ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Τη Λέσβο επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το απόγευμα μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, νέοι που σπουδάζουν στο νησί, γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο, με σκοπό να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, σε ένα νησί που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις προσφυγικές ροές και «σταυροδρόμι» στο οποίο χιλιάδες ξεριζωμένοι εγκλωβίζονται, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ και της στήριξης της κυβέρνησης σε αυτές. Ο «Ρ» δημοσιεύει αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χτες το βράδυ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε η ΚΟΒ Καλλονής.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την πραγματική ικανοποίηση των αναγκών των νησιωτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του δικού της «success story», «true story» όπως το ονομάζουν τώρα, αντίστοιχο με αυτό που προσπάθησαν να παρουσιάσουν πριν δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό τα κυβερνητικά στελέχη αναμασούν ότι «έχουμε πλεονάσματα», ότι «πετύχαμε ελάφρυνση του χρέους», ότι «θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση», ότι «θα γίνουν επενδύσεις, θα έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας» και ότι «από αυτήν την ανάπτυξη θα ωφεληθεί και θα ανακουφιστεί ο λαός».

Τι έχει να κερδίσει ο λαός από αυτό το ΣΥΡΙΖΑίικο success story; Αυτό το ερώτημα πρέπει να το σκεφτεί, να το απαντήσει ο ίδιος ο λαός, που ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, δεν έχει δοκιμάσει τη δύναμή του.

Εμείς λέμε ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Ούτε από την όποια ελάφρυνση του χρέους, ούτε από την όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων - αν και αυτή η χαλάρωση με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τη διατήρηση των πλεονασμάτων του 3,5% και μετά το 2018 παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ούτε φυσικά από την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του ετοιμάζουν μια εφιαλτική ατζέντα για την επόμενη μέρα.

Κι αυτή η εφιαλτική ατζέντα αφορά και τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στη Λέσβο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για τα λαϊκά στρώματα των νησιών και τα οξυμένα προβλήματα

Πρόσφατα, από τη Νίσυρο, ο πρωθυπουργός με μια προεκλογικού τύπου ομιλία μοίρασε στους νησιώτες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα περί «νησιωτικής πολιτικής».

Ομως τα λαϊκά στρώματα του Αιγαίου γνωρίζουν καλά ότι τα «θα» που σπέρνουνε δεν φυτρώνουν ποτέ.

Δεν είπε τίποτε ουσιαστικό ο Τσίπρας για τα λαϊκά στρώματα των νησιών που υποφέρουν από την ανεργία την φοροεπιδρομή διαρκείας στο εισόδημα και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Υποσχέθηκε κάποιες έκτακτες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νησιών, την ίδια ώρα που είτε καθυστερούν είτε δεν δίνουν ούτε τις αποζημιώσεις. Αλλά ακόμα κι αν δώσει κάτι τελικά, δεν θα τους προσφέρει δυστυχώς ουσιαστική ανακούφιση, αφού δεν είναι τίποτα μπρος στη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των ενισχύσεων, την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλε με το 3ο μνημόνιο.

Είπε πως είναι «βασική του προτεραιότητα η υγεία για τα νησιά» και υποσχέθηκε ξανά ορισμένους διορισμούς, που και αν γίνουν δεν αρκούν στοιχειωδώς.

Εμείς γνωρίζουμε και οι νησιώτες το ζουν στο πετσί τους, το πόσο τραγική και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα νησιά, από τα κενά και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα ελάχιστα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι το πώς θα καθησυχάσει η κυβέρνηση τους νησιώτες, άλλα το πώς θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα οξυμένα προβλήματα.

Εμαθα πως εδώ, στο νοσοκομείο της Λέσβου, λήγουν την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι συμβάσεις των γιατρών που εργάζονται με μπλοκάκι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο γιατρούς της Ογκολογικής.

Πώς, αλήθεια, θα εξυπηρετηθούν οι καρκινοπαθείς από τη νέα χρονιά;

Με ενημέρωσαν πως το ασθενοφόρο της Καλλονής δεν μπορούσε να μεταφέρει έφηβο τραυματία με εγκεφαλικές κακώσεις, επειδή δεν είχε καύσιμα και χρειάστηκε να πάει από άλλο μέρος και μετά από ώρες!

Αυτή η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει να δοθούν λύσεις ουσιαστικές και μόνιμες εδώ και τώρα.

Ωραία, είπε, είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση, γιατί «όλα τα σχολεία λειτούργησαν». Ομως ξέχασε να πει για τις συγχωνεύσεις των σχολείων και τις συνέπειες, τις συμπτύξεις και τον περιορισμό μαθημάτων.

Για τα κενά που υπάρχουν ακόμα π.χ. από τα δημοτικά σχολεία της Χίου λείπουν πάνω από 79 δάσκαλοι παράλληλης διδασκαλίας, ειδικών μαθημάτων κ.λπ.

Πάνω από το 40% των θέσεων στα Δωδεκάνησα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αναπληρωτές καθηγητές και καθηγήτριες που διορίζονται σταδιακά από το Σεπτέμβρη έως το Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα τεράστια προβλήματα αυτών των εκπαιδευτικών με τους μισθούς και τις συνθήκες της εργασίας και μετακίνησης.

Ενώ τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα τους χειμερινούς μήνες, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας» και για κάποια «μεταφορικά ισοδύναμα».

Προσέξτε. Κανένας δεν πρέπει να μπερδευτεί.

Δεν είπε τίποτα - και το τονίζουμε αυτό - για τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών με φθηνότερα εισιτήρια...

Γιατί αυτά που ανέφερε δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών και τον επισκεπτών, αλλά πρόκειται για νέες επιδοτήσεις προς στους εφοπλιστές και συνδέονται με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών που σίγουρα θα κάνουν τη σημερινή κατάσταση ακόμα χειρότερη για το λαό.

Τίποτα δεν βρήκε να πει ο Αλ. Τσίπρας για μέτρα υπέρ της αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπλημμυρικά έργα, για πυροπροστασία, λες και τα νησιά τα έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε για έργα βασικών υποδομών για την περίοδο 2017 - 2020 είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν μόνο το λιμάνι στον Αη Στράτη κόστισε 20 εκατ. ευρώ!

Για όλα αυτά που καίνε το λαό των νησιών ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό! Το αντίθετο μάλιστα.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά, εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη.

Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα της Λέσβου, όλων των νησιών του Αιγαίου ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Προϋπαντούμε το 20ό Συνέδριο, με ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος

Την Κυριακή αυτή, μαζί με τον «Ριζοσπάστη» θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας, που θα γίνει από 30 Μάρτη έως 2 Απρίλη του 2017.

Προϋπαντούμε το 20όΣυνέδριο του ΚΚΕ, με ένα ολόπλευρο και πολύπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής, ικανού να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.

Μας απασχολεί συγκεκριμένα, πώς δρούμε για την προετοιμασία και του ίδιου του Κόμματος στην κατεύθυνση αυτή, αλλά κυρίως των ίδιων των εργατικών λαϊκών μαζών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ