ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα

Κάλεσμα στους Αιγαλιώτες εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και συνταξιούχους να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, τα μονοπώλια και τους πολέμους τους, απηύθυνε η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω το πρωί του Σαββάτου 28 Γενάρη.

Γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν παιδιά προσφύγων. Εκεί συζήτησαν με γονείς για την ανάγκη να στηριχθούν τα ξεριζωμένα παιδιά του πολέμου και να απομονωθεί η προπαγάνδα, τα ψέματα και οι προβοκάτσιες των εγκληματιών νεοναζί.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώτης Σατζαρίδης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως η παρέμβαση αυτή έχει στόχο να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στην εργατούπολη του Αιγάλεω, να ανοίξει μία μεγάλη ταξική αγκαλιά, όπως ξέρουν να κάνουν οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι στους ξεριζωμένους και τα παιδιά τους. «Στα σχολεία και στα σπίτια μας, στις εργατογειτονιές του Αιγάλεω δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Ολα τα παιδιά του κόσμου και ειδικά τα προσφυγόπουλα που έχουν υποστεί βομβαρδισμούς και είναι ξεριζωμένα από τις πατρίδες τους, έχουν ανάγκη από το ίδιο χάδι...», σημείωσε ο ομιλητής, ενώ για τη Χρυσή Αυγή ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι αυτοί οι εγκληματίες, ούτε για τους Ελληνες νοιάζονται, ούτε για τα Ελληνόπουλα... Οποιος νοιάζεται για το παιδί του εργάτη, του απλήρωτου, του ξεσπιτωμένου από τις τράπεζες, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου. Τα προσφυγόπουλα και οι γονείς τους είναι θύματα των πολέμων, των βομβαρδισμών που γίνονται για τα κέρδη και τις αγορές...».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στις λαϊκές γειτονιές του Αιγάλεω, βροντοφωνάζοντας συνθήματα υπέρ των προσφύγων και κατά των φασιστών της Χρυσής Αυγής, όπως «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» και «ούτε στο Αιγάλεω ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Κατά τη διάρκειά της, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής μοίρασαν φυλλάδια, με τα οποία καλούσαν τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν με κάθε μέσο τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Θερμό καλωσόρισμα παιδιών στα σχολεία της Λάρισας

Από την υποδοχή των προσφυγόπουλων
Από την υποδοχή των προσφυγόπουλων
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωση Γονέων, ο δήμος κι άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής στα πρώτα 15 προσφυγόπουλα συριακής καταγωγής που έφτασαν, την περασμένη Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, μια ομάδα παιδιών από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας έπαιξε παραδοσιακή ελληνική μουσική, καθώς και τραγούδια από τη Συρία και στήθηκε χορός μαζί με τα προσφυγόπουλα, ενώ εκπρόσωποι των φορέων μοίρασαν δώρα στα παιδιά.

Στο χαιρετισμό του, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα: «Ο Νομός Λάρισας είναι από τους νομούς που γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, γιατί χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, για το μεροκάματο, αλλά και γιατί χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Ρωσοπόντιοι και απ' άλλες περιοχές. Γνωρίζει καλά ότι για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά τη φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς».

Τα προσφυγόπουλα καλωσόρισε και εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει προηγουμένως εκπρόσωποι της Ενωσης, είχαν τονίσει: «Στην πόλη μας όπως και πανελλαδικά, γίνεται οργανωμένη προσπάθεια από συγκεκριμένες δυνάμεις μέσα σε σχολεία, που αυτοπροσδιορίζονται ως "προστάτες γονείς των Ελλήνων μαθητών" με σκοπό να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο, να απλωθεί φόβος πάνω σε ζητήματα όπως το υγειονομικό, την ασφάλεια κ.λπ. Τέτοια φαινόμενα εκδηλώθηκαν στο 26ο Δημοτικό και στο Σχολείο της Τερψιθέας.

Με σαθρά επιχειρήματα ή και χωρίς επιχειρήματα, αυτές οι δυνάμεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη δικαιολογημένη ανησυχία των γονιών, βάζοντας μπροστά ζητήματα απαντημένα πλήρως από τους επιστημονικούς φορείς και υπευθύνους, που φυσικά δε θέλουν να τα ακούσουν, γιατί ο στόχος τους είναι να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, να ασκήσουν πίεση και να τρομοκρατήσουν τους γονείς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Λάρισας, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ο διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ.ά.

  • Αύριο Τετάρτη, 1 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των προσφυγόπουλων που θα φτάσουν στο 26ο Δημοτικό Σχολείο (Αυλώνος και Αβδήρων στη συνοικία Αγ. Θωμά). Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τους.
Υποδοχή μαθητών από τη Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας

Σε συγκέντρωση καλεί η Λαϊκή Επιτροπή της Νίκαιας το λαό της περιοχής, σήμερα στις 2 μ.μ., έξω από το 15ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν εκεί. Αλλωστε, η Λαϊκή Επιτροπή εδώ και μέρες συλλέγει γραφική ύλη που θα παραδώσει αύριο στους πρόσφυγες - μαθητές μαζί με μία σχολική τσάντα, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.

Σύσκεψη για το Προσφυγικό και τα καθήκοντα των σωματείων

Σε σύσκεψη, με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος» καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, την Τετάρτη 1/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Πάνθεον». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, μαζί με τον αγώνα για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, την πάλη για την προστασία των ανέργων και όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, την πάλη για μια καλύτερη ζωή των εργατών στην Ελλάδα ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ