ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Νέες κοκορομαχίες για να κρυφτεί η σύμπλευση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Συνεχίζεται η δικομματική κοκορομαχία για μια σειρά ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο, όπως η στελέχωση και λειτουργία του αστικού κράτους, η παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., ενώ κυβέρνηση και ΝΔ εμφανίζουν μια σειρά από διαφοροποιήσεις πάνω στα ζητήματα αυτά ως «διαχωριστικές γραμμές», για τον εγκλωβισμό του λαού.

Ειδικότερα, μετά και από δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο περί «ρουσφετολογικών προσλήψεων» από πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μέγαρο Μαξίμου μέσω διαρροών έκανε λόγο για «ύβρεις», ενώ η αρμόδια υπουργός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, παρέπεμψε σε σχετική Ερώτηση που κατετέθη από βουλευτές της ΝΔ την Πέμπτη το απόγευμα, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι υπηρεσίες της Βουλής, οπότε «εκεί θα δοθούν και οι απαντήσεις».

Με σημείωμά του, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να παρουσιάσει την πρόσληψη 6.800 υπαλλήλων, που όπως λέει αφορούν συνολικά αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, σχολικές καθαρίστριες από τους ΟΤΑ, πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και εποχικούς πυροσβέστες, κυριολεκτικά δηλαδή μια «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων αναγκών, ως τάχα «ταξική» πολιτική υπέρ του λαού, «ρωτώντας» τη ΝΔ «αν θέλει να υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία και εκπαιδευτικοί στα σχολεία», όταν και οι δυο τους διαδοχικά έχουν απογυμνώσει νοσοκομεία και σχολεία από το απαραίτητο προσωπικό!

Μάλιστα, η κυβέρνηση έσπευσε να «διευκρινίσει» ότι οι 27.000 προσλήψεις «δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι! Είναι απασχολούμενοι σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ», δηλαδή με το γνωστό απαράδεκτο καθεστώς που ισοπεδώνει δικαιώματα και ανακυκλώνει την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχείρισης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «euro2day.gr», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι καταστροφολόγοι για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν» και πρόσθεσε ότι «τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο λαός για 4 χρόνια και όχι οι δανειστές και τα παράκεντρα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», απαντώντας έτσι και στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ΝΔ

Από πλευράς της, η ΝΔ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για «αδυναμία» να δώσει απαντήσεις και ότι επικαλούνται την κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν ευτελίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο «STAR», περιέγραψε εκ νέου το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση ως καταλληλότερο για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την αξιοπιστία να πετύχει καλύτερη συμφωνία. Εμείς θα το κάνουμε αντίστροφα. Πριν πάμε στη διαπραγμάτευση, θα ψηφίσουμε όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, θα στερήσουμε κάθε επιχείρημα από τον Σόιμπλε να μας αρνείται μία καλύτερη συμφωνία και μετά θα πάμε να τον πιέσουμε να έχουμε μία καλύτερη συμφωνία»...

Στο μεταξύ, δείχνοντας την κοινή πρεμούρα με την κυβέρνηση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε δυο Ερωτήσεις για τον τρόπο που θα καλυφθεί «κενό» 188 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα, «από το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ», και για τις καθυστερήσεις στην «επένδυση» του Ελληνικού.

ΕΕ - ΝΑΤΟ
Με φούρια στο '17 για «ασφάλεια» και «άμυνα»

Με φούρια μπαίνουν στο 2017 τα επιτροπάτα της ΕΕ, τα αρμόδια για ζητήματα «ασφάλειας» και «άμυνας», εστιάζοντας σε μια σειρά μέτωπα, στα ανατολικά και τα νότια του ευρωατλαντικού άξονα, όπου μονοπώλιά του ανταγωνίζονται με άλλα κεφάλαια για τη διείσδυση και κατοχύρωση θέσεων σε «αγορές», τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας με «σημεία συζήτησης», όπως αναγράφονται στην ατζέντα, την κατάσταση σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και Μάλι. Ακολουθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Νότιο Καύκασο και τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Σομαλία.

Αύριο, εξάλλου, και στον απόηχο πληροφοριών περί διάχυσης μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ΕΕ, συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά και η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, στην προεδρία της οποίας αναρριχήθηκε ο τ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα και από την κατάληψη πόστων και την ανάληψη αποστολών.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ανακατατάξεων που συντελούνται στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, ενδοαστικών ανταγωνισμών για το μεταξύ τους προβάδισμα, και ειδικά της πρεμούρας της γερμανικής αστικής τάξης να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά ζητήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι το γεγονός ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της στην αεροπορική βάση της Εσθονίας, Αμάρι, για άλλο ένα τετράμηνο, στο πλαίσιο της Πολιτικής του ΝΑΤΟ για τις Εναέριες Περιπολίες στη Βαλτική.

Η διαβόητη «NATO's Baltic Air Policing mission», που καλύπτει Λιθουανία και Εσθονία, ξεκίνησε το 2004 - πολύ πριν την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης... - και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς.

Τα πρώτα πέντε γερμανικά μαχητικά Eurofighter Typhoon, μαζί με εφόδια, πιλότους, μηχανικούς και λοιπό προσωπικό, μεταστάθμευσαν στην εσθονική αεροπορική βάση στα τέλη Αυγούστου 2016, και όπως αποφασίστηκε, η αποστολή της γερμανικής ΠΑ στην Εσθονία συνεχίζεται με νέα αεροσκάφη.

Νεκρός Ρώσος πρόξενος

Νεκρός βρέθηκε χτες στο διαμέρισμά του στην Ηρώδου Αττικού Ρώσος διπλωμάτης επικεφαλής του προξενικού γραφείου της ρώσικης πρεσβείας στην Ελλάδα. Ερευνες διεξάγονται για τα αίτια του θανάτου του.

Παράταση για δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Παράταση τουλάχιστον δύο μηνών για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης «πόθεν έσχες» θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η παράταση δίδεται μετά τις προσφυγές των δικαστών, αλλά και αιτήματα άλλων υπόχρεων όπως οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που θεωρούν αντισυνταγματικό τον τρόπο υποβολής, έτσι ώστε να εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ. Η προσφυγή των δικαστών θα συζητηθεί στις 13 Γενάρη και η απόφαση αναμένεται τουλάχιστον εντός διμήνου, ενώ αν καθυστερήσει αναμένεται να δοθεί κι άλλη παράταση. Το ΣτΕ μάλιστα έχει ήδη αναστείλει την υποχρέωση των δικαστών να υποβάλλουν το «πόθεν έσχες» μέχρι τις 15 Γενάρη.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Παράταση μέχρι την Παρασκευή

Παράταση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, εξαιτίας «των ακραίων καιρικών φαινομένων». Οπως διευκρινίζεται, η παράταση δεν περιλαμβάνει την προθεσμία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας που έληξε χτες. Ετσι, οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι αναγκάζονται να πληρώσουν το τέλος που αναλογεί στην κατηγορία του οχήματος, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας, όπως και σε όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων, θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το τέλος.

ΔΕΗ ΑΕ - ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Απειλές για τα χρέη και νέες ρυθμίσεις

Με τη λήψη των «κατάλληλων μέτρων» σε βάρος πελατών της που δεν προχώρησαν στην «τακτοποίηση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προειδοποιεί η ΔΕΗ σε χτεσινή ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ενεργοποιεί νέες ρυθμίσεις τμηματικής διευκόλυνσης, καλώντας «όλους τους πελάτες της με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανταποκριθούν στις νέες προτάσεις ρύθμισης και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στη ρύθμιση που διήρκεσε 9 μήνες και ολοκληρώθηκε χτες διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης.

Με το νέο σύστημα, προβλέπονται «κίνητρα» ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη, ως εξής:

  • Οσοι χρωστούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, θα μπορούν να διακανονίσουν το χρέος σε 24 δόσεις.
  • Οσοι χρωστούν από 1.000 ευρώ και πάνω, έχουν δύο δυνατότητες: Είτε να δώσουν προκαταβολή το 10% και να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις. Είτε να πληρώσουν ως προκαταβολή το 20% και να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 36 δόσεων κ.ά.
  • Την ίδια ώρα, στη νέα ρύθμιση, προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις «μεγάλες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες». Εν προκειμένω, προβλέπεται προκαταβολή της οφειλής στο 10%, οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
Εξετάζεται η κατοίκηση 28 μικρών νησιών

Την «προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιός, με έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή, ως απάντηση σε σχετική Ερώτηση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Προσθέτει ακόμα ότι: «Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη Επιτελική δομή ΕΣΠΑ του ΥΝΑ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreng Ελλάδας - Κύπρου», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ