ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ναζιστική οργάνωση ακολουθεί την «αρχή του αρχηγού»

«Δεν γίνεται τίποτα χωρίς την έγκριση του αρχηγού (...) οι ίδιοι το λένε, αν δεν πάρουν την έγκριση του αρχηγού δεν γίνεται και ο Πατέλης το λέει (...) Ο συντονισμός φτάνει μέχρι τον Μιχαλολιάκο. Είναι η δομή της οργάνωσης, η "αρχή του αρχηγού", το εθνικοσοσιαλιστικό ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία είχε το Fuhrerprinzip» κατέθεσε χτες, στο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσή Αυγή, ο Νίκος Ζύμαρης, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου στο Πέραμα το 2013.

Ο μάρτυρας που δουλεύει σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων για εξαρτήματα πλοίων, μέλος στη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου, είπε για τη δολοφονική επίθεση που υπέστησαν από το τάγμα εφόδου: «"Λοχίας" ας το πούμε έτσι, ήταν ο Πανταζής και ο Χατζηδάκης (...) Ο συντονισμός ήταν από αλλού (...) υπήρχε στρατηγείο». Εκανε επίσης αναφορά στα σχετικά με την επίθεση μηνύματα του Λαγού, στην παρουσία στη Ζώνη τον προηγούμενο χρόνο των Λαγού, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μίχου και στα όσα είπαν για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Δε γίνεται να έρθουν τα κεντρικά στελέχη και «να μην γνωρίζει ο αρχηγός κάτι. Είναι η δομή (...) Ορκίζονται (...) ζήτω ο Αρχηγός, ζήτω η Χρυσή Αυγή», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο μάρτυρας, απαντώντας στο δικαστήριο, κατέθεσε για το τάγμα εφόδου ότι είναι το επιχειρησιακό κομμάτι, η ώρα της πράξης και η Βουλή είναι η προβιά, ο μανδύας, για να κάνουν τις εγκληματικές πράξεις, σε κομμουνιστές, μετανάστες, αντιφασίστες. Αναφέρθηκε επίσης, σε σχετικές δηλώσεις του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου π.χ. από τις Θερμοπύλες, και άλλων στελεχών που στηρίζουν τα εν λόγω τάγματα.

Και αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε καθαρά και απερίφραστα ότι ο σκοπός των χρυσαυγιτών ήταν να τους σκοτώσουν. Οπως είπε φαίνεται από τον τρόπο της επίθεσης, το μένος, τη διάταξη, τον οπλισμό, τα σφοδρά χτυπήματα, τον τρόπο που αποχώρησαν. Εκανε ειδική μνεία στα όπλα που έφερε η ομάδα των χρυσαυγιτών, στα στειλιάρια, στους λοστούς με τα ελάσματα. Είχαν κόψει το σιδερένιο δόρυ από κάγκελα κατοικίας και το είχαν προσαρμόσει στο ξύλο, το είχαν κόψει το είχαν λυγίσει κι έκανε ένα γάμα, εξήγησε χαρακτηριστικά. Για τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος είπε «ήμουν σκυμμένος στον Πουλικόγιαννη που ήταν στο έδαφος και προσπαθούσα να βοηθήσω, τον νόμιζα νεκρό, με χτύπησαν πρώτα στο ισχίο και στην πλάτη, στην συνέχεια στο χέρι που έβαλα για να προστατεύσω το κεφάλι μου κι ένιωσα σαν να με σφάζουν. Είχαν σκοπό τον θάνατο μου, αν δεν έβαζα το χέρι να προφυλαχτώ θα ήμουν νεκρός». Μάλιστα, περιέγραψε πώς ο γιατρός στο νοσοκομείο καθάριζε το τραύμα του, μια βαθιά τρύπα στο χέρι, πάνω από τον αγκώνα. «Υποθέτω ότι ήταν από σιδερένια πρόκα προσαρμοσμένη σε κάποιο κοντάρι», είπε ο μάρτυρας.

Κατέθεσε επιπρόσθετα, για την παντοδυναμία που ένιωθε εκείνη την περίοδο η ναζιστική εγκληματική οργάνωση: «Είχαν το ακαταδίωκτο (...) Οταν βγαίνει ο Ρουπακιάς και λέει ότι "είμαι δικός σας" στην αστυνομία φαντάζεστε πώς νιώθανε. Εγώ και όλο το Πέραμα γνώριζε ότι ο Πανταζής έκανε την επίθεση στους αλιεργάτες και όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος»...

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών η εξέταση του μάρτυρα Θανάση Καραμπέρη, που τόνισε ακόμη μια φορά ότι είναι σύμφυτη με το οργανωμένο έγκλημα η ιδεολογία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση

Πλατιά πολιτική εξόρμηση με κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και συστράτευσης με το ΚΚΕ πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι ΚΟ σε Αττική και Κ. Μακεδονία

Συνεχίζεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με στόχο να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αστική τάξη και τις συμμαχίες της.

Το πρόγραμμα για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 12 μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Μαρκοπούλου, στον Πολυχώρο του Δήμου Πόρτο Ράφτη, θα μιλήσει ο Συρίγος Βάλσαμος, μέλος της ΕΠ.

Τη Δευτέρα 19/12:

-- Στις 7 π.μ., στα καράβια Ακτοπλοΐας στον Πειραιά, με τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στον ΟΤΕ ΝΥΜΑ, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά, με την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο εργοστάσιο του ΟΣΕ (Αγ. Ι. Ρέντη), με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ., στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 2.30 μ.μ., περιοδεία στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στα Γραφεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Παλαιολόγου 10 - Αθήνα), ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα μιλήσει σε εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Γλυφάδας, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα - Γλυφάδα (Αρχιπελάγους 43), θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Ταυτόχρονα, και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προχωρά σε πλατύ πολιτικό άνοιγμα, με το παρακάτω πρόγραμμα:

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 11.30 π.μ., στα πολυκαταστήματα «Attica» και «Notos Galleries» και στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

-- Στις 11.30 π.μ., στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 19/12:

-- Στις 7.30 π.μ., στις αποθήκες του «Lidl» στη Σίνδο.

-- Στις 10 π.μ., στο εμπορικό κέντρο «One Salonika» της Θεσσαλονίκης.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

-- Στις 9 π.μ., στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

-- Στις 11 π.μ., σε Λογιστικά - Φοροτεχνικά Γραφεία.

-- Στις 2 μ.μ., στις αποθήκες του «Carrefour».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

--- Στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΕΛΕΝΑ» στην Καρδίτσα, σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Οι Οργανώσεις Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ναυπακτίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 7 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι εκδήλωση για το έκτακτο στρατοδικείο που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πόλη το 1949. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου Γυμνασίου Γέρακα (Ανακρέοντος & Αριστογείτονα), οι ΚΟ Παλλήνης - Γέρακα καλούν στη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Δεκέμβρης '44 - κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας διοργανώνει γλέντι στο κλειστό Γήπεδο του Κρόνου στον Αγιο Δημήτριο (Ελευθερωτών 25).

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Καψαλές» (Σπήλι). Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αγ. Κηρύκου του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στην αίθουσα στο Γλαρέδο.

-- Στις 8 μ.μ., γλέντι διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «Τα αηδόνια».

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Νέας Ιωνίας διοργανώνουν γλέντι στο 7ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (ΑΝΑΤΟΛΙΑ).

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στην αίθουσα επιβατών «ΗΕΤΙΩΝ» του ΟΛΠ (Πύλη Ε2 και Ε3), στο λιμάνι του Πειραιά. Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης, λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια από την πύλη του λιμανιού του Πειραιά (έναντι ΗΣΑΠ) μέχρι την αίθουσα «ΗΕΤΙΩΝ».

-- Η ΚΟ Φαναρίου του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στην ταβέρνα του «Γούση» στο Καναλάκι Πρέβεζας.

-- Η ΚΟ Τριχωνίδας του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στις 9 μ.μ. στο «Αρχοντικό της Λίμνης» στο Καινούργιο.

-- Η ΚΟ Ακτίου - Βόνιτσας του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Sozos Inn Hotel» στη Βόνιτσα.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 6 μ.μ., οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42, πλ. Βικτωρίας). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Στη 1 μ.μ, η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη στο Δημοτικό Γυμναστήριο Βύρωνα (Αρχ. Χρυσοστόμου 17).

-- Η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει συνεστίαση στις 12.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα «ΤΟ ΑΣΤΡΟ» (θέατρο Βράχων).

-- Η ΚΟ Πάτρας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ (Μαθητικός και Εργατικός Τομέας) οργανώνουν πολιτική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Κέντρο «Αστέρια» (Τριών Ναυάρχων 1). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Η ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης οργανώνει συνεστίαση, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Απόλλων», στο 6ο χιλιόμετρο Χαριλάου - Θέρμης.

Τη Δευτέρα 19/12

-- Η ΤΕ Ηλείας διοργανώνει εκδήλωση για τα 98 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο «Απόλλων» Πύργου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Διευκρίνιση

Εξαιτίας ατυχούς λάθους δεν δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» η παρουσίαση του Λευκώματος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία». Η δημοσίευση θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο φύλλο.

Γλέντι στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λαϊκό τραγούδι: Αργύρης Νικολάου (κιθάρα, τραγούδι), Κώστας Τσιγώνιας (μπουζούκι, τραγούδι), Αντιγόνη Μπασακάρου (τραγούδι). Δημοτικά: Σταύρος Νικολάου (κλαρίνο - τραγούδι), Κώστας Φουρλάνος (λαούτο), Μυρτώ Κολοβού (κρουστά), Γιάννης Βασιλακάκης (κιθάρα) και Παναγιώτης Χρέλιας (τραγούδι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ