ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ακιντζί και συνέχεια προετοιμασιών

Ενόψει του νέου γύρου επαφών στη Γενεύη, 9 - 11 Γενάρη και από 12 Γενάρη με τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Αφορμή για νέα έκφραση των προβληματισμών που συνεχίζονται στο εσωτερικό της Κύπρου, στη βάση ενδοαστικών διαφωνιών και αντιθέσεων, στάθηκαν οι προχτεσινές δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί ότι «αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος» αλλά και ότι «κανείς άλλος δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι» εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Οι δηλώσεις Ακιντζί αναζωπύρωσαν την κριτική που δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ) φέρνοντας στην επιφάνεια διαφορετικές προσεγγίσεις για την τακτική που πρέπει να ασκηθεί για την υπεράσπιση της ντόπιας πλουτοκρατίας, αλλά και ανησυχία για τυχόν διατάραξη των προετοιμασιών για τις επαφές στη Γενεύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αντέδρασε περιγράφοντας ως «επιδίωξη» των διαπραγματεύσεων τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος και υποστηρίζοντας ότι σε όλα τα κεφάλαια που συζητιούνται υπάρχουν πρόνοιες, ώστε να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη αυτή. Ενώ για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια είπε ότι εάν όλοι θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε ότι «καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει, για μία ακόμη φορά, ότι αυτό το διάστημα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε «πού βασίζεται η βεβαιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης» και «εάν η τουρκική πλευρά επιμένει αδιάλλακτα στην πενταμερή σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης θα ακυρώσει τη συμμετοχή του στην διάσκεψη ή μήπως επιδιώκει να εξαπατήσει το λαό με σοφιστείες και πολιτικές αλχημείες, για να δοθεί η εντύπωση ότι ικανοποιούνται οι διακηρύξεις του, ενώ στην ουσία θα έχει απεμπολήσει μια πάγια θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς»;

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «αδράνεια η οποία επιδεικνύεται από την κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση και επιχειρηματολογία» και πρόσθεσε πως η Λευκωσία πρέπει να «καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Εθνη για πρόσκληση στη διάσκεψη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό της». Μεταξύ άλλων, συνέδεσε το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενάντια στους εβραϊκούς εποικισμούς και με τη διεκδίκηση για αποχώρηση και των εποίκων από τα Κατεχόμενα.

Η «Συμμαχία Πολιτών» κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε «συγκεκριμένες κινήσεις», ώστε να «διασφαλιστεί με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης.

Τέλος, η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ελένη Θεοχάρους σχολίασε ότι «είχε δίκιο (σ.σ. ο Κύπριος Πρόεδρος) όταν είπε ότι οι ώμοι του δεν μπορούν μόνοι τους να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού», ενώ οι «Οικολόγοι» ζήτησαν, επίσης, η κυβέρνηση να θέσει επιτακτικά την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κρίνοντας ότι διαφορετικά η Λευκωσία θα εγκλωβιστεί «σε μία διαδικασία που το τέλος της δείχνει επικίνδυνο για την Κύπρο». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «αν η Τουρκία ανοικτά αρνηθεί την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ακυρώσει τη διάσκεψη στη Γενεύη».

Τις προηγούμενες μέρες έκανε παρέμβαση και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, λέγοντας σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ότι η Τουρκία «πέτυχε, με την παγίδευσή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες και με την πάροδο του χρόνου, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας» και σήμερα «δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο», επειδή «για να προσφύγει στα Ηνωμένα Εθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού "συνιστώντος κρατιδίου"» προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το κράτος μας και να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε τη διάλυσή του. Σ' αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον κύκλο των συνομιλιών, που ξεκινούν τώρα, όχι και με τις καλύτερες προοπτικές για την πλευρά μας».

Νέες δηλώσεις Ακιντζί και συνέχεια επαφών

Στο μεταξύ, με νέα του συνέντευξη ο Ακιντζί είπε πάλι ότι αν η θέση «μηδενικός στρατός - μηδενικές εγγυήσεις» στηριχθεί μέχρι τέλους, τότε αυτό σημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν πριν ακόμα αρχίσουν», υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν θέλω τον στρατό ή τις τουρκικές εγγυήσεις γιατί θέλω να ξαναζήσουμε πόλεμο. Θέλω να είναι αποτρεπτική δύναμη, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες».

Επίσης, εμφανίστηκε να διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού η Τουρκία θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, ενώ για τις επαφές στη Γενεύη είπε ότι εκεί δεν θα επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες, αλλά στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, στο ζήτημα της Ασφάλειας η διαμόρφωση μιας φόρμουλας που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της κάθε πλευράς.

Στο μεταξύ, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος συγκάλεσε τη διαπραγματευτική ομάδα για να μελετηθούν τα δεδομένα ενόψει Γενεύης. Επίσης, τα κυπριακά ΜΜΕ εστίαζαν χτες στην επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη στις 6 Γενάρη, μιλώντας για συνάντηση που θα έχει με τον νέο γγ του Οργανισμού για το Κυπριακό, όπως και στις επαφές που ξεκίνησαν χτες στην Αγκυρα οι ΓΓ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζοντας και τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, πριν την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης στις 12 του Γενάρη.

Συναντήσεις Τσίπρα για το Κυπριακό

Σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπους κυπριακών κομμάτων σχετικά με το Κυπριακό ξεκινά από σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενόσω κλιμακώνονται τα παζάρια για «επίλυση» του ζητήματος με βάση ένα διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν» και «ψητό» για τα μονοπώλια τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, και αργότερα το απόγευμα με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γ. Περδίκη. Αύριο το πρωί, προγραμματίζεται συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη.

Οι συναντήσεις σηματοδοτούν το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στο πολύπλευρο αλισβερίσι που ξετυλίγεται, ενόψει και της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, που φαίνεται ότι θα γίνει αρχές Γενάρη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια (ξεκινά στις 12 Γενάρη με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης).

Η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη θα γίνει και στον απόηχο των συναντήσεων του Κύπριου Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί, όπως και της συνεδρίασης, την προηγούμενη Παρασκευή, στην Αθήνα, του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκλήθηκε υπό τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ