ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν τις κινήσεις τους

Η πορεία των συνομιλιών θα απασχολήσει και τις σημερινές επαφές της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην Αγκυρα

Αποψη από την είσοδο της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, στα νότια του Νησιού. Η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για τον βρετανικό ιμπεριαλισμό
Αποψη από την είσοδο της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, στα νότια του Νησιού. Η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για τον βρετανικό ιμπεριαλισμό
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το αλισβερίσι γύρω από το Κυπριακό θα συνεχιστεί με νέα ένταση το επόμενο διάστημα, όπως ανέδειξαν και οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη. Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποφασίστηκε «να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ' όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων, συνέχιση εφ' όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και για τα έξι κεφάλαια». Ουσιαστικά, αναγνωρίζεται καθαρά πως όλες οι κρίσιμες διαφορές, σε Εδαφικό, Περιουσιακό, Διακυβέρνηση κ.τ.λ., θα εξετάζονται σε αλληλεξάρτηση και με τη συζήτηση για το κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον των συνομιλιών θα καθοριστεί από ένα ακόμα πιο σκληρό «παζάρεμα», με εργαλείο πάντα το νέο σχέδιο διχοτόμησης του νησιού.

Οπως ανακοινώθηκε, την επόμενη Τετάρτη 1η Φλεβάρη θα καθοριστεί η συνέχιση των επαφών. Πάντως, από τη δική του πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι καθαρό αν μπορεί την επόμενη βδομάδα ή το επόμενο δεκαήμερο να συγκληθεί η Διάσκεψη για την Ασφάλεια σε ανώτατο επίπεδο. «Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτή την ισορροπία πρέπει να την προφυλάξουμε». Πρόσθεσε, ακόμα, πως «οι εκτιμήσεις πως έγινε το Μοντ Πελεράν και δεν βγήκε τίποτα, έγινε η Γενεύη και δεν βγήκε τίποτα, είναι άτοπες. Ναι, δεν είμαστε στο σημείο συμφωνίας και όλα τέλειωσαν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν γι' αυτό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην Αγκυρα

Πάντως, αν και οι σοβαρές διαφωνίες συνεχίζουν να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις, παραμένουν οι διαθέσεις για να προχωρήσει ένας συμβιβασμός, δεδομένων των μεγάλων γεωπολιτικών σχεδιασμών που διακυβεύονται από τις ισορροπίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στο Κυπριακό.

Σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Στην ατζέντα της περιλαμβάνεται σίγουρα και το Κυπριακό, αλλά και θέματα όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η Συρία, σε μια περίοδο που πολλοί επιμένουν ότι ευρύτεροι δίαυλοι ανοίγουν ανάμεσα σε Αγκυρα - Λονδίνο. Αλλωστε, εδώ και καιρό, η βρετανική πλευρά φέρεται να δείχνει «κατανόηση» για την τουρκική επιμονή για διατήρηση «εγγυήσεων» (έστω στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο) και στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη «σενάρια» περί βρετανικής «πρωτοβουλίας», σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο υιοθετεί και άλλες προτάσεις που η Αγκυρα έχει θέσει εδώ και καιρό, όπως είναι και η «επαναξιολόγηση» της κατάστασης μετά από ένα χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.

Τα δικά τους βήματα ασφαλώς καθορίζουν και άλλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, δήλωσε προχτές, μετά από συνάντησή της με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, στην παροχή όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και όταν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να είναι μέρος και να συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ξεδιπλώνεται και η τουρκική επιθετικότητα. Είναι χαρακτηριστική η καθημερινή αρθρογραφία των αστών. Χτες, αναλυτής της «Χουριέτ» σημείωνε: «Ισως έχει έρθει ο καιρός (τουλάχιστον) να εξετάσουμε το μοντέλο του Κοσσόβου για τη βόρεια Κύπρο. Ισως η Αγκυρα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά την άρση των ενστάσεών της για την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους από φίλες και αδελφές χώρες. Ακόμα κι αν το ενδεχόμενο της προσάρτησης θα μπορούσε να παραμεριστεί, η βόρεια Κύπρος ίσως πρέπει να δοκιμάσει να αποκτήσει το καθεστώς μιας αυτο-διοικούμενης περιοχής υπό τουρκική εντολή. Ισως είναι η κατάλληλη ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και άλλες επιλογές πέρα από μια ομοσπονδιακή διευθέτηση».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνάντηση στο Βερολίνο είχε χτες το μεσημέρι με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την αντίστοιχη συνάντηση, στον Λευκό Οίκο, του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και είναι φανερό ότι στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα πάντα. Από την ανησυχία για τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τις αναταράξεις στην ΕΕ με την αποχώρηση της Βρετανίας, μέχρι τις εξελίξεις στα πεδία όπου εκδηλώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, στη Συρία και την Ουκρανία. Ακόμα, την Μέρκελ, που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Σεπτέμβρη, και τον Ολάντ, που είναι ...προς αποστρατεία (δεν συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη), απασχολεί η άνοδος στις χώρες τους λαϊκιστικών, εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και το Εθνικό Μέτωπο.

Ταυτόχρονα, και από τις δύο πλευρές σημειώνεται ότι θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 3 Φλεβάρη στην Μάλτα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης το Μάρτη με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών της Ρώμης (στις 25 Μάρτη 1957, όταν ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα). Ειδικά στο τελευταίο θέμα λέγεται ότι θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια «να ξαναβρεί η ΕΕ τις αρχές της» (πρόκειται βέβαια για τις ίδιες αυταπάτες που καλλιεργούν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ότι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου μπορεί δήθεν να «αναδομηθεί για τα συμφέροντα των λαών»).

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο Ολάντ πήγε στη Γερμανία μια μέρα πριν από τη λεγόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λισαβόνα, όπου συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, όπου γίνεται η προσπάθεια των ριγμένων αστικών τάξεων την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, να αναβαθμίσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό με άλλες.

Ανέλαβε ΥΠΕΞ ο Γκάμπριελ

Επίσημα ανέλαβε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαθιστώντας τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που αναμένεται να γίνει ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος τις επόμενες μέρες. Ο μινι- ανασχηματισμός στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες είχε προαναγγελθεί όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζ. Γκάμπριελ, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει το υπουργείο και παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς επιλέχτηκε να αντιμετωπίσει την Μέρκελ, ως λιγότερο φθαρμένος και με περισσότερες πιθανότητες να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι «έχει αριστερή πολιτική, είναι πολέμιος της λιτότητας και υπέρ μιας ΕΕ με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη». Στη θέση του υπουργού Οικονομίας προωθήθηκε η επίσης σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Μπριγκίτε Τσίπρις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΟΥΛΕ.-- Καθώς μαίνονται εδώ και πολλές μέρες μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην κεντρική Χιλή, στις περιοχές Ο'Χίγκινς και Μάουλε, 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Τη Χιλή συνδράμουν στην αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη (ως αποτέλεσμα συνδυασμού ξηρασίας και υψηλότατων θερμοκρασιών) οι γειτονικές της χώρες καθώς και η Ρωσία που έχει αποστείλει ένα μεγάλο πυροσβεστικό αεροσκάφος με δυνατότητα μεταφοράς πολλών τόνων νερού.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πολύνεκρη επίθεση εξαπέλυσαν χτες αυτόχειρες τζιχαντιστές της σομαλικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», οι οποίοι εισέβαλαν στις 5 π.μ. σε στρατόπεδο του κενυατικού στρατού στην πόλη Κουλμπιγιόου στην Κάτω Τζούμπα της Σομαλίας, πυροδοτώντας φορτηγό με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης. Οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται πως από την επίθεση σκοτώθηκαν οι αυτόχειρες που οδηγούσαν το φορτηγό και τουλάχιστον 57 Κενυάτες στρατιώτες.

ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

«Τη δική τους δράση αλληλεγγύης προς τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και την εργατική τάξη της Παλαιστίνης που πληρώνουν με το αίμα τους την ισραηλινή κατοχή» διοργανώνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη). Θα μιλήσει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπασί.

Στην κοινή τους πρόσκληση, ΠΑΜΕ και ΠΣΟ σημειώνουν ότι «η Δευτέρα 30 Γενάρη έχει κηρυχτεί μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη». Τονίζουν ακόμα ότι «απαιτούν να διαλυθούν όλοι οι εποικισμοί και να σταματήσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ για ανέγερση 2.500 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς».

ΑΣΙΑ
Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Πάνω από 300 Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες συμμετέχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση, που ξεκίνησε στις 15 Γενάρη και ολοκληρώνεται στις 3 Φλεβάρη, στην περιοχή της Πιόνγκτσανγκ (βορειοανατολικά). Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε πρόσφατα ότι το «θέατρο του Ειρηνικού» αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, ενώ ενδεικτική είναι και η σημασία που η κυβέρνηση Τραμπ δίνει στις κινήσεις της Κίνας, αντιλαμβανόμενη τις απειλές που τα αμερικανικά μονοπώλια αντιμετωπίζουν από τους γοργά ανερχόμενους Κινέζους ανταγωνιστές τους.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Κυριακή ολοκληρώθηκαν τριήμερες κοινές ασκήσεις που έκαναν στην Κορεατική Χερσόνησο ΗΠΑ - Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία. Σε αυτές χρησιμοποιήθηκε και το αντιπυραυλικό σύστημα «Aegis». Το σενάριο αφορούσε πιθανή «διείσδυση» πυραύλων της ΛΔ Κορέας, την ανίχνευση αλλά και «αποτροπή» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ