ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Οι αλλαγές στην Παιδεία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης όπως διατυπώνονται στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση, που αφορά τις μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου με τους «θεσμούς», που συνεχίστηκαν χτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του υπουργείου με τους εκπροσώπους των «θεσμών», από την πλευρά των δεύτερων έχει τεθεί εκ νέου το ζήτημα του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά το κομμάτι που αφορά τις πρόσφατες ρυθμίσεις στο καθεστώς απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τους εκπροσώπους των «θεσμών» να ζητούν αλλαγές, στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών που έθεσε η τελευταία διάταξη από τον Ν. Φίλη και ψηφίστηκε στη Βουλή. Αντιδράσεις ήδη σημειώνονται από την πλευρά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους (ΟΙΕΛΕ) να έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από την επόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων υπουργείου και «θεσμών» βρίσκεται το τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, επιφυλάσσει μεταξύ άλλων θεσμοθέτηση «εθνικού απολυτηρίου» ή πιστοποιητικού σπουδών για τους αποφοίτους Λυκείου, αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αναμόρφωσή της, ώστε οι φοιτητές να εισάγονται σε σχολές αντί για τμήματα (μια πρόταση που εδώ και χρόνια υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ). Τα παραπάνω εμφανίστηκαν προπαγανδιστικά τις προηγούμενες μέρες σε δημοσιεύματα υπό τον τίτλο «κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων», όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν κάτι τέτοιο, αφού τα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία, που θα αποτελέσουν τη βάση για την όποια αναδιάρθρωση, προβλέπουν πολλαπλασιασμό των εξετάσεων εντός του Λυκείου...

Ακόμα, στο τριετές σχέδιο του υπουργείου φαίνεται να εντάσσεται η θεσμοθέτηση ενιαίου φορέα αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, παράλληλα με αυτοαξιολόγηση, ο «εξορθολογισμός της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού» και άλλα ζητήματα. Αλλαγές σαν τις παραπάνω, που ούτως ή άλλως υπακούν στην αστική στρατηγική για την Εκπαίδευση και τίθενται στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών», θα φέρουν και τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Ενάντια στις απολύσεις και στη ζωή - «λάστιχο»

Παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων για τα τεράστια ζητήματα που έχει δημιουργήσει στα σχολεία και στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς η πολιτική των περικοπών.

Φέτος, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, απολύθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αφού οι προσλήψεις των αναπληρωτών ήταν πολύ λιγότερες από τις προσλήψεις της προηγούμενης χρονιάς. Πέρσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί 13.866 και φέτος 11.792, ενώ στη δευτεροβάθμια πέρσι οι προσλήψεις ήταν 6.487 και φέτος 4.456. ενώ παράλληλα έχουν χειροτερέψει και οι όροι για τους ελαστικά εργαζόμενους. Στη συνάντησή τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας έθεσαν τα αιτήματα για κάλυψη των κενών, για πρόσληψη εκπαιδευτικών με πλήρες ωράριο για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, κάλυψη των αναγκών, ώστε να λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, να διδάσκεται το κάθε μάθημα από τον εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας κόντρα στη λογική της δεύτερης και τρίτης ανάθεσης. Εθεσαν, επίσης, το ζήτημα που προκύπτει με τη μη αναγνώριση μισθολογικά της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 1.1.2016, την κατάργηση της δωρεάν σίτισης για τους αναπληρωτές και το ζήτημα των αναγκαίων μόνιμων διορισμών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας, δεν έλαβαν σαφή απάντηση σε κανένα από τα αιτήματά τους αλλά, για μια ακόμα φορά, άκουσαν πως οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών είναι «μη πρόσληψη» και ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς για διορισμούς, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση...

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων δηλώνει πως θα συνεχίσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ανανεώνοντας το ραντεβού για την απεργία στις 24 Νοέμβρη.

Εκδήλωση για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο

Εκδήλωση παρουσίασης της θέσης του Κόμματος για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ (μεγάλη αίθουσα ισογείου). Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού εκπαιδευτικού

H Επιτροπή Εκπαιδευτικών Περιστερίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού εκπαιδευτικού, επειδή μοίραζε επιστολή προς τους μαθητές έξω από το σχολείο. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει πως ο διευθυντής του συγκεκριμένου λυκείου «με υπηρεσιακό σημείωμά του την Πέμπτη 27/10 ημέρα γιορτασμού της επετείου, "ενημερώνει" τον διευθυντή Εκπαίδευσης για διακίνηση, έξω από την πόρτα του σχολείου από εκπαιδευτικό του ΠΑΜΕ, επιστολής προς τους μαθητές με περιεχόμενο σχετικό με ιστορικά ζητήματα γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το φασισμό. Πρόκειται για ενέργεια πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη που παραπέμπει σε άλλες, μαύρες εποχές της Ιστορίας μας και που καταδίκασαν απερίφραστα, πολλοί συνάδελφοι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με το ΠΑΜΕ. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης εν τω μεταξύ ανταποκρινόμενη άμεσα, κάλεσε σε έγγραφη "παροχή απόψεων" σχετικά με το κατά πόσον εμπίπτει η πολιτική πράξη του συναδέλφου στην κατηγορία των πειθαρχικών παραπτωμάτων του Ν. 4325/2015, περί "αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας"», σημειώνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Αμεσα, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή εκπαίδευσης με παρουσία εκλεγμένων συνδικαλιστών. Οπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, «από όλες τις πλευρές τονίστηκε πως η έναρξη της όποιας διοικητικής διαδικασίας για το θέμα, αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση, προοίμιο πειθαρχικής δίωξης και επικίνδυνο προηγούμενο, που "ποινικοποιεί" το αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης των εκπαιδευτικών, και ζητήθηκε να σταματήσει κάθε ενέργεια εις βάρος του συναδέλφου. Εκεί ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε προφορικά ότι το θέμα έχει λήξει, δεχόμενος ότι δε συνέτρεχε λόγος για οποιασδήποτε μορφή διοικητικής/πειθαρχικής διαδικασίας».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Αν και η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες περίπου, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «όλα βαίνουν καλώς» και στην Ειδική Αγωγή, η εικόνα που έρχεται κι από τη Ζάκυνθο αποτυπώνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με θύματα τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους που αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν ελλείψεις και κενά. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η κατάσταση στις δομές Ειδικής Αγωγής είναι προβληματική.

Το ΚΕΔΔΥ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου, παραμένει χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη δίνονται γνωματεύσεις και οι γονείς να αναγκάζονται να στρέφονται σε ιδιωτικά κέντρα με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και αμφίβολα αποτελέσματα. Εδώ και ένα μήνα, αν και έχει στελεχωθεί η Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, υποστηρίζονται μόνο τρία τμήματα ένταξης που λειτουργούν, ενώ στα υπόλοιπα έξι, δεν έχει καν τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ακόμα, με συνέπεια παιδιά να στερούνται την αναγκαία εκπαιδευτική υποστήριξη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μεγάλες είναι και οι δυσκολίες λόγω των κενών και στην παράλληλη στήριξη.

Ο Σύλλογος Γονέων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, τη στελέχωση όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής με μόνιμο προσωπικό, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων, συνεχή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και γονέων για θέματα Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης.

Ασκηση κακουργηματικών διώξεων για υποθέσεις ΜΚΟ

Κακουργηματικές ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε δυο υποθέσεις, που αφορούν την αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» και τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στην περίπτωση της ΜΚΟ ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου, και αφορά σε 11 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΟΕΕΚ - εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας - κατά το 2005. Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο υπουργείο Παιδείας. Τα εν λόγω προγράμματα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2008, με τα σχετικά ποσά να έχουν καταβληθεί καθ' ολοκληρίαν από το 2006. Το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε, παρότι ζητήθηκε η επιστροφή του. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τότε διοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ