ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση κάθε σωματείου η ενίσχυση των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

Η έκφραση αλληλεγγύης καταλυτική συνολικά για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζει το ΠΑΜΕ

Το κάλεσμα του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», καθώς και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για έμπρακτη στήριξη στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, μεταφέρει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς.

«Η έκφραση αλληλεγγύης όλων μας θα είναι καταλυτική όχι μόνο για τον αγώνα των εργαζομένων στην "Καρυπίδης", αλλά και για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που υπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους, να διακινήσουν τα κουπόνια τα οποία έχει εκδώσει το σωματείο πλατιά στους χώρους δουλειάς, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στους κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Καρυπίδης" παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι το Φλεβάρη. Τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, την ίδια στιγμή που ο εργοδότης εφαρμόζει τα σχέδιά του, όχι μόνο για να μη χάσει ούτε ευρώ αλλά να βγει και κερδισμένος από τα παζάρια του με νέους επενδυτές.

Οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου εξελίσσονται αμείωτα, με συγχωνεύσεις, εξαγορές, κλεισίματα επιχειρήσεων με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους. Και το παράδειγμα της επιχείρησης "Καρυπίδης" είναι μια απάντηση σε αυτούς που έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πως τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέση ενός γύρου συνεχόμενων πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, τις συμβάσεις τους, να παζαρέψουν τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, στο όνομα της "δίκαιης ανάπτυξης", αφήνει τα παζάρια να εξελίσσονται στις πλάτες των εργαζομένων».

Κόντρα σε όλη αυτήν την επίθεση, «οι εργαζόμενοι στην "Καρυπίδης" στο πλάι του σωματείου και μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις, συνεχίζουν τον αγώνα παρά τις δυσκολίες, για καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις σε κοινωφελείς οργανισμούς, κρατικούς φορείς και τράπεζες, απαιτώντας να διαγραφούν οι οφειλές τους, να μην κοπεί το νερό, το ρεύμα, να απαλλαχθούν από δημοτικά τέλη, να ανακουφιστούν συνολικά από χρέη και οικονομικά βάρη που αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Δικαίωση για τον αγώνα, υπενθύμιση για την περιφρούρησή του

Στο μεταξύ, την καταδικαστική απόφαση του Γ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σε βάρος της τρομοκρατικής επιχείρησης παρακολούθησης με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, που είχε στήσει το Φλεβάρη του 2012, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») σε βάρος των εργαζομένων της (βλ. στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»), σχολιάζουν με ανακοινώσεις τους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το Πανελλαδικό Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»).

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης χρόνια τώρα βιώνουν στο πετσί τους την τρομοκρατία και την επίθεση από την εργοδοσία που στοχεύει να υπερασπιστεί τα κέρδη της. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και όταν η επιχείρηση άλλαξε χέρια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η καταδίκη αυτή αποτελεί δικαίωση για τους εργαζόμενους που δίνουν τόσον καιρό αγώνα μέσα από το σωματείο τους για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους. Αποτελεί, όμως, και υπενθύμιση ότι χρειάζεται να περιφρουρούμε τον αγώνα μας και να είμαστε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, δρώντας σαν μια γροθιά, γιατί η εργοδοσία είτε με κανάκεμα είτε με ανοιχτή επίθεση θα κάνει τα πάντα για να μας λυγίσει, να αποσπάσει τη συναίνεσή μας, να μας κρατάει με το κεφάλι κάτω».

Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), σημειώνει: «Ολοι οι εργαζόμενοι στην "Αρβανιτίδης", που χρόνια τώρα βιώσαμε την εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεύαμε κάτω από απειλές και εκβιασμούς, νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί τελικά δεν απέφυγαν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ολοι εμείς που σήμερα αντιμετωπίζουμε όλα τα αντεργατικά μέτρα και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και την εργοδοτική ασυδοσία της "Καρυπίδης" που πήρε τη σκυτάλη από την "Αρβανιτίδης", με τις κυβερνητικές ευλογίες της "δίκαιης ανάπτυξης".

Ολοι εμείς που διεκδικούμε τα οφειλόμενα ενός χρόνου και απαιτούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, νιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Πήραμε ένα κουράγιο, πλάι στη δύναμη που μας δίνει το δίκιο του αγώνα μας. Συνεχίζουμε...».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΙΟΥ
Κινητοποίηση στην Αθήνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Στην Αθήνα, στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα στους Δήμους Κορίνθου και Αιγίου, διεκδικώντας την παράταση των συμβάσεών τους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση των δημάρχων να παρατείνουν τις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Με το σύνθημα «Καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά» που αναγραφόταν στο πανό της Επιτροπής Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι συμβασιούχοι που εργάζονταν στο Δήμο Κορίνθου, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δύο υπουργεία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, της Γραμματείας Κορίνθου του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στον οποίο έθεσε το πρόβλημα της μη ανανέωσης των συμβάσεων. Οπως τόνισαν, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους Δήμους Κορίνθου και Αιγίου, αλλά και τους συμβασιούχους του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), των Δήμων Ανατολικής Μάνης και Κασσάνδρας, επίσης. Ετσι, έθεσαν το αίτημα να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για την υποχρεωτική ανανέωση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, οι υποσχέσεις του υπουργού περιορίστηκαν στην έκδοση ενός... δελτίου Τύπου, στο οποίο αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι «ο νόμος πρέπει να τηρείται από όλους».

Οι εργαζόμενοι έθεσαν ακόμα το ζήτημα των πληρωμών, το οποίο αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανανεωθεί. Οι συμβασιούχοι αυτοί αναγκάζονται όμως να δουλεύουν απλήρωτοι, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει ζήτημα νομιμότητας των συμβάσεων και οι Επίτροποι δεν υπογράφουν τα εντάλματα για την πληρωμή τους. Η λύση του προβλήματος, όπως και σε προηγούμενες παρεμβάσεις των εργαζομένων έτσι και χτες, παραπέμφθηκε στην ψήφιση τροπολογίας. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους πως η τροπολογία θα υιοθετηθεί «σε συνεννόηση» με το Ελεγκτικό Συνέδριο, τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι θα εκλείψουν τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλείται το τελευταίο για την παράταση των συμβάσεων. Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων μπορεί να χαρακτηρίζονται «σύννομες» από την τροπολογία, αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των σημερινών εργαζομένων, όπως υπογραμμίζουν.

Συνάντηση στην οποία τέθηκαν τα ίδια αιτήματα, χωρίς να λάβουν απαντήσεις, είχαν οι εργαζόμενοι και με τον γγ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι συμβασιούχοι διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και σε συσκέψεις που θα οργανώσουν οι Επιτροπές Αγώνα θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο 4/2, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β), με σκοπό την ενίσχυση των απλήρωτων συναδέλφων τους, που δίνουν αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας του ΣΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ