ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Πάλη για τη λαϊκή ανακούφιση κόντρα στην οικονομική ασφυξία

Ο Βαγγέλης Σίμος
Ο Βαγγέλης Σίμος
Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πετρούπολης έδωσε ο δήμαρχος της πόλης την Κυριακή 18 Δεκέμβρη. Ο Βαγγέλης Σίμος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι τα τελευταία χρόνια, η οποία οξύνεται με την υλοποίηση της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση για ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και παραπέρα φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος για παράδειγμα στα έσοδα του δήμου, ο Β. Σίμος υπογράμμισε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκε κατά 65% και για έργα μειώθηκε κατά 60%. Η κατάσταση, όμως, είναι εκρηκτική και στο προσωπικό του δήμου, αφού η μείωσή του σε σχέση με το 2010 είναι της τάξης του 60%.

Για το αίτημα της κυβέρνησης να της στείλουν οι δήμοι οικονομικά στοιχεία, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ., ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό είναι παραπλανητικό, αφού έτσι κι αλλιώς είναι στοιχεία γνωστά στο υπουργείο μέσα από τους ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου και πρόσθεσε: «Αυτή η τακτική μάς προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά και ανησυχία, γιατί είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με ΠΝΠ έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών, των δήμων και των Περιφερειών. Από τη μεριά μας, ως δημοτική αρχή, όπως και το 2015, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία δέσμευση των χρημάτων του δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και κατά συνέπεια δεν θα στείλουμε κανένα στοιχείο που θα διευκολύνει το σκοπό αυτό».

Παρά την ασφυκτική αυτή κατάσταση, η δημοτική αρχή έχει πάρει σειρά μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Ο Β. Σίμος, κάνοντας έναν απολογισμό στη συνέντευξη Τύπου, στάθηκε στη διατήρηση των συντελεστών των δημοτικών τελών σε χαμηλά επίπεδα και στην πλήρη απαλλαγή των ευπαθών ομάδων από αυτά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Πετρούπολη είναι από τους λίγους δήμους που όλα τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς. Αντίστοιχα, δωρεάν ή με πολύ χαμηλή συνδρομή είναι η συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Τέλος, ο δήμαρχος ενημέρωσε για το «πάγωμα» των κατασχέσεων που αφορούν λαϊκές οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης ανέδειξε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αμφισβήτηση του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί την αύξηση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, την κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε: «Με αυτή τη γραμμή, ως δημοτική αρχή, στηριζόμενη από το ΚΚΕ, στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της. Καλούμε το λαό της πόλης μας να μην εγκλωβιστεί στη λογική πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο "λειτουργικοί" και "αποτελεσματικοί" στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Γιατί αυτό είναι που ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών, που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Συνεχίζεται η διαιώνιση της επικίνδυνης κατάστασης στο ΧΥΤΑ της Φυλής
Συνεχίζεται η διαιώνιση της επικίνδυνης κατάστασης στο ΧΥΤΑ της Φυλής
Εντείνεται το αδιέξοδο που, με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, με τη συνέχιση της λειτουργίας της υπερκορεσμένης χωματερής στη Φυλή να αποτελεί το μόνο δεδομένο στο σχεδιασμό που έχει επεξεργαστεί η Περιφέρεια Αττικής.

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν προχτές αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Πατούλης, και η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, και του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, Ν. Σαράντη, απ' όπου προέκυψαν μόνο εκατέρωθεν βολές για τις ευθύνες για τη μη προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λύνει το πρόβλημα. Το αντικειμενικό βέβαια ζήτημα, που έχει να κάνει με την προσήλωση απ' όλες τις πλευρές στην ευρωπαϊκή και κοινοτική νομοθεσία που ενισχύει την επιχειρηματικότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παραμένει. Πάνω στο αδιέξοδο που έχει σκοπίμως προκληθεί, ώστε πιο εύκολα να περάσουν λύσεις που παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ερίζουν για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση.

Η ΚΕΔΕ, όπως σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, ζητά να περιέλθει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους. Κάλεσε δε να υπάρξει άμεσα, με τη συνεργασία δήμων, περιφέρειας και υπουργείων, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για «να μη ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών». Συγκεκριμένα, όπως σημειώθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αν θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια την αγορά γης για τη δημιουργία πράσινων σημείων, αν είναι κοστολογημένο το νέο ΠΕΣΔΑ, από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ κι αν αυτά θα γίνουν με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή με Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Να υπογραμμίσουμε ότι η ΚΕΔΕ έχει ταχθεί υπέρ των ΣΔΙΤ με το σκεπτικό ότι «δεν είναι αντίθετη με κανέναν τρόπο χρηματοδότησης και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων».

Η δε περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, επιμένει να δηλώνει ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ «είναι σήμερα το μόνο σχέδιο που δρομολογεί το τέλος της λειτουργίας της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, του ΧΥΤΑ Φυλής».

Χειροβομβίδα σε σχολείο

Μία χειροβομβίδα βρέθηκε χτες σε πάρκο στο Γαλάτσι απέναντι από σχολικό κτίριο, στο οποίο συστεγάζονται τα Δημοτικά Σχολεία Αθηνών 174ο και το 25ο. Ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε τις αρχές στις 13.05 και στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας. Το πάρκο αποκλείστηκε και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) ανέλαβε τη μεταφορά της χειροβομβίδας.

Αποσύρονται προϊόντα από σούπερ μάρκετ

Ερευνα της «αντιτρομοκρατικής» διέταξε χτες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για ανάρτηση που έγινε τη Δευτέρα σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και ανέφερε ότι δηλητηριάστηκαν τρόφιμα που εκλάπησαν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αττική. Η Αστυνομία έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, όπως και τις εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο που αναρτήθηκε, με τίτλο «πράσινη Νέμεσις - Πράξη 2η». Οπως αναφέρεται, τα δηλητηριασμένα προϊόντα θα τοποθετηθούν ξανά στα ράφια και δεν θα είναι διακριτά από τους καταναλωτές.

Μετά από συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ. και τις άλλες αρμόδιες αρχές, αποσύρονται από τα ράφια της Αττικής, τα εξής προϊόντα: φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ πλήρες ενός λίτρου (χάρτινη συσκευασία - μπλε χρώμα), Hellmann's Caesar Salad Dressing (πλαστικό μπουκάλι 235 ml), Pummaro «κλασικό» και «πιο συμπυκνωμένο» (χάρτινη συσκευασία των 500g και 520g, αντίστοιχα), Nestea Ice Tea Ροδάκινο (500ml πλαστική φιάλη, 4Χ500 πλαστική φιάλη), Nestea Ice Tea Λεμόνι (500ml πλαστική φιάλη, 4Χ500 πλαστική φιάλη), Coca-Cola Light (500ml πλαστική φιάλη, 4X500 πλαστική φιάλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ