ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΩΞΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξομοιώνεται το κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρόσκληση διάπραξης εγκλήματος!

Συγκέντρωση σήμερα, στις 9.30 π.μ., στα δικαστήρια του Κιλκίς

Σήμερα, δικάζεται στο Κιλκίς η Μαρία Αλτιπαρμακίδου, στέλεχος της ΚΝΕ, που συνελήφθη από την Αστυνομία στις 7 Νοέμβρη έξω από το 2ο ΓΕΛ Κιλκίς, έπειτα από καταγγελία του διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, επειδή συζητούσε με τους μαθητές για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα σε μια σειρά πόλεων της χώρας, όπως και στο Κιλκίς, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στις 9.30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Κιλκίς.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρεται στο πλήθος μαζικών φορέων, εργατικών Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Ενώσεων γονέων, Συλλόγων γυναικών, μεμονωμένων εργαζομένων και ανθρώπων του μόχθου που έχουν καταδικάσει όλες αυτές τις μέρες τη στάση του διευθυντή, της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας, η οποία καλύπτεται προφανώς και από την κυβέρνηση, να σύρουν στο δικαστήριο ένα νέο άνθρωπο που αγωνίζεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, ένα ανθρώπινο μέλλον, που συζητάει αυτές τις ιδέες με μαθητές, φοιτητές, νέους, εργαζόμενους, ανέργους. Και σημειώνει: «Εδώ βρίσκεται η ουσία της δίωξης, γιατί αυτή ασκήθηκε με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα του 1951, εξομοιώνοντας οποιοδήποτε κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρόσκληση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος. Επαναφέρεται, δηλαδή, στο νομικό και πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα».

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σχολιάζοντας τις κατάπτυστες ανακοινώσεις υπεράσπισης της δίωξης που εξέδωσαν κόμματα και ορισμένοι φορείς στο Κιλκίς, με προεξάρχουσα τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή «έτρεξε πρώτη να χειροκροτήσει τη σύλληψη του μέλους της ΚΝΕ από την Αστυνομία που "γλίτωσαν τους μαθητές του Κιλκίς από τα νύχια των απεθνικοποιημένων αρπακτικών του κομμουνισμού". Αυτό που πραγματικά μολύνει τη συνείδηση της νεολαίας και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών είναι το ρατσιστικό δηλητήριο που μπολιάζει όπου υπάρχει η Χρυσή Αυγή. Μολύνει με την "αφρόκρεμα" των πιο σάπιων ιδεών που έχει να προσφέρει αυτό το σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων (...) Είναι φυσικό να "πουλάνε" μαθήματα νομιμοφροσύνης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεδομένου ότι τόσες δεκαετίες ψήφισαν και ψηφίζουν με χέρια και πόδια δεκάδες και δεκάδες νόμους που τσάκιζαν όχι μόνο το δικαίωμα του λαού να αγωνιστεί, αλλά και την ίδια τη ζωή του. Το δύσκολο έργο όλων των αστικών κομμάτων να τσακίσουν το λαό, χωρίς να κουνηθεί φύλλο, σίγουρα είναι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στο κεφάλαιο.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ απέναντι στην εργατική τάξη και τα παιδιά της, να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, το σύστημά τους. Τέτοια γεγονότα όχι μόνο δεν μας τρομάζουν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».

Καταδικάζουν τη δίωξη

Νέα ψηφίσματα καταδίκης, χτες, εξέδωσαν οι:

Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κιλκίς, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού - Συναφών Επαγγελμάτων.

Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Καλαμαριάς, Ε' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Σερρών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού, Χημικού, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικής, Ιστορικού/Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής, Πολιτικών Μηχανικών, Εστιών.

Τη συμπαράστασή τους στη διωκόμενη Μ. Αλτιπαρμακίδου, που είναι εργαζόμενη και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, εκφράζουν με ψήφισμά τους και μια σειρά καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η δίωξή της «επαναφέρει στο νομικό αλλά κυρίως στο πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε σε περασμένες "σκοτεινές" εποχές». Οι καθηγητές που υπογράφουν το ψήφισμα είναι οι: Δώδος Δημοσθένης, Καβάλα Μαρία, Καβουλάκος Κάρολος, Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Μαργαρίτης Γιώργος, Μαρκέτος Σπύρος, Ροτζώκος Νίκος, Στυλιανού Αρης.

  • Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Συνάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τον υπουργό Παιδείας

Συναίνεση στη συνέχιση και ένταση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και του μνημονίου ζήτησε ούτε λίγο - ούτε πολύ από τους εκπαιδευτικούς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. «Η πολιτική έχει συνέχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, για το ζήτημα των αναγκαίων διορισμών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρέπεμψε και πάλι το θέμα στους «θεσμούς», ενώ για την αξιολόγηση ο Κ. Γαβρόγλου επανέλαβε πως θα προχωρήσει η αξιολόγηση των στελεχών και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας (που ενέχει και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών), επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση «πέτυχε» στα πανεπιστήμια!

Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα όπως η αναγκαία πρόσληψη αναπληρωτών και το να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, η κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων για τα ολοήμερα σχολεία, η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων και άλλα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «ο υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τις θέσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, επιφυλάχθηκε, για τις περισσότερες από αυτές, να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση μαζί τους, αφού πρώτα μελετήσει τα αιτήματά τους, ολοκληρώσει την ενημέρωσή του στα εκπαιδευτικά θέματα και σχηματίσει πλήρη και σαφή εικόνα για τα ζητήματα της Παιδείας και των εκπαιδευτικών»...

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση, όπως προκύπτει, προχωρά με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, εν αναμονή της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ και με βάση τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Με βάση αυτά διαμορφώθηκε και το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός στους εκπαιδευτικούς, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

«Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική... »

Εκδήλωση την Κυριακή στο Κερατσίνι με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο

«Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική... Αγώνας - γνώση - τόλμη - αντοχή!», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή, 4 Δεκέμβρη, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Η εκδήλωση θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο «Α. Σαμαράκης» στο Κερατσίνι (Παπαναστασίου & Μ. Ασίας), στις 7 μ.μ. και θα πλαισιωθεί από βιντεοπροβολή και συναυλία με νεανικά συγκροτήματα από την περιοχή.

Η ΚΝΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, στους σπουδαστές των ΙΕΚ - ΕΠΑΣ, στους μαθητές των λαϊκών οικογενειών και τους καλεί να σκεφτούν: «Σήμερα για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους, τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή. Μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή ζούγκλα. Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των ντόπιων εκμεταλλευτών, συμμετέχει πιο ενεργά στις κόντρες που φουντώνουν μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της και αναφέρεται σε μια σειρά γεγονότα στην περιοχή που «φανερώνουν επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό μας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

«Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει από καιρό! Ομως δεν είναι μονόδρομος! Μπορούμε να το ανατρέψουμε! (...) Ελα μαζί μας! Γνώρισε την ΚΝΕ! Τη νεολαία του ΚΚΕ, που έχει πρόταση εξουσίας, να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για την εκδήλωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του κόστους μετακινήσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Εκπτωση στις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν σχολεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, διεκδικούν μια σειρά ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της χώρας. Σήμερα, στις 9.30 π.μ., εκπρόσωποί τους θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Την πρωτοβουλία συνυπογράφουν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Β' Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πειραιά, Θήρας, Ζακύνθου, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, ο Σύλλογος Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» κ.ά. που αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους, αναπληρωτές και μόνιμοι που παραμένουν για χρόνια στην περιφέρεια.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Αύριο Σάββατο, η ΟΒ Βιομηχανίας Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη και τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες. Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στην αντεπίθεση», στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).
  • Αύριο Σάββατο, οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ προβάλλουν στις 8 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε το ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.
  • Την Κυριακή, 4 Δεκέμβρη, η ΟΒ Κατασκευών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη και τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες. Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στην αντεπίθεση», στις 7 μ.μ., στο Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, πλ. Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο Νίκος Μπουκουβάλας, στέλεχος του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ