ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Παρέμβαση για τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να συζητήσουν σε σωστή και επιστημονική βάση με τους μαθητές και τους γονείς τους και να μην επιτρέψουν να καλλιεργηθούν στους μαθητές αντιδραστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή την εγκύκλιο για την εφαρμογή της «Θεματικής Εβδομάδας» στα Γυμνάσια της χώρας.

Η «Θεματική Εβδομάδα» έχει τίτλο «Σώμα και ταυτότητα» και ως ενότητές της ορίζονται οι εξής: α) Διατροφή και ποιότητα ζωής, β) Πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) Εμφυλες ταυτότητες.

Στη σχετική τοποθέτησή τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης δεν είναι αθώες», σημειώνοντας πως υπάρχει πια αρκετή πείρα για το πώς επιδιώκεται να αξιοποιηθούν τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, ότι «ο τίτλος της "Θεματικής Εβδομάδας" και η θεματολογία που θέτει το υπουργείο σχετίζονται με ζητήματα διαμόρφωσης συνείδησης και στάσης ζωής των μαθητών» και η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα ζητήματα που επιλέγονται δεν είναι ασύνδετα με τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται μέσα και έξω από τα σχολεία και ότι «οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρεμβαίνουν με επιστημονικό αλλά και συστηματικό τρόπο και να συμβάλουν στην ανάδειξη των αιτίων που τα προκαλούν αλλά και στην αντιμετώπισή τους». «Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε απλά υποκρισία αλλά και προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας:

  • «Είναι στο χέρι μας να συμβάλουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, να συζητήσουμε σε σωστή και επιστημονική βάση τα θέματα με τους μαθητές μας αλλά και με τους εργαζόμενους γονείς τους. Αξιοποιώντας φορείς του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος, του κινήματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, επιστήμονες, ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους κ.ά. Δεν δεσμευόμαστε από τον "επίσημο" κατάλογο του ΙΕΠ.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην επιτρέψουμε να καλλιεργηθούν στους μαθητές μας αντιδραστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις που αναπαράγουν τη ναρκω-κουλτούρα, την απάθεια, τον ανορθολογισμό, τον ατομισμό και την ανταγωνιστικότητα.
  • Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αφήσουν να γίνουν τα σχολεία, τα παιδιά μας βορά των διαφόρων ΜΚΟ και διαφόρων αντιδραστικών και σκοταδιστικών φορέων στα πλαίσια της "Θεματικής Εβδομάδας".
  • Απαιτούμε να οριστεί από το υπουργείο η προαιρετική εφαρμογή της εγκυκλίου για τη "Θεματική Εβδομάδα". Στους μαθητές μας μιλάμε ως εκπαιδευτικοί - παιδαγωγοί με την ευθύνη και το ρόλο που έχουμε και όχι από πειθαναγκασμό.
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συνάδελφους και τους συλλόγους διδασκόντων που δεν θα υλοποιήσουν ή θα αποφασίσουν να χειριστούν διαφορετικά από τις κατευθύνσεις της εγκυκλίου την οργάνωση των δραστηριοτήτων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εργάζεται καθημερινά μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες με μεράκι και δημιουργική ανησυχία για τη μετάδοση της επιστημονικής αλήθειας, για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση μαζί με τους μαθητές ενός καλύτερου κόσμου. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μας, ο πιο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού».

ΟΒ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αμεση αντίδραση για τις διαστρεβλώσεις που ακούστηκαν στη σχολή

Με μια άμεση αντίδραση, οι ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας της ΚΝΕ παρενέβησαν με ανακοίνωσή τους, απαντώντας σε αντικομμουνιστικές απόψεις και διαστρεβλώσεις που ακούστηκαν από την έδρα σε μάθημα στη σχολή και παρουσίαζαν τον Λένιν ως προδότη της πατρίδας του, έως και πράκτορα των Γερμανών, γιατί δεν την στήριξε στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

Οι ΟΒ της ΚΝΕ, αφού αναφέρονται αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα την περίοδο που ξέσπασε η Επανάσταση του Φλεβάρη στη Ρωσία ενώ ο Λένιν ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Ελβετία, στις αποφάσεις για επιστροφή των προσφύγων και στη στάση της Προσωρινής ρωσικής Κυβέρνησης, σημειώνουν σε σχέση με το θέμα του πολέμου: «Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι έλεγαν το απλό: Οτι για έναν πόλεμο (όπως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) που γίνεται για το ξαναμοίρασμα των αποικιών, των σφαιρών επιρροής και των αγορών, οι λαοί δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους. Οτι η Ρωσία πρέπει να βγει από τον πόλεμο και να ανατραπούν όσοι (Τσάρος, Προσωρινή Κυβέρνηση) μετατρέπουν το λαό σε "κρέας" για τα κανόνια μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι οι ίδιοι οι οποίοι σε καιρό ειρήνης βυθίζουν το λαό στην εξαθλίωση. Οτι την εξουσία στη Ρωσία, για να υπάρξει ειρήνη και προκοπή για το λαό της, πρέπει να την πάρουν οι εργάτες και οι αγρότες, που ήδη είχαν διαμορφώσει με τις οργανώσεις τους (τα Σοβιέτ) τις προϋποθέσεις για μια ανώτερου τύπου δημοκρατία: των πολλών!».

Οσο για αυτούς που τα παραπάνω τα ονομάζουν προδοσία, οι ΟΒ της ΚΝΕ σχολιάζουν: «Οταν τάσσεσαι με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, τότε είναι λογικό να θεωρείς προδοσία κάθε ενέργεια εναντίον τους»...

Στην ίδια ανακοίνωση, οι ΟΒ της ΚΝΕ σχολιάζουν και απόψεις που ακούστηκαν ότι ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι πήγαν κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα και καθιέρωσαν τα εργατικά δικαιώματα, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τη στήριξη μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών στους ναζιστές και σχολιάζοντας σκωπτικά: «Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, άραγε, πού ακριβώς καθιέρωσαν τα εργατικά δικαιώματα; Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκατομμυρίων αγωνιστών και Εβραίων;».

«Καλούμε κάθε συνειδητό φοιτητή και επιστήμονα να πάρει θέση! Γιατί η ιστορική αλήθεια είναι μία και την έχουν γράψει οι λαοί με το αίμα τους! Οσο μελάνι και να χύσουν, όσες ώρες και αν χαλάσουν από τις επιστημονικές τους έδρες, δεν θα μας τη στερήσουν και δεν θα την παραχαράξουν», καταλήγουν οι ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού της ΚΝΕ στην ανακοίνωσή τους.

ΑΡΤΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Να ξεκινήσει άμεσα η στελέχωση του σχολείου τους με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό ζητούν με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αρτας και του Τμήματος του ΣΔΕ στη Φιλιππιάδα. Την επιστολή κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης και Ν. Καραθανασόπουλος.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκπαιδευόμενοι, τα μόνα μαθήματα που γίνονται από την αρχή της χρονιάς είναι η πληροφορική, η πολιτισμική - αισθητική αγωγή, η ελληνική γλώσσα και τα πρότζεκτ στα τρία τμήματα εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ Αρτας (δύο τμήματα Α' κύκλου και ένα Β' κύκλου) και η πληροφορική και τα πρότζεκτ στα τρία τμήματα εκπαιδευόμενων του Τμήματος Φιλιππιάδας (δύο τμήματα Α' κύκλου και ένα τμήμα Β' κύκλου), ενώ σημειώνουν πως «το μάθημα της ελληνικής γλώσσας στο ΣΔΕ Αρτας διδάσκεται από εθελοντή εκπαιδευτή».

Οι εκπαιδευόμενοι είναι, όπως επισημαίνουν, ενήλικες μαθητές με πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και εξηγούν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η άμεση έναρξη του κανονικού προγράμματος: «Χρειαζόμαστε απολυτήριο για να μπορέσουμε να βρούμε εργασία, να κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο και στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει εγκαίρως να αποκτήσουμε τον απολυτήριο τίτλο. Επιπλέον, αρκετοί από εμάς δεν έχουμε τη δυνατότητα αν και άνεργοι να συμμετάσχουμε σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ακριβώς γιατί δεν διαθέτουμε τον απολυτήριο τίτλο του Γυμνασίου. Η όποια καθυστέρηση στην επαρκή στελέχωση του σχολείου μας με όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτών προκαλεί μόνο προβλήματα και θα οδηγήσει για ακόμη μια χρονιά σε ένα επιβαρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή στη χειρότερη περίπτωση παράταση του σχολικού έτους», σημειώνουν οι εκπαιδευόμενοι στην επιστολή τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολιτικές εκδηλώσεις

Οι Τομεακές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ οργανώνουν το επόμενο διάστημα μια σειρά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με τίτλο «Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Αναλυτικά, τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνουν:

Αύριο Παρασκευή, στις 18.00, στα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Τo Σάββατο 28/1, στις 12.00, στα γραφεία της ΕΠ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και Γραμματέα του Εργατικού Τομέα.

Την Κυριακή 29/1, στις 19.00, στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Κατερίνα Λάττα, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ζακύνθου της ΚΝΕ.

Εναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την αναμόρφωση του Λυκείου

Με ένα δίωρο που αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα, σήμανε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η έναρξη της διαδικασίας συζήτησης για την αναμόρφωση του Λυκείου και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Επιτροπή της Βουλής, στη χτεσινή της συνεδρίαση, συζήτησε μόνο για το ποιους φορείς θα προσκαλέσει σε επόμενες συνεδριάσεις να τοποθετηθούν επί των κυβερνητικών προτάσεων. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το Λύκειο, όπως αυτή κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πρόταση βασίζεται στα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου για το Λύκειο, που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ