ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Και τα σκυλιά δεμένα» για το κεφάλαιο...

Με στόχο τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας», κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με «fast track» διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή διαδοχικά πολυνομοσχέδια για τη διαμόρφωση του κατάλληλου... περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιέχουν σειρά νέων προνομίων για το κεφάλαιο και προμηνύουν νέα μέτρα για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά και τον σφαγιασμό συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και σε φτωχομεσαίους αγρότες, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης.

Τα πολυνομοσχέδια προωθούνται με τη συναίνεση της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ικανότερος να προωθήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ανάλογη είναι η αντιπαράθεση και με τα άλλα αστικά κόμματα, που παροτρύνουν για γρήγορη εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Αρση εμποδίων για τη σύσταση επιχειρήσεων

Ηδη χτες ψηφίστηκε με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

Οπως μαρτυρά και ο τίτλος του, περιέχει ρυθμίσεις για την απλοποίηση διαδικασιών στη σύσταση των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά το νομοσχέδιο:

  • Με την υπηρεσία «Μίας Στάσης» προβλέπεται ότι σύσταση επιχείρησης μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακόμα και εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
  • Ταυτόχρονα, ενισχύει παραπέρα τη θέση των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών (π.χ. πρόστιμα, καταγγελίες παραγωγών, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.).
  • Αίρει «γραφειοκρατικά εμπόδια» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών.
  • Τροποποιεί διατάξεις που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από ΕΕ και ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αίρονται γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων από όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων κ.ά.

Μετά απ' όλα αυτά τα «δώρα» στο κεφάλαιο ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, κάλεσε σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, «που θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Η ΝΔ υπερψήφισε με σωρό από παρατηρήσεις και τον εισηγητή της να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν πιστεύει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του περιβάλλοντος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και δεν διαθέτει σχέδιο για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας». Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε λόγω διαφωνιών σε διαχειριστικά θέματα, όπως το άρθρο 24 για τις δημόσιες συμβάσεις, υπερψηφίζοντας τα περισσότερα άρθρα. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν, ενώ καταψήφισε επί της αρχής η ναζιστική Χρυσή Αυγή υπερψηφίζοντας ωστόσο όλα τα άρθρα για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «υλοποιεί την άρση των όποιων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, όλες εκείνες δηλαδή τις διατάξεις και μέτρα που διαμορφώνουν το πλαίσιο για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων επιχειρηματικών παικτών, πάντα με άξονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε λίγους». Οπως τόνισε, η βάση είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ενώ οι όποιες αντιπαραθέσεις, όπως τόνισε, ανάμεσα στα αστικά κόμματα «στην ουσία έρχονται να σκεπάσουν τη συμφωνία στην κοινή στρατηγική που έχουν, σε σχέση με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ», αλλά και για την εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας

Ακολουθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», με στόχο, όπως αναφέρεται στην αρχή της αιτιολογικής έκθεσης, «την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας». Προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος και χτες επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Συνοπτικά, καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (π.χ. πυρασφάλεια, περιβαλλοντικές μελέτες κ.λπ.), αλλά και ελέγχων που σχετίζονται ακόμα και με την ασφάλεια των τροφίμων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρούνται «εμπόδια» στην προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμα, προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης σε όποιους ελέγχους απομένουν ακόμα και σε «ιδιωτικούς φορείς». Περιέχει διάταξη για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistic) και ανοίγει το δρόμο για τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ολες οι Ενώσεις του κεφαλαίου που συμμετείχαν χτες στην Επιτροπή κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων βρήκαν το νομοσχέδιο «πολύ θετικό». Ενδεικτικό εξάλλου είναι το υπόμνημα που απέστειλε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, όπου αναφέρει ότι η κυβέρνηση «ικανοποιεί μία διαχρονική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας».

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε, χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας, όπως διευκρίνισε η εισηγήτρια, Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε θεωρώντας ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος καταψήφισε, το νομοσχέδιο, ως προαπαιτούμενο, είναι κομμένο και ραμμένο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων γι' αυτό άλλωστε, όπως τόνισε, επικροτήθηκε από τις Ενώσεις τους.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προστασία της Υγείας, βάρος για τις επενδύσεις...

Μια αποκαλυπτική ανακοίνωση για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», που συζητιέται με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή, εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), στην αρμοδιότητα των οποίων ήταν μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί και άλλοι έλεγχοι για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Η ΟΣΥΑΠΕ, που, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «το Σχέδιο Νόμου έχει γραφτεί με "το χέρι" του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτελεί εναρμόνιση με τις "ελευθερίες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», δίνοντάς τους «γην και ύδωρ» και καταργώντας ό,τι «άφησαν όρθιο» ανάλογοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το νομοσχέδιο:

«Καταργεί την αρχή της προφύλαξης στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, της πυροπροστασίας και του περιβάλλοντος. Απεμπολεί την ευθύνη του κράτους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αφήνει στα "χέρια" των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός θα εξαλείψει και τους κινδύνους, που δημιουργούνται. Ομως, από πότε το κυνήγι του κέρδους και η εξοικονόμηση δαπανών αφήνουν περιθώριο στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας;

Η λογική που διαπνέει όλο το σχέδιο νόμου όσον αφορά τη δημόσια υγεία είναι: δεν προσφέρουν τίποτα οι προληπτικοί έλεγχοι στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αποτελούν "βάρος", βάζουν εμπόδια στις επενδύσεις... άρα δεν χρειάζονται! Οι αρμόδιοι δεν ζήτησαν ούτε καν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διατάξεων εκείνων με τις οποίες είχαν ήδη καταργηθεί οι αδειοδοτήσεις σε ορισμένα είδη μικρών και απλών επιχειρήσεων (...). Αν ζητούσαν την αξιολόγηση των προηγούμενων νομοθετημάτων θα έβλεπαν ότι η κατάργηση της αδειοδότησης και η επιβολή της γνωστοποίησης απέδειξε ότι δεν πληρούνταν στις περισσότερες των επιχειρήσεων ούτε οι βασικοί όροι υγιεινής (...).

Καταργεί την υποχρέωση για έγκριση και κάνει το πρώτο βήμα και για την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής γνωστοποίησης. Καταργεί ακόμα και την υποχρέωση για υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του επιχειρηματία, ότι γνωρίζει τους όρους που πρέπει να τηρεί και ότι τους τηρεί! (...).

Δίνει τη δυνατότητα να ανατίθεται η αρμοδιότητα υποβολής γνωστοποίησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των όποιων ελέγχων απομείνουν ως "φύλλο συκής" στα Επιμελητήρια. Δηλαδή, "Γιάννης θα κερνάει, Γιάννης θα πίνει"!

Καταργεί επί της ουσίας και τους ελέγχους των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, αφού με το άρθρο 13 μπορούν αυτοί να ανατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς (...).

Μέχρι τώρα, οι επαγγελματίες και οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις έβρισκαν έναν σύμβουλο στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες, που τους παρείχε δωρεάν οδηγίες, συστάσεις και συμβουλές, για να καταφέρνουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς α) θα οδηγούνται "υποχρεωτικά" και αυτοί να πληρώνουν μια πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλών, πιστοποιητικών κ.λπ., για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη γνώση και τα αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα και β) θα πληρώνουν μελέτες για εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου στις επιχειρήσεις τους (HACCP). Αντί να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή των ελέγχων και η παροχή συμβουλών και οδηγιών "μεταφέρεται" στις ιδιωτικές εταιρείες. (...)

Προπαγανδίζει η κυβέρνηση πως εναρμονίζει το καθεστώς της λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων και των ελέγχων με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποσιωπώντας σκόπιμα, ότι όλα τα διατροφικά σκάνδαλα ξεκίνησαν από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες, που οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, που τη σφραγίδα την βάζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η ΟΣΥΑΠΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των Περιφερειών απορρίπτουν το σχέδιο νόμου και απαιτούν να παραμείνουν οι αρμοδιότητες στις υπηρεσίες των Περιφερειών, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε και οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, και να αποσκοπούν στην πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των πολιτών, καθώς και να παρθούν μέτρα αναβάθμισης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, για την προστασία από κάθε είδους αυθαιρεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ