ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Στόχος η διεύρυνση του σερί

Με στόχο να διευρύνει το νικηφόρο σερί της προηγούμενης βδομάδας, με τις δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, με Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα στο ΣΕΦ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (19.45 ΕΡΤ) για την 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Με συνολικό απολογισμό μέχρι τώρα 5 νίκες 3 ήττες, οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν να φθάσουν στην 6η νίκη, η οποία θα τους εδραιώσει εντός της πρώτης τετράδας της βαθμολογίας. Παράλληλα, θα τους τονώσει και ψυχολογικά ενόψει του ντέρμπι για το πρωτάθλημα κόντρα στην ΑΕΚ στο ΣΕΦ. Το παιχνίδι είναι σημαντικό και για τη Μακάμπι, που δίνει τη μάχη για να διατηρηθεί εντός της πρώτης οκτάδας στη βαθμολογία. Παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή ομάδα δεν έχει σταθεροποιήσει την απόδοσή της μέχρι τώρα, για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλο, αποτελεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο αντίπαλο που διαθέτει αξιόλογους παίκτες, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής (όπως οι Γκάουντλοκ, Ουίμς, Σμιθ). Μάλιστα, όπως επισήμανε, το αποψινό είναι από τα παιχνίδια όπου οι προσωπικές άμυνες είναι το στοιχείο που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο. Μιλώντας για την ομάδα του ο Ελληνας τεχνικός εμφανίστηκε αισιόδοξος. Οπως είπε, μέλημά της θα πρέπει να είναι ο έλεγχος του ρυθμού και η μεγάλη προσοχή στα αμυντικά καθήκοντα, εστιάζοντας και στην κυριαρχία στα ριμπάουντ. Σημειώνεται πως στον τελευταίο τομέα ο Ολυμπιακός κυριαρχεί μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Στα της αποστολής εκτός, λόγω τραυματισμού, έχει τεθεί ο Αγραβάνης.

Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα είναι: Εφές - Ερυθρός Αστέρας (19.00), Ζαλγκίρις - Μπάμπεργκ (20.00), Αρμάνι Μιλάνο - Φενέρ (21.45), Ρεάλ Μαδρίτης - Ούνιξ (22.00).

ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Καταγγέλλει την κυβερνητική αδιαφορία η Διοικούσα Επιτροπή

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Διοικούσα Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, συντήρησης και εκσυγχρονισμού της μεγαλύτερης και σημαντικότερης εθνικής αθλητικής εγκατάστασης της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση πήρε πίσω ακόμη και την υπόσχεση για τα ψίχουλα των 30.000 ευρώ ανά τρίμηνο για το σύνολο των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέσω της υποβολής των περιβόητων «τεχνικών μελετών».

Η Διοικούσα Επιτροπή τονίζει πως τα ετήσια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ, ενώ απαιτείται το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες βλάβες, ζημιές και απώλειες (που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη και την ανορθόδοξη έως κακή λειτουργία του) και για να εκσυγχρονιστεί. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο εκσυγχρονισμός του Παμπελοποννησιακού Σταδίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας γιατί μόνο έτσι θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους άθληση.

«Το κράτος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη ρητή υποχρέωσή του να επιδοτήσει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο τα τρία πρώτα χρόνια της μακροχρόνιας παραχώρησής του από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Δήμο Πατρέων, που απορρέει από τη σχετική προγραμματική σύμβαση και χρωστάει μόνο από αυτό στο δήμο περίπου 1 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει κάποτε να καταβάλει. Πέρα από αυτό η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τον αθλητισμό, επειδή φορολογεί το λαό για να του ανταποδίδει υπηρεσίες, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 18 παρ. 9) και ρυθμίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα αθλητική νομοθεσία της χώρας», υπογραμμίζει η Διοικούσα Επιτροπή του σταδίου. Παράλληλα, προαναγγέλλει άμεσες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις αθλητικών και άλλων φορέων της πόλης για τη διεκδίκηση δίκαιης λύσης.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Πτήση για ΑΕΚ... κατρακύλα για ΠΑΟΚ

Κυριαρχώντας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και δείχνοντας χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία, η ΑΕΚ επικράτησε χτες στο ΟΑΚΑ της Παρτιζάν Βελιγραδίου με 91-81 για την 6η αγωνιστική του 5ου ομίλου στο FIBA Champions League. Eτσι η Ενωση έφτασε στις 4 νίκες έναντι 2 ηττών, κάτι που την κρατάει στη δεύτερη θέση και στο κυνήγι της πρωτοπόρου Μπεσίκτας. Ο Δικέφαλος, έχοντας σε πολύ καλή μέρα την τριάδα των Ντίξον (15π), Βασιλειάδη (14π), Σάκοτα (19π), είχε το προβάδισμα στο σκορ μέχρι τα μισά της 3ης περιόδου (22-14, 42-33, 55-41). Ωστόσο, η Παρτιζάν μετά το 26' βελτιώθηκε αμυντικά και με μπροστάρη τον Χάτσερ κατάφερε να μειώσει σε 63-62 στο 30'. Ωστόσο, η ΑΕΚ συνήλθε στην τελευταία περίοδο και με καθοριστικά καλάθια των Ντίξον, Σάκοτα δεν άφησε τους αντιπάλους να ελπίζουν, βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ για τον 3ο όμιλο υπέστη μια ακόμα ήττα (4η), αυτή τη φορά απ' την Ολντεμπουργκ στη Γερμανία με 67-62. Ετσι, οι «ασπρόμαυροι» κατρακύλησαν στην προτελευταία θέση με απολογισμό 2 νίκες - 4 ήττες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ
Σφραγίζει πρόκριση

Την ευκαιρία να σφραγίσει από σήμερα το εισιτήριο της πρόκρισης στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης έχει ο Ολυμπιακός, φιλοξενώντας τη Γιουνγκ Μπόις στο «Γ. Καραϊσκάκης» (22.05 Cosmote Sports 3) για την προτελευταία, 5η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο Europa League. Για να συμβεί αυτό, για τους «ερυθρόλευκους», αρκεί και η ισοπαλία κόντρα στην ελβετική ομάδα, ωστόσο με νίκη κρατάνε ακέραιες τις ελπίδες για την πρωτιά στον όμιλο με ό,τι συνεπάγεται αυτή ενόψει του επόμενου γύρου (καλύτερη κλήρωση). Για τους γηπεδούχους, ωστόσο, η αποστολή δεν θεωρείται εύκολη, αφού οι αντίπαλοι διατηρούνται ζωντανοί για πρόκριση μόνο σε περίπτωση νίκης. Για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, η αγωνιστική απραξία των 15 ημερών, μετά τα όσα έχουν συμβεί στο πρωτάθλημα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τους παίκτες του, για τους οποίους εμφανίστηκε σίγουρος πως θα παρουσιαστούν έτοιμοι στον αγώνα.

Στα αγωνιστικά, ο Πορτογάλος προπονητής έδειξε να θεωρεί σημεία - κλειδιά το να πάρουν οι παίκτες του τον έλεγχο στο ρυθμό και στις πρωτοβουλίες του παιχνιδιού. Εκτός αποστολής, για διάφορους λόγους (τακτικής, πρακτικούς), έμειναν οι Καρντόσο, Ντομίνγκες, Μαρίν, Ρομαό, Σιόβας και Ντε λα Μπέγια.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Αστάνα θα υποδεχτεί τον ΑΠΟΕΛ (18.00 Cosmote Sports 3).

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ - ΠΑΟΚ
Να ... αναγεννηθεί στη Φλωρεντία

Εχοντας περιέλθει σε δεινή θέση πλέον μετά τη διπλή αυτοκτονία με την Καραμπάγκ (δύο ήττες), ο ΠΑΟΚ, έχοντας δύσκολο έργο με αντίπαλο τη Φιορεντίνα στη Φλωρεντία (20.00 Cosmote Sports 2) για την 5η αγωνιστική του 10ου ομίλου, καλείται να ...αναγεννηθεί. Ετσι όπως τα κατάφεραν οι «ασπρόμαυροι», για την πρόκριση χρειάζονται δύο νίκες σήμερα και με τη Σλόβαν εντός και η Καραμπάγκ να συγκεντρώσει στις δύο δικές της υποχρεώσεις λιγότερους από 3 βαθμούς. Οπως και να 'χει, η ελληνική ομάδα κόντρα στη Φιορεντίνα, που ήδη έχει προκριθεί και είναι το φαβορί για την πρωτιά, θέλει να ξαναθυμηθεί τον καλό της εαυτό. Και από την άλλη, να νικήσει και τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τις απουσίες των Αθανασιάδη (τιμωρημένος), Περέιρα (τραυματίας), Τζαβέλλα (ίωση), αλλά και την αγωνιστική αποχή της ομάδας για δύο βδομάδες. Ετσι, ο τεχνικός του «Δικεφάλου», Ιλια Ιβιτς, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αλλαγές κυρίως στην επίθεση.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Λίμπερετς θα υποδεχθεί την Καραμπάγκ (20.00 Cosmote Sports 6)

ΑΓΙΑΞ - ΠΑΟ
Υπάρχουν κίνητρα

Με τις ελπίδες να είναι πλέον μόνο μαθηματικές αφού συν τοις άλλοις δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, ο Παναθηναϊκός καλείται να σταθεί όρθιος στο Αμστερνταμ (20.00 Cosmote Sports 4) απέναντι στον Αγιαξ για την 5η αγωνιστική του 7ου ομίλου. Με μόλις 1 βαθμό συγκομιδή και όντας ουραγός στη βαθμολογία, ο Παναθηναϊκός είναι δύσκολο να ανατρέψει τα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν έχουν κίνητρα για την καλή εμφάνιση σήμερα, όπως δήλωσε ο προπονητής τους, Αντρέα Στραματσιόνι. Οπως η αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενες ήττες από τη Σταντάρ αλλά και η καλή παρουσία απέναντι σε έναν αντίπαλο και σε μια έδρα που έχουν σημαδέψει στο παρελθόν την ιστορία τους. Ο Ιταλός τεχνικός ανέφερε πως η εικόνα της ομάδας στις προηγούμενες υποχρεώσεις ήταν καλή αλλά από ατυχία δεν ήρθαν τα θετικά αποτελέσματα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη σημερινή εμφάνιση. Στην ομάδα επιστρέφουν οι Ιμπάρμπο και Γουακάσο, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

Στο άλλο ματς του ομίλου Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης (20.00 Cosmote Sports 5) παίζουν σε ντέρμπι - πρόκριση.

SUPER LEAGUE
ΠΑΣ ... δεύτερος

Την ευκαιρία να αποσπαστεί μόνος και με διαφορά ασφαλείας στο 2ο σκαλοπάτι της βαθμολογίας έχασε χτες ο ΠΑΣ Γιάννενα, που σε εξ αναβολής αγώνα για την 7η αγωνιστική της Super League έμεινε στο 0-0 με αντίπαλο τον Λεβαδειακό στην έδρα του. Ωστόσο, ακόμα και με τον 1 βαθμό, οι Γιαννιώτες κατάφεραν να πιάσουν τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο σκαλοπάτι, στο οποίο «συγκατοικούν» πλέον με 14 βαθμούς. Ο Λεβαδειακός, από την πλευρά του, φθάνοντας στους 9 β. ανέβηκε στη 13η θέση ισοβαθμώντας με τον Αστέρα Τρίπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ