Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνάντηση στο Βερολίνο είχε χτες το μεσημέρι με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την αντίστοιχη συνάντηση, στον Λευκό Οίκο, του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και είναι φανερό ότι στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα πάντα. Από την ανησυχία για τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τις αναταράξεις στην ΕΕ με την αποχώρηση της Βρετανίας, μέχρι τις εξελίξεις στα πεδία όπου εκδηλώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, στη Συρία και την Ουκρανία. Ακόμα, την Μέρκελ, που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Σεπτέμβρη, και τον Ολάντ, που είναι ...προς αποστρατεία (δεν συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη), απασχολεί η άνοδος στις χώρες τους λαϊκιστικών, εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και το Εθνικό Μέτωπο.

Ταυτόχρονα, και από τις δύο πλευρές σημειώνεται ότι θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 3 Φλεβάρη στην Μάλτα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης το Μάρτη με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών της Ρώμης (στις 25 Μάρτη 1957, όταν ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα). Ειδικά στο τελευταίο θέμα λέγεται ότι θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια «να ξαναβρεί η ΕΕ τις αρχές της» (πρόκειται βέβαια για τις ίδιες αυταπάτες που καλλιεργούν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ότι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου μπορεί δήθεν να «αναδομηθεί για τα συμφέροντα των λαών»).

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο Ολάντ πήγε στη Γερμανία μια μέρα πριν από τη λεγόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λισαβόνα, όπου συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, όπου γίνεται η προσπάθεια των ριγμένων αστικών τάξεων την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, να αναβαθμίσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό με άλλες.

Ανέλαβε ΥΠΕΞ ο Γκάμπριελ

Επίσημα ανέλαβε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαθιστώντας τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που αναμένεται να γίνει ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος τις επόμενες μέρες. Ο μινι- ανασχηματισμός στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες είχε προαναγγελθεί όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζ. Γκάμπριελ, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει το υπουργείο και παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς επιλέχτηκε να αντιμετωπίσει την Μέρκελ, ως λιγότερο φθαρμένος και με περισσότερες πιθανότητες να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι «έχει αριστερή πολιτική, είναι πολέμιος της λιτότητας και υπέρ μιας ΕΕ με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη». Στη θέση του υπουργού Οικονομίας προωθήθηκε η επίσης σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Μπριγκίτε Τσίπρις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ