ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παλεύουν ενάντια σε απληρωσιά, απολύσεις και τρομοκρατία

Η κατάσταση που βιώνουν καταρρίπτει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα δόθηκε λύση στα προβλήματά τους

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Αρτας
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Αρτας
Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, που ανέρχονται σε μισθούς πέντε μηνών, στους 37 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς, τονίζοντας: «Ο αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς. Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους».

Επιπλέον, χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των εργαζομένων, καθώς και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο να τους εγγράψει ως ισότιμα μέλη του. Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας. Ηδη την περασμένη Παρασκευή, η Διοίκηση «απάντησε» στην πρώτη κινητοποίηση με απειλές σε συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και «συστάσεις» πως οι καθαρίστριες στους εργολάβους δεν δικαιούνται να συνδικαλίζονται...

«Πριν περάσουν λίγοι μήνες από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δόθηκε λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων με τις συμβάσεις έργου, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο το ακριβώς αντίθετο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και πέντε μήνες απλήρωτοι, χωρίς να ξέρουν πότε θα πληρωθούν και αν θα πληρωθούν όλους τους μήνες!», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να υπογραφούν συμβάσεις εξαρτημένης σχέσης εργασίας με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Εβαλαν «φρένο» σε απόλυση

Στην Κέρκυρα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του νησιού, έκανε χτες κινητοποίηση στο νοσοκομείο ενάντια στα σχέδια του εργολάβου που έχει αναλάβει την καθαριότητα, να απολύσει εργαζόμενη. Η εργαζόμενη που βρέθηκε στο στόχαστρο είναι μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία πρωτοστατεί στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων έβαλε «πάγο» στα σχέδια της εργοδοσίας. Το σωματείο καλεί σε ετοιμότητα ώστε οποιαδήποτε προσπάθεια για απόλυση, είτε της ίδιας είτε άλλης εργαζόμενης, να πάρει ανάλογη απάντηση.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Εκλεισε η καρδιολογική υπομονάδα

Εκθετοι οι ασθενείς, στα όρια της εξουθένωσης οι εργαζόμενοι

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, η οποία με μπαλώματα επιδιώκει να καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό, με επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και το ίδιο το προσωπικό, επιβεβαιώνει και το κλείσιμο της καρδιολογικής υπομονάδας στο νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Η μονάδα έκλεισε πριν 2 μήνες και ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη σταδιακή υπολειτουργία της λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού (επί 4 μήνες λειτουργούσε τη μέρα που εφημέρευε το νοσοκομείο και την επόμενη οι ασθενείς μεταφέρονταν στη γενική κλινική με κίνδυνο της υγείας τους, αφού δεν γινόταν η απαιτούμενη παρακολούθηση ζωτικών οργάνων).

Την ίδια ώρα, οι 14 νοσηλευτές στην καρδιολογική μονάδα καλούνται να παρακολουθούν 22 - 23 κρεβάτια, όταν το μίνιμουμ για την ασφάλεια των ασθενών απαιτεί τουλάχιστον 24 νοσηλευτές! Οι νοσηλευτές αναγκάζονται να δουλεύουν πρωί - απόγευμα σε εξουθενωτικούς ρυθμούς, ενώ έχουν να πληρωθούν ρεπό από το 2013.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση, από τον περασμένο Ιούνη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας απέναντι στο διοικητή και τα αρμόδια όργανα, διαμαρτυρόμενοι για τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Οπως σημειώνει η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, οι νοσηλευτές «διεκδικούν τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό, διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν για μήνες ολόκληρους, επισημαίνοντας τη διαρκή υποβάθμιση που οδήγησε στο κλείσιμο της υπομονάδας. Το παραπάνω είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα της διαρκούς υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, στο "Γεννηματά" και σε όλα τα νοσοκομεία, που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεμένη στις επιταγές της ΕΕ του ΔΝΤ και των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας και σε επιδείνωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το λαό».

Οπως καταγγέλλουν, μάλιστα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, η διοίκηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα προασπίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υγεία ασθενών και προσωπικού, αλλά συμπεριφέρεται εκδικητικά, υποβαθμίζοντας και μετακινώντας την υπεύθυνη νοσηλευτικού προσωπικού της καρδιολογικής μονάδας στη μονάδα τεχνητού νεφρού (εξίσου εξειδικευμένη μονάδα που απαιτεί την απαραίτητη εκπαίδευση). Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Εργαζομένων αποφάσισε και προχώρησε από προχτές σε καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου και τρίωρες στάσεις εργασίας, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την άρση της υποβάθμισης και μετακίνησης της υπεύθυνης νοσηλευτικού προσωπικού της καρδιολογικής μονάδας.

«Παράλληλη» κοροϊδία για 120.000 ασφαλισμένους

«Χαμένοι από χέρι» είναι όσοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι είχαν «παράλληλη ασφάλιση» στο ΕΤΑΑ και στο Δημόσιο (κατά βάση) ή σε κάποιο άλλο ταμείο, με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 και τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, «κλειδώνοντας» τις ανατροπές σε βάρος τους. Περίπου 120.000 ασφαλισμένοι με «παράλληλη ασφάλιση» καλούνται να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αφού και στις δύο επιλογές θα μετρήσουν μόνο απώλειες.

Συγκεκριμένα, οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) με παράλληλη Ασφάλιση, αλλά και όσοι νέοι (από 1/1/1993) είχαν υπαχθεί προαιρετικά σε αυτή, θα πρέπει πέραν της εισφοράς στον ΕΦΚΑ (6,67%), να καταβάλλουν επιπλέον 20% εισφορά (δηλαδή εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη).

Μάλιστα, όσοι επιλέξουν να επιβαρυνθούν με αυτό το τεράστιο κόστος, αυτό που θα λάβουν ως «σύνταξη» θα υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών τους εισφορών, καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν θα μπορούν να λάβουν δεύτερη «εθνική σύνταξη». Ετσι, θα περιοριστούν μόνο στο λεγόμενο «ανταποδοτικό» μέρος της δεύτερης κύριας σύνταξης, που όμως θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τη δεύτερη σύνταξη που λάμβαναν πριν την ψήφιση του ν. 4387.

Απώλειες όμως θα έχουν και όσοι επιλέξουν να μη συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές για τη δεύτερη σύνταξη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές που μέχρι τώρα κατέβαλλαν θα υπολογιστούν με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και έτσι η σχετική προσαύξηση που θα τους δοθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, και πάλι θα υπολείπεται των πραγματικών τους εισφορών (η προσαύξηση θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).

  • Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 12 το μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να υποκύψουν σε τέτοια εκβιαστικά, παραπλανητικά διλήμματα και απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/16, να καταργηθεί το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων. Στη συγκέντρωση καλεί και η ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει προκηρύξει στάση εργασίας (11.00 - 13.00).
Συνεχίζονται οι γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται οι γιορτές για τα παιδιά που διοργανώνουν Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και Σύλλογοι Γυναικών σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Αύριο Πέμπτη, από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του, για τους μαθητές που συμμετέχουν στα μαθήματα στήριξης, τους γονείς και τους καθηγητές τους. Επίσης, την Παρασκευή 29/12, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου θα γίνει εκδήλωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, εργαζομένων και ανέργων.

-- Την Παρασκευή 23/12, από τη Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους και τα παιδιά τους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μ. Ασίας 24, Ταμπούρια), με παράσταση καραγκιόζη και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

-- Την Παρασκευή 23/12, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης (Σ. Βενιζέλου 112-114). Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας» από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιούπολης «Τέχνης Θεάτρου».

-- Το Σάββατο 24/12, από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του, με ζωγραφική, κατασκευές και παιχνίδι.

-- Την Τρίτη 27/12, από την Ενωση Γυναικών Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ. Θα γίνει συζήτηση με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο και την προσφυγιά», με την Εύη Κοντόρα, συγγραφέα και αντιπρόεδρο της ΟΓΕ. Θα παρουσιαστεί, επίσης, η παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το πηγάδι των ευχών», από το θέατρο Σκιών «Κοσμάς Παναγιώκας».

-- Την Τετάρτη 28/12, από τον Σύλλογο Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας», στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Καραολή & Δημητρίου 20).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συσκέψεις προετοιμασίας για τα μπλόκα

-- Ξεκινώντας άμεσα την προετοιμασία για το στήσιμο των μπλόκων στις 23/1/2017, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα της περιοχής οργανώνουν συσκέψεις σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον Πλατύκαμπο (αίθουσα του Συνεταιρισμού) και την Τετάρτη 28/12 στις 6 μ.μ., στο Δαμάσι.

-- Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου Εβρου οργανώνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην Ελιά Τριγώνου Εβρου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Γιάννης Μαργαριτίδης. Θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ