ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Με ορίζοντα την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη σχεδιάζουν τη δράση τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, παραμένοντας παράλληλα σε ετοιμότητα για άμεση αγωνιστική απάντηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δρομολογήσει νωρίτερα την ψήφιση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Τις μέρες μέχρι την πανελλαδική απεργία, Ομοσπονδίες και συνδικάτα οργανώνουν πολύμορφες παρεμβάσεις, προετοιμάζοντας την απεργία στους κλάδους τους και δίνοντας παράλληλα τη μάχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Ετσι, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό προχωρούν τη Δευτέρα σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη έξω από τα γραφεία των φαρμακοβιομηχάνων, διεκδικώντας κλαδική συλλογική σύμβαση.

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Καταδικάζουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα, τους νέους φόρους, τη μαύρη ζωή που μας οδηγούν», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ανεργία, τη μισοανασφάλιστη δουλειά, με τη δουλειά 5 μήνες το χρόνο, με την κατάργηση των ΒΑΕ, με τις απολύσεις εγκύων γυναικών. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο. Καμιά μόνη της! Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, απαντάμε με πόλεμο!».

Πικετοφορίες από Λαϊκές Επιτροπές και συνδικάτα

Παράλληλα, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς, στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 8/12, καλούν σε πικετοφορίες.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο:

-- Στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας, η ΟΒΣΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο Αθηναίων.

-- Στις 11 π.μ., στο Λαύριο καλεί το Εργατικό Κέντρο, με σημείο εκκίνησης έξω από τα γραφεία του.

-- Στις 11 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης καλεί στην πλατεία «Κανάρια».

Επίσης, την Τρίτη 6/12, στις 6.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σε πικετοφορία, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Θηβών και Σμύρνης.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Στις 21 Δεκέμβρη η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις

Κατά της διοικητικής έγκρισης έχει ταχθεί ο γενικός εισαγγελέας - Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση...

Στις 21 Δεκέμβρη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) να εκδώσει την απόφαση για την προσφυγή του ομίλου «LAFARGE» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ, ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ).

Η προσφυγή του μονοπωλιακού ομίλου ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία. Στις 21/12 θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις «κόκκινες γραμμές» που παρουσιάζει τάχα στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα Εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ. Με δεδομένη και την εισήγηση του εισαγγελέα, γίνεται φανερό ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, καθώς λύνονται τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων να προβαίνουν χωρίς τη διοικητική έγκριση σε ομαδικές απολύσεις πάνω από τα θεσμοθετημένα κάθε φορά όρια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, προωθείται και η αύξηση του ανώτατου ορίου απολύσεων από το 5%, που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, στο 10%. Ετσι, το χτύπημα θα είναι διπλό και θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό τσουνάμι απολύσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, για τις οποίες ενδιαφέρονται σφόδρα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Διεκδικούν κλαδική Σύμβαση οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο

Την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ελάχιστο όριο τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009, διεκδικεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 1/12, στις 5 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Παράλληλα, καθημερινά προετοιμάζει τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία στις 8/12.

Στο κάλεσμά της, η Ομοσπονδία αναφέρει: «Συγκεντρωνόμαστε και διαδηλώνουμε στην έδρα των φαρμακοβιομηχάνων, διεκδικώντας απέναντί τους την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ: Για να αναπληρωθούν οι απώλειες που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια από την άρνηση των φαρμακοβιομηχάνων να υπογράψουν την κλαδική μας ΣΣΕ. Για να βελτιώσουμε τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους εργασίας που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών μας».

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η όποια επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα βελτιώσει τη δική μας ζωή», τονίζει η Ομοσπονδία και επισημαίνει ότι το ίδιο το παράδειγμα του κλάδου του Φαρμάκου επιβεβαιώνει το αντίθετο: «Ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν ΣΣΕ εδώ και επτά χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και χειροτερεύουν, τα δουλεμπορικά αυξάνονται, οι απολύσεις καλά κρατούν. Καμιά αναμονή! Δεν περιμένουμε από καμία "φιλολαϊκή" κυβέρνηση να μας λύσει τα προβλήματα. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν "καλό διαπραγματευτή" - εργατοπατέρα να κάνει "έντιμους συμβιβασμούς" με την εργοδοσία για λογαριασμό μας. Συσπειρωμένοι στην κλαδική μας Ομοσπονδία, οργανώνουμε την πάλη μας. Απαιτούμε την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ με ελάχιστο όριο τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009. (...) Διεκδικούμε νέες κατακτήσεις στη βάση των σύγχρονων δυνατοτήτων που έχουμε δημιουργήσει με τη δουλειά μας».

Προκλητική παρέμβαση

Ως... «καταγγελίες μερίδας εργαζομένων» παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας όσα είπαν οι εργαζόμενοι του «Αthens Ledra», το επιχειρησιακό και το κλαδικό τους σωματείο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχτές Πέμπτη, με θέμα τον αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Οι απλήρωτοι από το Μάρτη εργαζόμενοι υπενθύμισαν πως χρειάστηκε σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να τους καταβληθεί - τον Αύγουστο - το έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, ενώ σε καμία από τις πολυπληθείς συναντήσεις που έγιναν, η εργοδοσία δεν υποχρεώθηκε να καθίσει στο τραπέζι και να απαντήσει για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει.

Μια μέρα μετά, το υπουργείο απάντησε με ένα δελτίο Τύπου, κάνοντας λόγο για... «σταθερή και αταλάντευτη» συνδρομή του στη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας», αλλά και για τις «κρίσιμες ώρες των διαβουλεύσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη και την «απόλυτη προσοχή» που απαιτείται. Ολα αυτά τη στιγμή που στα συρτάρια της κυβέρνησης βρίσκονται έτοιμα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα Εργασιακά, τα οποία περιλαμβάνουν και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων!

Οι δε αναφορές του υπουργείου, ότι οι εργαζόμενοι «όχι μόνο είναι ενήμεροι όλων των εξελίξεων, αλλά έχουν πολλές και ουσιαστικές επαφές και συνομιλίες με τους υποψήφιους επενδυτές», έχουν προκαταβολικά πάρει απάντηση από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου. Τέτοιες αναφορές μόνο στόχο έχουν να χρίσουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους σε όσα διαβουλεύονται και διαπραγματεύονται κυβέρνηση, υπουργείο, παλιοί ιδιοκτήτες και νέοι επενδυτές.

Οπως τόνισαν και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ξενοδοχεία για να τα ανοίξουν, να τα κλείσουν ή να τα πουλήσουν. Εχουν μόνο τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και αυτά, όπως διαμήνυσαν, δεν τα παζαρεύουν.

Αντί να «ενημερώνει», λοιπόν, για τις υποτιθέμενες επαφές που είχαν οι εργαζόμενοι με τους επενδυτές, ίσως την επόμενη φορά το υπουργείο Εργασίας να μας διαφωτίσει για τις πλευρές της μεταφοράς της επιχείρησης σε νέο ιδιοκτήτη, τις οποίες το ίδιο «διαχειρίζεται με διακριτικότητα», όπως αναφέρει. Εκτός αν μέχρι τότε τις έχουν διαπιστώσει οι εργαζόμενοι στην πράξη...


Ε. Χ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποιούνται τη Δευτέρα 28/11 οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 8/12 και παλεύοντας παράλληλα ενάντια στις συγκεκριμένες εκφράσεις που παίρνει η αντεργατική πολιτική στον κλάδο τους.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) και συγκέντρωση, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12, αλλά και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση αν η κυβέρνηση φέρει αιφνιδιαστικά στη Βουλή τα νέα μέτρα.

Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με αιχμή τις νέες περικοπές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επίσης, ζητά από το υπουργείο απαντήσεις για τις εξελίξεις που αφορούν τους εργαζόμενους του «Athens Ledra», καθώς τις τελευταίες μέρες πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες επαφές παλιών και νέων υποψήφιων ιδιοκτητών με στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Στο μεταξύ το επιχειρησιακό σωματείο στο «Athens Ledra» οργανώνει σήμερα εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Η εκδήλωση, που θα γίνει στο χώρο του ξενοδοχείου, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με παράσταση και παιχνίδι για τα παιδιά, και θα συνεχιστεί στις 8 μ.μ. με γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ