Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η διελκυστίνδα Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, με φόντο τις συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο, συνεχίζεται αμείωτη. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους πως δεν θέλουν να διαπραγματευτούν ξανά το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που έκλεισαν τον περασμένο Νοέμβρη με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η Συμφωνία αποχώρησης παραμένει η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία. Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Τα σύνορα της Ιρλανδίας είναι σύνορα της Ευρώπης. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια. Η ΕΕ θα παραμείνει ήρεμη, ενιαία και αποφασισμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Πιο πριν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε πως η ΕΕ και οι άλλοι ηγέτες είναι ενωμένοι. Αφετέρου προειδοποίησε πως έπειτα από την ψηφοφορία επί τροπολογιών στο βρετανικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης, «έχει αυξηθεί ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία δεν είναι ανοικτό προς διαπραγμάτευση. Το ίδιο επανέλαβαν και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ αλλά και υπουργοί των κυβερνήσεων Ιρλανδίας, Γερμανίας, Γαλλίας κ.α.

Στο Λονδίνο, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την 45λεπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους «σοβαρές», τονίζοντας πως επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να διατηρηθεί, μετά το Brexit, η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Κατηγόρησε ωστόσο στη συνέχεια την πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εξαντλήσει το χρόνο, ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές να εγκρίνουν σε επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπό πίεση, το σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψε με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ για το Brexit προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο: «Ατακτη» αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Μέι, από την πλευρά της, αναφερόμενη στη συνάντηση με τον Τζ. Κόρμπιν, εξέφρασε τη χαρά της για μία συζήτηση με στόχο, όπως εξήγησε, την εξασφάλιση πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη. «Του τόνισα τη σημασία τού να μπορεί η Βρετανία να κλείνει μόνη της εμπορικές συμφωνίες», ανέφερε με μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ», τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα «άτακτο» Brexit «είναι να ψηφιστεί μία συμφωνία».

Είχαν προηγηθεί νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, αλλά και νέα τοποθέτηση της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου παραδέχτηκε πως δεν έχει σαφείς εναλλακτικές προτάσεις για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να αλλάξει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, έπειτα από τις δύο προχτεσινοβραδινές τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Απογοητευμένοι» οι επιχειρηματίες

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν νωρίτερα εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων στη Βρετανία με αφορμή την προχτεσινοβραδινή μαραθώνια ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (CBI), Κάρολιν Φέρμπερν, εκτίμησε ότι «η ατελείωτη κοινοβουλευτική διαδικασία χωλαίνει, ενόσω επιταχύνονται οι οικονομικές συνέπειες από ένα σχέδιο μη συμφωνίας». Ο διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ανταμ Μάρσαλ, δήλωσε ότι πρόκειται για «άλλη μία χαμένη μέρα» και ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή εξακολουθούν να κάνουν κύκλους, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ