Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντονες μετεκλογικές διεργασίες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιπλέκονται τα παζάρια, οι ενδοαστικές διεργασίες, ενόψει του σχήματος της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Με κάθε συνάντηση που πραγματοποιεί ο Τραμπ στον ομώνυμο πύργο του στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης, αλλάζουν και τα σενάρια σχετικά με την ταυτότητα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, για παράδειγμα, ήταν χτες ένα από τα φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία διεκδικεί και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, που κυνηγά εναλλακτικά και τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ρικ Πέρι, πρώην κυβερνήτης του Τέξας, συναντήθηκε προχτές με τον Τραμπ και λέγεται πως ενδέχεται να είναι υποψήφιος για τη θέση ή του υπουργού Ενέργειας ή του υπουργού Αμυνας, την οποία καλοβλέπει και ο ε.α. στρατηγός Τζέιμς Ματίς...

Παράλληλα, ο ελληνογερμανικής καταγωγής Ρινς Πρίμπους, που διορίστηκε νέος προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο όταν ο Τραμπ αναλάβει Πρόεδρος στις 20 Γενάρη, δήλωσε ότι μία από τις αρμοδιότητές του θα είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Σύνοδο του APEC στο Περού προειδοποίησε προχτές ότι μπορεί να σπάσει την παράδοση δεκαετιών (που θέλει τον πρώην Πρόεδρο να σιωπά και να μην παίρνει θέση στις επιλογές του επόμενου) και να παρεμβαίνει κατά περίπτωση, εκφράζοντας τις απόψεις του σε περίπτωση που κρίνει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα παραβιάσει κάποιες «αρχές».

Πιέσεις και από το περιοδικό «The Atlantic»...

Εξίσου ενδιαφέρουσες πιέσεις ασκούνται και από μέρος κέντρων που ανησυχούν με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Συγκεκριμένα, το συντηρητικό πολιτικό περιοδικό «The Atlantic», που κυκλοφορεί από το 1857, δημοσίευσε άρθρο με τον αποκαλυπτικό τίτλο: «Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δημιουργήθηκε για να σταματά άνδρες όπως ο Τραμπ από το να γίνουν πρόεδροι».

Στο άρθρο, ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και Πολιτικής Επιστήμης Πέτερ Μπέιναρντ σημειώνει ότι η «πραγματική εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ θα γίνει στις 19 Δεκέμβρη, οπότε ψηφίζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας», τονίζοντας ότι αν τότε οι εκλέκτορες αποφασίσουν ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για Πρόεδρος, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου... Λέει ενδεικτικά: «Στην περίπτωση που το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αποφασίσει στις 19 Δεκέμβρη να ψηφίσει κατά συνείδηση και να επιλέξει την Κλίντον έναντι του Τραμπ, τότε θα μπορούσε ίσως και να αποσταθεροποιήσει το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ και να ξεσπάσει βία» και προσθέτει: «Πρόκειται για μία τρομερή προοπτική. Ομως, η προοπτική μίας προεδρίας Τραμπ είναι επίσης τρομακτική με πολλούς απαράμιλλους τρόπους και αυτό εξηγεί γιατί, για πρώτη φορά στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, υπάρχει εύλογα το ενδεχόμενο να πιεστούν οι εκλέκτορες να ψηφίσουν κατά συνείδηση». Κάνει αναφορά ότι η Κλίντον προηγείται έως τώρα σε ψήφους κατά 1,3 εκατομμύρια, ενώ σημειώνει ότι οι λόγοι αλλαγής στάσης των εκλεκτόρων (ο Τραμπ έχει 306 και η Κλίντον 232) μπορεί να είναι οι εξής: «Η άρνηση του Τραμπ να δεχθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι πραγματικές, η πιθανότητα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων σε μία σύγκρουση ή οξεία αντιπαράθεση π.χ. με τη ΛΔ Κορέας, ο απρόβλεπτος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει σε μία τρομοκρατική επίθεση, η συνταγματική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει η εκλογή ενός ανθρώπου που ήδη, πριν τις εκλογές, εξέφραζε επιφυλάξεις για πιθανά φαινόμενα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος».

Ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη του 93χρονου Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, στο ίδιο περιοδικό, που ουσιαστικά καλεί σε αυτοσυγκράτηση σχετικά με τον Τραμπ και να «αφεθεί να αναπτύξει τη φιλοσοφία του», σημειώνοντας ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις απέχουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ