Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Ανθρώπινους, δημόσιους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, στελεχωμένους με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, διεκδικεί η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διαμόρφωση του κτιρίου του παλιού 4ου Γυμνασίου Πειραιά σε κέντρο υποδοχής τέτοιων παιδιών. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να αναζητηθούν οι συγγενείς των προσφυγόπουλων, για να μπορέσουν να συνδεθούν με οικογενειακά τους πρόσωπα, ενώ αν δεν έχουν κανέναν να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα και να μείνουν στην Ελλάδα με ευθύνη του κράτους.

Η ΤΕ Πειραιά παρεμβαίνοντας στη γειτονιά του πρώην 4ου Γυμνασίου πραγματοποίησε δύο περιοδείες, με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή και την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, επισημαίνοντας ότι το κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες - αφού στο σεισμό του 1999 είχε χαρακτηριστεί «κίτρινο» - και οπωσδήποτε χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Παράλληλα, καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, οι οποίες εμφανίστηκαν στην περιοχή, προσπαθώντας να στήσουν το γνωστό θέατρο των «εξοργισμένων κατοίκων». Μάλιστα, σε τέτοια μάζωξη, την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκαν κάμποσα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Α' Πειραιά της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οσοι μιλάνε για δήθεν δημιουργία hot spot λένε συνειδητά ψέματα και βάζουν στο στόχαστρο 30 ορφανά. (...) Οι γειτονιές μας δεν θα υποβαθμιστούν επειδή θα έρθουν 30 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που χρειάζονται φροντίδα και χώρο για να φιλοξενηθούν. Τις γειτονιές μας τις υποβαθμίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων Υγείας και Παιδείας, η αντιασφαλιστική πολιτική. Για όλα αυτά, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν λένε κουβέντα, λες και για τα προβλήματα στις περιοχές μας φταίνε οι Σύροι, οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και όχι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, που πατάνε επί πτωμάτων προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Αλλά ο σκύλος δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων. Παρά τις διακηρύξεις της δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης, για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Εχει τεράστιες ευθύνες γιατί επιτρέπει σε διάφορες ΜΚΟ να αλωνίζουν».

Τα παραπάνω ανέλυσε η Ε. Παντελάκη και στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε το θέμα. Επισήμανε τις αιτίες του προσφυγικού δράματος και τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόσο για την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όσο και για τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκέστηκε σε έναν ύμνο υπέρ των ΜΚΟ και υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, δημοτικοί σύμβουλοι - στελέχη της ΝΔ κινδυνολογούσαν μιλώντας για τον κίνδυνο ο Πειραιάς «να γεμίσει τσεμπέρια», διαγωνιζόμενοι με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, που αναπαρήγαγε το βαρετό κήρυγμα μίσους και ρατσισμού για το «σχέδιο ισλαμοποίησης» του Πειραιά.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Πειραιά, που ξέρει καλά τι σημαίνει προσφυγιά, να δυναμώσει την αλληλεγγύη, τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική. Να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια (2024-08-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την υποδοχή και ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία (2017-01-27 00:00:00.0)
Ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων (2017-01-20 00:00:00.0)
Εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος (2017-01-19 00:00:00.0)
«Ενδιαφέρον» για την Ελλάδα (2016-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ