ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 73-65
Του έκανε... Ματ στο ρελαντί

Την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του πέτυχε ο Ολυμπιακός, επικρατώντας χτες του Ερυθρού Αστέρα στο ΣΕΦ με 73-65 για την 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ετσι οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τις 9 νίκες στη διοργάνωση και παρέμειναν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Με τον Ματ Λοτζέσκι να κάνει άλλο ένα σπουδαιο παιχνίδι (18 πόντοι) και τον Σπανούλη να δίνει το «παρών», έστω κι αν προφυλάχθηκε αρκετά από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις κυρίως από τα περιφερειακά σουτ. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η αποδοση των ψηλών, με τους Μιλουντίνοφ και Αγραβάνη να κυριαρχούν.

Χτίζοντας μια διαφορά ασφαλείας από τα μέσα του β' δεκαλέπτου (33-22 στο 13', 45-33 στο ημίχρονο), την οποία διατήρησαν και στο β' μέρος (50-34 στο 22', 61-48 στο 35'), οι γηπεδούχοι δεν συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα από τους αντιπάλους τους. Εστω κι αν στο τελευταίο 5λεπτο, μετά από μια αμυντική χαλάρωση και τις πολλές αλλαγές του Σφαιρόπουλου για να ξεκουράσει παίκτες (ενόψει και της αυριανής αναμέτρησης με τη Μπάμπεργκ), ο Ερυθρός Αστέρας μείωσε σε 69-62 στο 38', η ελληνική ομάδα έδειξε χαρακτήρα. Με καθοριστικούς πόντους από τους Γκριν και Παπαπέτρου ξαναπήγε τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα, φτάνοντας στην τελική νίκη.

Ολυμπιακός: Γκριν 15 (1), Μπιρτς 1, Γιανγκ 2, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 2, Σπανούλης 5, Αγραβάνης 9 (1), Μιλουτίνοφ 11 (7 ριμπάουντ), Παπανικολάου 5, Μάντζαρης 3 (1), Λοτζέσκι 18 (4), Αθηναίου 2.

Ερυθρός Αστέρας: Ουόλτερς 4, Ντάνγκουμπιτς 4, Μίτροβιτς 2 (1/6 σουτ), Λάζιτς, Ντόμπριτς 1, Σιμόνοβιτς 4 (2/8 σουτ), Τζένκινς 5 (1/7 σουτ), Γκούντουριτς 12, Γιόβιτς 16 (1 τρίπ.), Κούζμιτς 13 (14 ριμπ.), Μπιέλιτσα 4.

  • Αλλα χτεσινά αποτελέσματα: Ούνιξ Καζάν-Γαλατασαράι 73-60, Εφές-Ζαλγκίρις 71-84.
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Να πλησιάσει στα ψηλά

Ενα δύσκολο τεστ στην προσπάθειά του να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας περιμένει σήμερα τον Παναθηναϊκό, που για τη 13η αγωνιστική θα κοντραριστεί με την Αρμάνι στο Μιλάνο (21.00 ΕΡΤ 2). Από την πλευρά της η ελληνική ομάδα προέρχεται από τη σπουδαία νίκη επί της Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ και μετρώντας ήδη δύο νικηφόρα επιτυχημένα αποτελέσματα (είχε προηγηθεί και η αντίστοιχη επί της Γαλατασαράι) θέλει σήμερα να... τριτώσει το καλό. Με καλή ψυχολογία οι «πράσινοι» στοχεύουν να πετύχουν τη δεύτερη νίκη τους μακριά από την έδρα τους μέχρι τώρα, που θα τους δώσει μεγαλύτερη ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί στη διοργάνωση τις επόμενες τρεις βδομάδες. Ωστόσο, στην άλλη πλευρά η αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα καθοριστική και για τους γηπεδούχους, οι οποίοι μετρώντας μέχρι τώρα 8 ήττες έχουν κατρακυλήσει στα τελευταία σκαλιά της βαθμολογίας και ψάχνουν μια ευκαιρία για βαθμολογική και ψυχολογική ανάκαμψη.

Μιλώντας για το παιχνίδι ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ, επισήμανε πως περιμένει να διεξαχθεί ένα δύσκολο παιχνίδι καθώς, όπως είπε, η Αρμάνι δεν έχει περιθώρια περαιτέρω απωλειών. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος για την ομάδα του καθώς, όπως είπε, είναι έτοιμη να διεκδικήσει τη σημαντική νίκη. Στο «τριφύλλι» πλην του τραυματία Τζέιμς δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα απουσιών.

  • Χτες το βράδυ αναμενόταν στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τυπικά της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό ο Αλεσάντρο Τζεντίλε, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός από τη σημερινή αντίπαλό του, Αρμάνι, για έξι μήνες.
  • Τα εγχώρια ντέρμπι της Μπασκόνια με την Μπαρτσελόνα (21.30 Νovasports 5) και της Φενερμπαχτσέ με την Νταρουσάφακα (19.45 Novasports 4) ξεχωρίζουν στο υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα. Επίσης, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα υποδεχθεί την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.00 Novasports 2).
FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Ντέρμπι κορυφής για την ΑΕΚ

Το ντέρμπι κορυφής του 5ου ομίλου μεταξύ της Μπεσίκτας και της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη (19.00 ΕΡΤ 2) ξεχωρίζει από ελληνικής πλευράς στο σημερινό δεύτερο μέρος της 10ης αγωνιστικής στους ομίλους του FIBA Champions League. Η Ενωση κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου τουρκική ομάδα επιδιώκει τη νίκη που θα της δώσει το δικαίωμα να πιάσει την αντίπαλό της στο ρετιρέ της βαθμολογίας και θα της αναπτερώσει τις ελπίδες για διεκδίκηση της πρωτιάς στον όμιλο στο τέλος της Α' φάσης. Παράλληλα, πέραν των πρακτικών ζητημάτων, το να φύγουν με τη νίκη οι «κιτρινόμαυροι» από μια δύσκολη έδρα, όπως αυτή της τουρκικής ομάδας, σίγουρα θα αποτελέσει και σημαντική ψυχολογική τόνωση ενόψει της συνέχειας των υποχρεώσεών τους.

Στον 3ο όμιλο κομβικής σημασίας αναμέτρηση προκειμένου να παραμείνει στο κυνήγι της πρόκρισης αποτελεί για τον ΠΑΟΚ η σημερινή με αντίπαλο τη Βαρέζε στην Πυλαία (21.00 Νovasports 3).

EUROBASKET U20
Εξασφάλισε την παραμονή η Εθνική εφήβων

Μπορεί να μην πέτυχε το στόχο για είσοδο στα προημιτελικά, τουλάχιστον η Εθνική εφήβων απέφυγε τα χειρότερα εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην Α' κατηγορία κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18 που διεξάγεται στην Τουρκία. Στο χτεσινό αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 9-12 το ελληνικό συγκρότημα επικράτησε της Σουηδίας με 80-69 εξασφαλίζοντας την παρουσίασή της στην πρώτη 12άδα της κατάταξης των 16 ομάδων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει και παραμονή στην Α' κατηγορία της Ευρώπης. Πλέον, η Εθνική θα αντιμετωπίσει σήμερα τη Σλοβενία με σκοπό να κάνει το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζεται για την κατάληψη της 9ης θέσης που αποτελεί τον υψηλότερο στόχο αυτή τη στιγμή.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 33-36, 53-50, 80-69.

ΕΛΛΑΔΑ: Λούντζης 12 (4/15 σουτ, 7 ριμπ., 5 ασ.), Σκούφης, Χατζηκυριακίδης, Αγραβάνης 14 (2 τρίπ., 7 ριμπ.), Χρηστίδης 20 (8/12 δίπ., 4/9 βολ., 8 ριμπ.), Καλαϊτζάκης 6, Μωραΐτης 15 (3), Παπαδάκης Κ. 1, Κουρέπης 6, Τάταρης 6.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Γιόχανσον Λ., Αρβιντσον 17 (3), Λάρσον 2, Λεμέτι 13 (1), Χουκ 2, Λούντκβιστ 11 (1), Ζέκοβιτς 3 (1), Χαρούν 11 (3), Εντουαρντσον 3 (1), Γιόχανσον Ντ., Τεντέσιο 2, Απελγκρεν 5.

ΠΟΛΟ
Την ... βούλιαξε στον Πειραιά

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε χτες να επικρατήσει της γαλλικής Νις στον Πειραιά με 15-2 για την 3η αγωνιστική του ομίλου του στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών. Με αυτό το αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούνται στο ρετιρέ της βαθμολογίας έχοντας μέχρι τώρα απολογισμό δύο νίκες και μία ισοπαλία. Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε εξ αρχής στο παιχνίδι σβήνοντας τις όποιες ελπίδες είχε η Νις για τυχόν θετικό αποτέλεσμα. Με αποτελεσματική άμυνα και χαρακτηριστική ευστοχία στην επίθεση, καταφέρνοντας να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του παίκτη παραπάνω (4/5), ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 9-0 στο ημίχρονο τελειώνοντας ουσιαστικά εκεί τον αγώνα. Πλέον, όσον αφορά τα δρώμενα της 3ης αγωνιστικής, στον Ολυμπιακό θα περίμεναν το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής αναμέτρησης μεταξύ της μέχρι τώρα συγκατοίκου τους στο ρετιρέ Ζολνόκι με την Μπρέσια προκειμένου να δουν εάν πλέον θα βρίσκονται μόνοι στην κορυφή του ομίλου.

Οκτάλεπτα: 5-0, 4-0, 1-1, 5-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βλάχος): Κολόμβος 3, Μουρίκης 3, Φουντούλης 3, Γενηδουνιάς 2, Δελακάς 1, Εσπανιόλ 1, Ντόσκας 1, Γιάνοβιτς 1.

ΝΙΣ: Μονερέ 1, Ιζντίνσκι 1.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ: Ντέρμπι ...δεύτερης θέσης

Το ντέρμπι των δύο συγκάτοικων στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μεταξύ Βουλιαγμένης - Εθνικού ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της σημερινής εμβόλιμης 8ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Στα αξιοσημείωτα και ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον ουραγό ΝΟ Πατρών, που είναι ο δεύτερος για τους πρωτοπόρους σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη χτεσινή ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Νις. Το πρόγραμμα: Βουλιαγμένη - Εθνικός (16.00 Λαιμός), Ολυμπιακός - ΝΟ Πατρών (16.00 Πειραιάς), Καλαμάκι - Χίος (16.00 Καλαμάκι), Γλυφάδα - Υδραϊκός (18.30 Γλυφάδα), Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (20.00 Γλυφάδα), Πανιώνιος - Π. Φάληρο (20.30 Ν. Σμύρνης).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Πιο δύσκολα για τους «Δικέφαλους»

Οι δυο «Δικέφαλοι», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δείχνουν να έχουν τις πιο δύσκολες αποστολές από την παρέα των λεγόμενων φαβορί του θεσμού στη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας, τα ζευγάρια της οποίας προέκυψαν χτες από την κλήρωση της ΕΠΟ.

Σε τρεις αναμετρήσεις με άρωμα Super League, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Λεβαδειακό, ο ΠΑΟΚ τον Παναιτωλικό και ο Πλατανιάς τον ΠΑΣ Γιάννινα, σε συναντήσεις που αρχικά δείχνουν να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες. Αντίθετα, στα υπόλοιπα ζευγάρια οι ομάδες της Super League έχουν θεωρητικά τον πρώτο λόγο. Σε αυτά ξεχωρίζει η κόντρα του Ολυμπιακού με τον Αρη, που ξυπνάει μνήμες παλαιότερων αναμετρήσεων για την πρώτη κατηγορία καθώς και του μεταξύ τους τελικού το 2005. Οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν απέναντί τους τον Νίκο Αναστόπουλο.

Αναλυτικά τα ζευγάρια: Ξάνθη - ΟΦΗ, Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός - ΑΕΚ, Αρης - Ολυμπιακός, Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ, Τρίκαλα - Αστέρας Τρίπολης, Λαμία - Ατρόμητος, Παναθηναϊκός - Κισσαμικός.

Σημειώνεται πως απ' αυτή τη φάση ξεκινούν τα νοκ άουτ και οι αγώνες είναι διπλοί (εντός - εκτός). Το διήμερο 10 - 12/1 θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες και στις 24 - 26/1 οι επαναληπτικοί.

ΒΟΛΕΪ
Να διατηρήσει το αήττητο

Ο σημερινός αγώνας στο κλειστό του Ρέντη, όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Κύζικο, ανοίγει την αυλαία της 11ης αγωνιστικής στη Volley League ανδρών, το κυρίως μέρος της οποίας θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 22/12. Μετά το στραβοπάτημα στη Σύρο όπου παρά τη νίκη τους με 3-2 επί του Φοίνικα άφησαν ένα βαθμό απέναντι στον νεοφώτιστο της κατηγορίας, οι «ερυθρόλευκοι» είναι το απόλυτο φαβορί. Στόχος τους είναι να διατηρήσουν το αήττητο διατηρώντας τη βαθμολογική απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες τους.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Απεβίωσε ο Μ. Γερμανάκος

Απεβίωσε χτες σε ηλικία 75 ετών ο πρώην διεθνής διαιτητής Μάκης Γερμανάκος, ο οποίος εδώ και 2,5 μήνες βρισκόταν στην εντατική του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» έπειτα από ατύχημα που είχε στο σπίτι του, που του είχε προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο εκλιπών μετά τη διαιτητική του καριέρα είχε διατελέσει αρχιδιαιτητής στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας την περίοδο 2004 - 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ