ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ζουν με την απειλή των δολοφονικών επιθέσεων από φασιστοειδή

Οι καταστροφές στον καταυλισμό που προκλήθηκαν από τα φασιστοειδή
Οι καταστροφές στον καταυλισμό που προκλήθηκαν από τα φασιστοειδή
Στην ιχθυόσκαλα διανυκτερεύουν εδώ και μερικές μέρες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Σούδα της Χίου, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχτηκαν από φασιστοειδή και χρυσαυγίτες, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος του καταυλισμού. Οι 4.249 άνθρωποι που ζουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό κάτω από άθλιες συνθήκες, φοβούνται μετά τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, αφού ως εκ θαύματος γλίτωσαν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους από τις επιθέσεις. Και γι' αυτό πολλοί από αυτούς ζουν εκτός καταυλισμού. Στο μεταξύ, οι καμένες σκηνές από τις επιθέσεις δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ πολλοί ζητούν ρούχα αφού αυτά που είχαν καήκαν. Χτες σημειώθηκαν 67 αφίξεις, ενώ το προηγούμενο τριήμερο έφτασαν τις 200. Αυτό έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στη δομή της ΒΙΑΛ, όπου χτες 200 αλλοδαποί συνωστίζονταν στην πρώτη υποδοχή, ζητώντας συνεντεύξεις για το άσυλο, γιατρούς, χαρτιά κ.ά.

Στο μεταξύ, και στη Σάμο πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στο hot spot της Σάμου κυριολεκτικά στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας άθλιο φαγητό, έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης, οι περισσότεροι ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία για να τους δοθεί άσυλο ή να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, επανέλαβε χτες με δηλώσεις του τη θέση του ότι «με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στα νησιά θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που εισέρχονται» και χαρακτήρισε ακραία την άποψη «διώξτε τους πρόσφυγες» που ακούγεται στη Χίο, ισχυριζόμενος πως «εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά». Αναγνώρισε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα για τα κέντρα φιλοξενίας. «Προτείναμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα, όπου θα περιορίζαμε τους παράνομους, αλλά οι δημοτικοί άρχοντες το αρνήθηκαν», ανέφερε ο υπουργός. Στο μεταξύ, για άρνηση από πλευράς τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών να δώσουν χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, έκανε λόγο χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, οι ευθύνες της κυβέρνησης και για τον εγκλωβισμό αλλά και για τις επιθέσεις των φασιστοειδών είναι τεράστιες, αφού η πολιτική της είναι «βούτυρο στο ψωμί» τέτοιων ενεργειών.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι χώροι υποδοχής των προσφύγων δεν είναι σε «κατάσταση που θέλαμε και που έπρεπε να είναι... Εχουν γίνει λάθη σε ό,τι αφορά την όλη κατασκευή και το όλο πλαίσιο υποδοχής. Το άσυλο θα έπρεπε να προχωρά πιο γρήγορα, αλλά τα πράγματα δεν μπορεί να τα προετοιμάζεις τόσο εύκολα όταν δεν ξέρεις τι σου έρχεται».

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Ανθρώπινους, δημόσιους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, στελεχωμένους με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, διεκδικεί η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διαμόρφωση του κτιρίου του παλιού 4ου Γυμνασίου Πειραιά σε κέντρο υποδοχής τέτοιων παιδιών. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να αναζητηθούν οι συγγενείς των προσφυγόπουλων, για να μπορέσουν να συνδεθούν με οικογενειακά τους πρόσωπα, ενώ αν δεν έχουν κανέναν να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα και να μείνουν στην Ελλάδα με ευθύνη του κράτους.

Η ΤΕ Πειραιά παρεμβαίνοντας στη γειτονιά του πρώην 4ου Γυμνασίου πραγματοποίησε δύο περιοδείες, με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή και την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, επισημαίνοντας ότι το κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες - αφού στο σεισμό του 1999 είχε χαρακτηριστεί «κίτρινο» - και οπωσδήποτε χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Παράλληλα, καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, οι οποίες εμφανίστηκαν στην περιοχή, προσπαθώντας να στήσουν το γνωστό θέατρο των «εξοργισμένων κατοίκων». Μάλιστα, σε τέτοια μάζωξη, την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκαν κάμποσα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Α' Πειραιά της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οσοι μιλάνε για δήθεν δημιουργία hot spot λένε συνειδητά ψέματα και βάζουν στο στόχαστρο 30 ορφανά. (...) Οι γειτονιές μας δεν θα υποβαθμιστούν επειδή θα έρθουν 30 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που χρειάζονται φροντίδα και χώρο για να φιλοξενηθούν. Τις γειτονιές μας τις υποβαθμίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων Υγείας και Παιδείας, η αντιασφαλιστική πολιτική. Για όλα αυτά, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν λένε κουβέντα, λες και για τα προβλήματα στις περιοχές μας φταίνε οι Σύροι, οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και όχι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, που πατάνε επί πτωμάτων προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Αλλά ο σκύλος δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης, για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Εχει τεράστιες ευθύνες γιατί επιτρέπει σε διάφορες ΜΚΟ να αλωνίζουν».

Τα παραπάνω ανέλυσε η Ε. Παντελάκη και στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε το θέμα. Επισήμανε τις αιτίες του προσφυγικού δράματος και τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόσο για την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όσο και για τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκέστηκε σε έναν ύμνο υπέρ των ΜΚΟ και υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, δημοτικοί σύμβουλοι - στελέχη της ΝΔ κινδυνολογούσαν μιλώντας για τον κίνδυνο ο Πειραιάς «να γεμίσει τσεμπέρια», διαγωνιζόμενοι με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, που αναπαρήγαγε το βαρετό κήρυγμα μίσους και ρατσισμού για το «σχέδιο ισλαμοποίησης» του Πειραιά.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Πειραιά, που ξέρει καλά τι σημαίνει προσφυγιά, να δυναμώσει την αλληλεγγύη, τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική. Να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.

Εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» σε γειτονιές που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα

Στιγμιότυπο από την εξόρμηση
Στιγμιότυπο από την εξόρμηση
Πλατιά ενημερωτική εξόρμηση, με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», στις συνοικίες που ζουν οικογένειες, οι οποίες έχουν τα παιδιά τους στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, το οποίο θα υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ στο Βόλο, οργάνωσε το πρωί της περασμένης Κυριακής η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Τα δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συμμετείχαν στη εξόρμηση ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με εκατοντάδες κατοίκους πάνω στις θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό και το συγκεκριμένο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Στα σπίτια μοιράστηκε ανακοίνωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται. «Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, το λαό του Βόλου και της Ν. Ιωνίας να υποδεχτούν στις γειτονιές μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν, από την πρώτη στιγμή, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Δεν πρέπει αυτό που συνέβη στο δημοτικό σχολείο του Σέσκλου, δηλαδή η απόρριψη των προσφυγόπουλων από κάποιους γονείς, να συμβεί σε άλλα σχολεία. Να αποτελέσει η στάση αυτή τη μοναδική εξαίρεση. Καλούμε ιδιαίτερα τους γονείς που διαφωνούν με τέτοιες απόψεις, που αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διείσδυση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων που σπέρνουν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, να μπουν μπροστά και να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, δίνοντας το καλύτερο μάθημα και στα παιδιά τους».

Επίθεση στον Γερμενή

Επίθεση από περίπου 20 άτομα δέχτηκε, το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, στο Μαρούσι ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Γ. Γερμενής. Στην παρέα του στην καφετέρια βρίσκονταν και ένας αστυνομικός με τη σύζυγό του. Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ο αστυνομικός δεν υπηρετεί στην ασφάλεια του Γερμενή αλλά σε αυτή του Αντώνη Γρέγου, επίσης χρυσαυγίτη βουλευτή. Στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του και του δόθηκε εξιτήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγή ενός ατόμου, το οποίο, όπως προέκυψε, δεν είχε σχέση με την επίθεση και αφέθηκε ελεύθερο.

Αίσθηση προκαλεί το μήνυμα που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο αστυνομικός - χρυσαυγίτης που ήταν στην παρέα του Γερμενή και είδε το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων γράφει ο αστυνομικός στο Ιντερνετ: «Είμαι περήφανος και χαίρομαι που πάλεψα με ένα πραγματικό παλικάρι δίπλα μου και σταθήκαμε όρθιοι και οι δύο άντρες αντιμετωπίζοντας στα ίσια ένα ολόκληρο πλήθος και μάλιστα άοπλοι». Και συνεχίζει ο ...αστυνομικός: «ΔΕΝ φοβόμαστε, ΔΕΝ υποχωρούμε, θα νικήσουμε...»!

Τέλος, ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, έκανε μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Κατάληψη Επαυλης Κουβέλου». Στην ανάρτηση αποκαλύπτουν πως ένας από τους δύο άντρες που τον συνόδευαν πήγε να τραβήξει όπλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ