ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τρίτος νεκρός πρόσφυγας στη Μόρια

Ενα μωρό δύο χρόνων πέθανε στον καταυλισμό της Ριτσώνας

Τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε δύο νεκρούς μετά από φωτιά στη Μόρια (φωτ.). Μέχρι σήμερα οι νεκροί πρόσφυγες έχουν φτάσει τους τρεις
Τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε δύο νεκρούς μετά από φωτιά στη Μόρια (φωτ.). Μέχρι σήμερα οι νεκροί πρόσφυγες έχουν φτάσει τους τρεις
Τρίτος νεκρός βρέθηκε χτες το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Οπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο άνδρας ήταν από το Πακιστάν, ηλικίας περίπου 20 χρόνων, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Το περασμένο Σάββατο, 28 Γενάρη, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 46χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Γενάρη, πέθανε άλλος ένας άντρας, 22 χρόνων, από την Αίγυπτο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων. Παρόλα αυτά, μολονότι τα ακριβή αίτια των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επίσημα, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης, εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Αναδεικνύεται, έτσι, ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο είναι πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Το Σάββατο, μετά και το δεύτερο θάνατο στον καταυλισμό, μετανάστες και πρόσφυγες έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το δρόμο μπροστά από αυτόν, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκαν σε πλαϊνούς δρόμους από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Εξάλλου, ένα μωρό δύο χρόνων πέθανε στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης, οι γονείς του δίχρονου ζήτησαν βοήθεια από τον γιατρό του καταυλισμού και αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο, καθώς η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή και το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το παιδάκι διαγνώστηκε με κυστική ίνωση και οι γιατροί ζήτησαν την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Ωστόσο, η μητέρα, για άγνωστο λόγο, το πήρε και εξαφανίστηκε. Το παιδάκι μετέφερε νεκρό η γιαγιά του την Παρασκευή, στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Σε δηλώσεις του, ο πατέρας της μικρής είπε πως γύρω στα μεσάνυχτα το μωρό άλλαξε χρώμα και τότε κατάλαβε πως θα πεθάνει. Πρόσθεσε ότι εκείνη την ώρα δεν υπάρχει γιατρός στον καταυλισμό και ότι το ασθενοφόρο κάνει δύο ώρες να έρθει στη Ριτσώνα. Υποστήριξε δε πως όταν είχε στο νοσοκομείο την κόρη του, δεν κατάλαβε αν το ασθενοφόρο θα τους μετέφερε στο κέντρο μεταναστών ή στην Αθήνα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας βρίσκεται πίσω από το διπλό εγκλωβισμό

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και βρίσκεται πίσω από το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά υπό άθλιες συνθήκες, με επιπτώσεις και στη ζωή των νησιωτών. Εμπλέκει ακόμη περισσότερο το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό μέσα στις αντιθέσεις και τα εύθραυστα παζάρια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που σήμερα ευνοούν την αστική τάξη της μιας χώρας και αύριο της άλλης, με θύματα πάντα τους λαούς και τους πρόσφυγες.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης που έγινε πριν μερικές μέρες, με θέμα: «Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους».

Η Λίνα Κροκίδη συνέδεσε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό με τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με άμεση πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας, στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οπως υπογράμμισε, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και οι απειλές για κατάργησή της, δεν είναι μόνο ένα σύνολο αντιδραστικών εξελίξεων στη διαχείριση του Προσφυγικού, αλλά είναι τμήμα από το αξεδιάλυτο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή, μοχλός διευθέτησης μιας σειράς κρίσιμων προβλημάτων σε βάρος των λαών, εργαλείο για αναδιάταξη των συμμαχιών μεταξύ ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και κρατών. Με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, την ΕΕ κ.λπ., στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία, επιχειρούν να κάνουν διλήμματα των λαών τα διλήμματα των ιμπεριαλιστών. Αυτό, όπως είπε η ομιλήτρια, δεν πρέπει να περάσει.

Στη συνέχεια, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων της ΕΕ, που οδήγησαν στη συμφωνία με την Τουρκία. Η προεργασία είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη 2015, τότε που ακόμη κυριαρχούσε η κοσμοπολίτικη κατεύθυνση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, όταν έφταναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες σε κράτη της κεντρικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας. Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τον εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και τη δημιουργία ισάριθμων θέσεων φιλοξενίας.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε άλλες αποφάσεις της ΕΕ που στόχευαν στην ανακοπή των προσφυγικών ρευμάτων, πάντοτε με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως οι αποφάσεις για μετατροπή του Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και για επανεφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου μέσω του εκσυγχρονισμού του.

Μίλησε και για την απόφαση του ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί μόνιμη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, μετά από αίτημα των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, με πρόσχημα την παρεμπόδιση των προσφύγων - μεταναστών να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και πραγματική αιτία τον έλεγχο του πλου των ρωσικών πλοίων.

Η Λίνα Κροκίδη ανέλυσε, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της συμφωνίας και του συμπληρωματικού Σημειώματος της Κομισιόν, καθώς και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στην Τουρκία και που ανεξάρτητα από το αν τελικά ορισμένα δεν υλοποιήθηκαν (π.χ. άρση της βίζας), λειτούργησαν υπέρ των επιδιώξεων της τουρκικής άρχουσας τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, έπαιξαν ρόλο και στις αρνητικές εξελίξεις με το Κυπριακό.

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά και του Ν. 4375/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι, όπως ανέφερε η ομιλήτρια: η επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και ο ορισμός του πλαφόν των 72.000 που θα μπορούν να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ, η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, οι διαδικασίες fast-track στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η πρόβλεψη για δημιουργία 20.000 θέσεων παραμονής προσφύγων - μεταναστών στα νησιά, η εμπλοκή των υπηρεσιών της ΕΕ αλλά και ΜΚΟ στη διαδικασία υποδοχής - ταυτοποίησης - εξέτασης των αιτήσεων ασύλου κ.λπ.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τώρα μάλιστα που πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μαζί με την απαίτηση για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την Ελλάδα, κόντρα στις συμφωνίες και τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης, για ανθρώπινους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους, για πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια Εκπαίδευση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, παρεμβαίνοντας είπε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής για να μην περάσει το ρατσιστικό μίσος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ για το κολαστήριο της Μόριας

Ανακοίνωση, με αφορμή τον τρίτο νεκρό σε διάστημα δύο βδομάδων

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή τον τρίτο νεκρό στον καταυλισμό της Μόριας. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει σ΄ όλο τον λεσβιακό λαό το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο κολαστήριο της Μόριας.

Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έχασαν τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι, ενώ ένας τέταρτος βρίσκεται σε κώμα στην εντατική του Βοστάνειου Νοσοκομείου.

Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι πολιτικές, σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, που συναποφάσισαν και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι κυριολεκτικά εγκληματικές.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γλίτωσαν από το θάνατο στα βουνά και στις θάλασσες που τους ανάγκασαν οι ιμπεριαλιστές, με τους πολέμους τους και την καταλήστευση του πλούτου των χωρών τους, να διασχίσουν και κινδυνεύουν κάθε μέρα, κάθε ώρα να χάσουν τη ζωή τους από τις πανάθλιες, απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν μέσα στα κέντρα κράτησης.

Σοβαρή ευθύνη φέρουν και όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και οι τοπικοί θεσμοί που αποδέχτηκαν ή συναίνεσαν στη δημιουργία των "hot spots" και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Τεράστιες ευθύνες γι΄ αυτό το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στη Μόρια επωμίζονται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου που αναλίσκονται στην υποδοχή διάφορων vips που "κτίζουν" τη "φιλάνθρωπη εικόνα" τους και στη συλλογή βραβείων ανά την οικουμένη για το "φιλάνθρωπο" έργο τους και, με άλλοθι τις αρμοδιότητες που έχουν ή δεν έχουν, αφήνουν το ...χρόνο να λύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλους τους φορείς του νησιού να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να σταματήσει ΤΩΡΑ ο διπλός εγκλωβισμός τους στο νησί και στην Ελλάδα. Να πάρουν ΟΛΟΙ στις αμέσως επόμενες μέρες χαρτιά και να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν.

Να δημιουργηθούν ανθρώπινες δομές προσωρινής φιλοξενίας που να αντικαταστήσουν τα κολαστήρια, σαν αυτό της Μόριας, μέσα στα οποία στοιβάζονται σήμερα».

Ραδιενεργά απόβλητα στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας

Ραδιενεργά απόβλητα εντοπίστηκαν σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου οικοπέδου του δήμου Λαυρεωτικής, στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Κυριακή η πολιτική του ηγεσία ενημερώθηκε ότι σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εναπόθεσή τους στο χώρο και να επιστραφούν στο Δήμο. Στη συνέχεια, ο Δήμος τα απέθεσε σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι οκτώ μέρες, θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Φυλής μετά το πέρας του παραπάνω χρόνου. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Το παραπάνω φορτίο εντοπίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στις 11 το πρωί. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που πραγματοποίησε ραδιολογικό έλεγχο στο φορτίο, διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.

Και δεύτερο φορτίο με ραδιοϊσότοπο εντοπίστηκε στην ΟΕΔΑ Φυλής, επίσης την προηγούμενη Παρασκευή, σε απορριμματοφόρο του δήμου Μεταμόρφωσης. Το φορτίο, σύμφωνα με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) απομονώθηκε σε ασφαλή χώρο, επανεξετάστηκε χτες, οπότε του απαγορεύτηκε εκ νέου η είσοδος. Νέα επανεξέταση θα γίνει στις 2 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ