ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Μαζί με την απεργία στο Δημόσιο και τα καράβια, την Πέμπτη κινητοποιούνται Λαϊκές Επιτροπές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και συνταξιούχοι

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης στην Αθήνα καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης στην Αθήνα καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής
Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη απαντούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα σχέδια της κυβέρνησης, που κλιμακώνει τις συνεννοήσεις της με το κεφάλαιο και το κουαρτέτο για την προώθηση και ψήφιση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η νέα επίθεση στα Εργασιακά.

Κόντρα μάλιστα στους διάφορους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση, στην καλλιέργεια εφησυχασμού, στα διάφορα σενάρια περί του ενός ή του άλλου χρονοδιαγράμματος, της μιας ή της άλλης μεθόδευσης ως προς το πώς θα κλιμακωθούν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν τις επόμενες μέρες, βάζουν το δικό τους σχέδιο πάλης, θέτουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και παράλληλα καλούν σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση απέναντι σε ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει αιφνιδιαστικά το νέο πακέτο μέτρων.

Διευρύνεται συνεχώς το κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα, τόσο στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη, όσο και στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Σε ό,τι αφορά την απεργία της Πέμπτης 24/11, εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις θα γίνουν σε μια σειρά από πόλεις: Στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας). Στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Γεωργίου). Στο Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Λιονταριών). Στο Αγρίνιο (10.30 π.μ., Δημαρχείο). Στη Ζάκυνθο (10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Στην Κέρκυρα (10 π.μ., Γενικά Λύκεια). Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Εκτός από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τη μάχη της απεργίας δίνουν την Πέμπτη και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Μαζικές κινητοποιήσεις την ίδια μέρα προετοιμάζουν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

Σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει καλέσει τα σωματεία της και όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής. Στο σχετικό κάλεσμα σημειώνεται: «Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη φτώχεια, τη φοροληστεία και τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και των συντάξεων, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τον εφιάλτη των λουκέτων στα μαγαζιά μας, που βλέπουμε τα χρέη να συσσωρεύονται και τις απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς να βρίσκονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μας, που αρρωσταίνουμε και αγωνιούμε να βρούμε γιατρό και φάρμακα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, εμείς πρέπει να φωνάξουμε... "φτάνει πια"! Το δικαίωμα για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα, για Υγεία και Παιδεία που να ικανοποιούν τις ανάγκες των οικογενειών μας, για μισθούς και συντάξεις που να μας εξασφαλίζουν, συνολικά για ζωή αξιοπρεπή με δικαιώματα, δεν το παζαρεύουμε. Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε!».

Κινητοποίηση την ίδια μέρα και στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Για την Πέμπτη 24/11, επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) και προχωρά σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 5 μ.μ.

Παράλληλα, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12, αλλά και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση μπροστά στο ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη Βουλή τα νέα μέτρα. «Δεν συμφωνούμε με το νέο "πιάτο" που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σερβίρει», αναφέρει το Συνδικάτο, και συνεχίζει: «Τις επόμενες μέρες να γίνουν παντού συζητήσεις, τμήμα το τμήμα, χώρο τον χώρο, περιοχή την περιοχή. Να μην μείνει κανένας συνάδελφος που δεν θα μάθει τι μας "ετοιμάζουν". Με ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων να γίνει η απεργιακή απάντηση υπόθεση του κάθε εργαζόμενου».

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Παράλληλα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φορείς αγροτών και αυτοαπασχολούμενων σε άλλες πόλεις.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας καλεί σε κινητοποίηση στην Εφορία, στις 9.30 π.μ., υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε σε ανοιχτή συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από αγροτικούς συλλόγους και την Επιτροπή Μπλόκου Λούρου. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή των αγροτών, με τα τρακτέρ τους, στην απεργία στις 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία οργανώνει αύριο, Τετάρτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στις 10.30 π.μ., στην Εφορία Χανίων.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ, στις 7 π.μ., καλούν την Πέμπτη 24/11 η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Σήμερα, από σωματεία της Εύβοιας, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Αύριο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92). Επίσης αύριο, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. Την Πέμπτη 24/11, από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλ. Κεχαγιά, Αμφισσα). Από το Παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την Πέμπτη 24/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος).

Υπενθυμίζουμε ότι σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στάση εργασίας σε μετρό και τραμ

Στάση εργασίας σήμερα, Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε μετρό και τραμ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜΕΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Ανέργων ΑΜΕΑ της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Η Επιτροπή καλεί ανέργους, αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες να παλέψουν για: Μαζικές προσλήψεις τώρα αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονιών και κηδεμόνων ΑΜΕΑ, με σταθερή και μόνιμη εργασία. Προστασία των ανέργων αναπήρων. 600 ευρώ επίδομα ανεργίας για όσον καιρό κρατάει η ανεργία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους. Καμία πληρωμή σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις και τεχνολογικά βοηθήματα ανεξαρτήτου ποσοστού αναπηρίας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο μαζί με το λαό!

Να βρεθούν στους δρόμους μαζί με όλο το λαό καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: Στις 24 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στις 8 Δεκέμβρη να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία.

Μεταξύ άλλων, η ΕΓ του ΜΑΣ τονίζει:

«Τώρα είναι ώρα για πιο αποφασιστικό αγώνα, να σπάσει κάθε δισταγμός! Η μόνη λύση είναι να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, να παλέψουμε για το μέλλον και τις σπουδές που μας αξίζουν!

Τέρμα η κοροϊδία της κυβέρνησης! Καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή επίθεση! Πίσω από τις ωραίες λέξεις περί "συναίνεσης", τις όμορφες φράσεις για τη "δίκαιη ανάπτυξη" που θα μας χαρίσουν αρκεί να κάνουμε "υπομονή" και "να περιμένουμε" βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα!

Και η πραγματικότητα είναι ότι μας καλούν να συναινέσουμε... στη λεγόμενη "ανταγωνιστικότητα" των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, δηλαδή στη δυνατότητα που έχουν να απολύουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους και όσους δουλεύουν να τους πληρώνουν με ψίχουλα, χωρίς να κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματά τους! (...)

Ανάπτυξη για τους φοιτητές σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για όλους, πτυχία που θα εξασφαλίζουν όλη την απαραίτητη γνώση, ώστε να είμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και θα αποτελούν την μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Για αυτήν την ανάπτυξη παλεύουμε! Σε αυτόν τον αγώνα αξίζει να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής που αγωνιά, προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του».

ΟΓΕ
Διαμαρτυρία για τους απλήρωτους στους ξενώνες του ΕΚΚΑ

Απλήρωτοι για χρονικό διάστημα εννέα μηνών είναι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που δουλεύουν στους δύο ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ