Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προστασία της Υγείας, βάρος για τις επενδύσεις...

Μια αποκαλυπτική ανακοίνωση για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», που συζητιέται με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή, εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), στην αρμοδιότητα των οποίων ήταν μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί και άλλοι έλεγχοι για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Η ΟΣΥΑΠΕ, που, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «το Σχέδιο Νόμου έχει γραφτεί με "το χέρι" του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτελεί εναρμόνιση με τις "ελευθερίες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», δίνοντάς τους «γην και ύδωρ» και καταργώντας ό,τι «άφησαν όρθιο» ανάλογοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το νομοσχέδιο:

«Καταργεί την αρχή της προφύλαξης στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, της πυροπροστασίας και του περιβάλλοντος. Απεμπολεί την ευθύνη του κράτους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αφήνει στα "χέρια" των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός θα εξαλείψει και τους κινδύνους, που δημιουργούνται. Ομως, από πότε το κυνήγι του κέρδους και η εξοικονόμηση δαπανών αφήνουν περιθώριο στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας;

Η λογική που διαπνέει όλο το σχέδιο νόμου όσον αφορά τη δημόσια υγεία είναι: δεν προσφέρουν τίποτα οι προληπτικοί έλεγχοι στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αποτελούν "βάρος", βάζουν εμπόδια στις επενδύσεις... άρα δεν χρειάζονται! Οι αρμόδιοι δεν ζήτησαν ούτε καν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διατάξεων εκείνων με τις οποίες είχαν ήδη καταργηθεί οι αδειοδοτήσεις σε ορισμένα είδη μικρών και απλών επιχειρήσεων (...). Αν ζητούσαν την αξιολόγηση των προηγούμενων νομοθετημάτων θα έβλεπαν ότι η κατάργηση της αδειοδότησης και η επιβολή της γνωστοποίησης απέδειξε ότι δεν πληρούνταν στις περισσότερες των επιχειρήσεων ούτε οι βασικοί όροι υγιεινής (...).

Καταργεί την υποχρέωση για έγκριση και κάνει το πρώτο βήμα και για την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής γνωστοποίησης. Καταργεί ακόμα και την υποχρέωση για υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του επιχειρηματία, ότι γνωρίζει τους όρους που πρέπει να τηρεί και ότι τους τηρεί! (...).

Δίνει τη δυνατότητα να ανατίθεται η αρμοδιότητα υποβολής γνωστοποίησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των όποιων ελέγχων απομείνουν ως "φύλλο συκής" στα Επιμελητήρια. Δηλαδή, "Γιάννης θα κερνάει, Γιάννης θα πίνει"!

Καταργεί επί της ουσίας και τους ελέγχους των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, αφού με το άρθρο 13 μπορούν αυτοί να ανατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς (...).

Μέχρι τώρα, οι επαγγελματίες και οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις έβρισκαν έναν σύμβουλο στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες, που τους παρείχε δωρεάν οδηγίες, συστάσεις και συμβουλές, για να καταφέρνουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς α) θα οδηγούνται "υποχρεωτικά" και αυτοί να πληρώνουν μια πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλών, πιστοποιητικών κ.λπ., για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη γνώση και τα αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα και β) θα πληρώνουν μελέτες για εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου στις επιχειρήσεις τους (HACCP). Αντί να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή των ελέγχων και η παροχή συμβουλών και οδηγιών "μεταφέρεται" στις ιδιωτικές εταιρείες. (...)

Προπαγανδίζει η κυβέρνηση πως εναρμονίζει το καθεστώς της λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων και των ελέγχων με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποσιωπώντας σκόπιμα, ότι όλα τα διατροφικά σκάνδαλα ξεκίνησαν από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες, που οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, που τη σφραγίδα την βάζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η ΟΣΥΑΠΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των Περιφερειών απορρίπτουν το σχέδιο νόμου και απαιτούν να παραμείνουν οι αρμοδιότητες στις υπηρεσίες των Περιφερειών, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε και οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, και να αποσκοπούν στην πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των πολιτών, καθώς και να παρθούν μέτρα αναβάθμισης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, για την προστασία από κάθε είδους αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ