ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ζυμώσεις για νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών

Ενώ συνεχίστηκε χτες με κάποια προβλήματα και συγκρούσεις στρατιωτών - αντικαθεστωτικών η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων

Από την αποχώρηση από το Χαλέπι
Από την αποχώρηση από το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, για την προώθηση των συμφερόντων των τουρκικών μονοπωλίων, η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνει τις προσπάθειες, υποτίθεται για βοήθεια στον απεγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων αμάχων και ενόπλων από το Ανατολικό Χαλέπι. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, υποστήριξε πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συνομιλίες με εκπροσώπους της «νόμιμης» συριακής αντιπολίτευσης για την πιθανότητα δημιουργίας ενός κέντρου, ενός καταυλισμού, εντός μίας «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας.

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα χτες οι Πρόεδροι Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν (άγνωστο ακριβώς πότε) συζητήσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στο πλαίσιο τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, στις οποίες θα συμμετάσχουν η συριακή αντιπολίτευση και εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, από το Τόκιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είπε πως συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σειρά ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο την επιβολή εκεχειρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Πούτιν εξήγησε, μάλιστα, ότι εκείνες οι συνομιλίες θα είναι «συμπληρωματικές» σε αυτές που διεξάγονται στη Γενεύη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Δήλωσε, ακόμη, ότι η πρόσφατη απομάκρυνση των ανταρτών και των οικογενειών τους από το Χαλέπι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συμφωνήσει κι εξέφρασε την ελπίδα ο συριακός στρατός να μπορέσει τώρα να εδραιώσει εκεί τις θέσεις του και οι πολίτες να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.

Οσον αφορά τη χτεσινή διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων από το Αν. Χαλέπι, υπήρξε προβληματική, καθώς συριακός στρατός και αντικαθεστωτικοί αντάλλαξαν πυρά, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την ανάφλεξη της βίας. Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έως χτες το μεσημέρι είχαν απομακρυνθεί περίπου 9.600 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν αντικαθεστωτικοί.

Η στάση της ΕΕ

Οι εξελίξεις στα πεδία πολεμικών συγκρούσεων της Συρίας απασχόλησαν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας υποκριτικά ενδιαφέρον για την «τύχη» των αμάχων... Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, χαρακτήρισε «όνειδος» την «ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας» να βοηθήσει το Χαλέπι, λέγοντας: «Ηταν χρέος μας να αναλάβουμε δράση, καθυστερήσαμε υπερβολικά να το κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο... οφείλουμε να ενεργήσουμε στο ανθρωπιστικό επίπεδο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά τη φερόμενη επίθεση των συριακών αρχών με τα χημικά όπλα σε θέσεις αντικαθεστωτικών το 2013, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε ότι η «Ευρώπη δεν είναι αδιάφορη μπροστά στα δεινά του συριακού λαού».

  • Στο μεταξύ, η κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού εναντίον των προπυργίων του τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως στο Βόρειο Ιράκ έχει αποδεκατίσει τους τελευταίους, που χάνουν περίπου το 50% των περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχό τους από το 2014.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θεωρεί την «αποξένωσή» της κίνδυνο για την ειρήνη

Μια ασφαλής Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι απίθανη, είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η αποξένωση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι πολύ απίθανη μια ασφαλής Ευρώπη χωρίς την Τουρκία». Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα με τον Σλοβένο ομόλογό του.

Εκφράζοντας απογοήτευση για τη στάση της ΕΕ, ο Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα δεν έχει εισπράξει «ακόμα το αναμενόμενο αποτέλεσμα αναφορικά με το θέμα της βίζας (σ.σ. που υποτίθεται ότι θα καταργηθεί για όσους Τούρκους θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό» το Μάρτη του 2015) και συνέχισε: «Αν δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις, η Τουρκία χωρίς αμφιβολία έχει ένα "Σχέδιο Β'" και θα υπάρξει (και) ένα "Σχέδιο Γ'"... δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε "ναι" σε κάθε απόφαση που μας αφορά. Η ΕΕ δε μας έχει δώσει τίποτα μέχρι σήμερα».

Οι νέες αυτές δηλώσεις Ερντογάν έγιναν όταν, μετά το προχτεσινό άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε πως «εξετάσαμε την πιθανή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των αρχών της Τουρκίας... Στην πραγματικότητα, μπορώ να πω ότι έχουμε εντολή να οργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση τους επόμενους μήνες». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε βέβαια ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από την πλευρά της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ακόμα «πολύ δύσκολο για την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις πλευρές», αλλά και διευκρινίζοντας: «Γνωρίζω ότι δεν είναι θέμα κακής πρόθεσης, αλλά αντικειμενικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση (οι Τούρκοι)».

Οι δηλώσεις και των δύο πλευρών δείχνουν ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διμερών συνομιλιών, δεδομένου του ότι οι «τριβές» παραμένουν, ωστόσο και οι δύο δεν αγνοούν τη σημασία που έχει η διατήρηση της συνεργασίας τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες και αντιθέσεις.

ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η απόφαση των εκλεκτόρων

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση για κυβερνο-πειρατεία στη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και απειλεί με αντίποινα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλίμα αυξημένης έντασης παρατηρείται ενόψει της συνεδρίασης και ψηφοφορίας στο Κολέγιο των 538 Εκλεκτόρων την ερχόμενη Δευτέρα για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι πιέσεις από μέρους της αστικής τάξης και επιχειρηματιών για «κατά συνείδηση» ψήφο συνεχίζονται. Η διαφορά εκλεκτόρων που έχουν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ (306) και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον (232) δείχνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι μικρή. Για να συμβεί αυτό απαιτείται 44 εκλέκτορες που βγήκαν με τους Ρεπουμπλικάνους να αλλάξουν στρατόπεδο κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θυμίζουμε ότι, με βάση το εκλογικό σύστημα, οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά πολιτείες εκλέγουν μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, όμως αυτό που μετράει είναι ποιος έχει την πλειοψηφία των 276, ανεξάρτητα αν συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες ψήφους στο λαό. Ετσι η Κλίντον με 2,6 εκατομμύρια παραπάνω υπολείπεται 74 εκλεκτόρων. Αυτή η παραδοξότητα είναι επίσης αιτία να δυναμώνουν οι φωνές που θέλουν αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το επιτελείο του Τραμπ, το οποίο διαμορφώνεται, χτες ο δικηγόρος, Ντέιβιντ Φρίντμαν, που ειδικεύεται στις πτωχεύσεις, διορίστηκε από τον Τραμπ στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Μιλώντας αργότερα σε στάδιο Χέρσεϊ της Πενσιλβάνιας, στο πλαίσιο επινίκιας εκστρατείας που πραγματοποιεί για τη νίκη του στις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά το 2020, «για να κερδίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά». Αναφέρθηκε ακολούθως στην τήρηση βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του, μεταξύ των οποίων αυτές για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό, και την αναστολή της φιλοξενίας μεταναστών από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία.

Κατηγορίες Ομπάμα εναντίον Μόσχας

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών απειλώντας με «αντίποινα», ελάχιστες βδομάδες πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» της εξουσίας στον Ντ. Τραμπ.

Μάλιστα, αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου πριν την αναχώρησή του για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Χαβάη, ανακοινώνοντας πως θα δεχτεί ερωτήσεις για τα κρούσματα κυβερνοπειρατείας «που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών». Και κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε... Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε... Ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, προκάλεσε τον Ομπάμα να παρουσιάσει ό,τι στοιχεία έχει σε βάρος της Μόσχας, αλλιώς «να πάψει να επαναλαμβάνει κατηγορίες ανυπόστατες και παραλογισμούς».

Θέση στο ζήτημα πήρε πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ντόναλντ Τραμπ που υπαινίχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του. «Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», αναρωτήθηκε με μήνυμά του στο Twitter.

ΥΕΜΕΝΗ
Τραγική η κατάσταση των παιδιών

ΣΑΝΑΑ.--

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προέβλεψαν χτες ότι αναμένεται χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Υεμένης, αφού ο πόλεμος που εξελίσσεται έχει καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου και έχουν ήδη σταματήσει και οι παραδόσεις τροφίμων από το εξωτερικό, ωθώντας το λαό στο χείλος του λιμού. Βέβαια, οι διαπιστώσεις δεν αναφέρονται στο γεγονός ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, όπου πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

«Σε ολόκληρη τη χώρα πεθαίνουν παιδιά», τόνισε χτες ο Τζέιμι Μακ Γκόλντρικ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Υεμένη, περιγράφοντας τη βαρβαρότητα, όπου το 50% του συνολικού πληθυσμού των 28 εκατ. ανθρώπων υποσιτίζεται, με τα 7 εκατ. να είναι ήδη αντιμέτωποι με το λιμό. Οκτώ στα δέκα παιδιά πλήττονται από τον υποσιτισμό και κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν ανάγκη κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια, όμως ο οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παράδοσή της, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και της έλλειψης χρηματοδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ