ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορική παράσταση - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ζ. Λιβανελί που παραβρέθηκαν στην παράσταση
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ζ. Λιβανελί που παραβρέθηκαν στην παράσταση
Ιστορική παράσταση - αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο: «Ολη η Ελλάδα για τον Μίκη», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συναυλία παρουσιάστηκαν μερικά από τα αριστουργηματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη από 300 χορωδούς από όλη την Ελλάδα, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας.

Η παράσταση περιελάμβανε περίπου 30 τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από τον διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος διηύθυνε και το έργο. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση έγραψε ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν της Σοφίας Σπυράτου.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκτός από τους σολίστ και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης, οι 300 περίπου χορωδοί που θα συμμετείχαν σε αυτό το ιστορικό πολιτιστικό γεγονός προέρχονται από τις εξής χορωδίες: Χορωδία San Giacomo Δήμου Κέρκυρας. Διευθυντής Χορωδίας: Antoniy Ivanov. Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Διευθυντής Χορωδίας: Δημήτριος Καρβούνης. Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ. Διευθυντής Χορωδίας: Αγγελος Μουρελάτος. Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων. Διευθυντής Χορωδίας: Φάλεια Παπαγιαννοπούλου. Χορωδία Ορφέας Τρίπολης. Διευθυντής Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου. Χορωδία Χίου. Διευθυντής Χορωδίας: Ελευθερία Λυκοπάντη. Χορωδία Πολ. Συλλόγου «Αμύντας» Φλώρινας. Διευθυντής Χορωδίας: Ξένια Τσαβκοπούλου. Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής. Διευθυντής Χορωδίας: Χρήστος Κουτσονίκας. Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς. Διευθυντής Χορωδίας: Θανάσης Αρβανίτης. Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. Διευθυντής Χορωδίας: Παναγής Μπαρμπάτης.

Τα κείμενα ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παππαδοπούλου. Συμμετείχαν οι: Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

«Εφυγε» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο άνθρωπος, που - από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '70 και στη δεκαετία του '80 - με το παιγνιώδες, αισθαντικό, νοσταλγικά εμφορούμενο από μνήμες και μουσικές, αλληγορικό, λεπτά ειρωνικό, αλλά και σατιρικό μουσικό του ήθος, συνέβαλε τα μέγιστα στην αναζωογόνηση του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στις 15 Ιούλη του 1943 και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Ακολουθεί ο δίσκος «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Το 1973 κυκλοφορούν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Μια δουλειά - σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, καθώς τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν, κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι.

Παράλληλα, γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Για μια δεκαετία γράφει αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» - «Ελεύθερη Σκηνή» και είναι βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Γράφει μουσική για τις ταινίες: «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό καθώς και στο Ηρώδειο, από όπου προέκυψε ένα διπλό cd με τίτλο «Μ' Αγιόκλημα και γιασεμιά».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, εξέδωσε την παρακάτω συλλυπητήρια ανακοίνωση: «Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως επίσης στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του Αννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους».

Την πίτα του έκοψε το χορευτικό τμήμα του δήμου Πάτρας

Περισσότερα από 5.000 άτομα κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή το κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας «Δημ. Τόφαλος», και έδωσαν το «παρών» στην παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι 23 δάσκαλοι και παρουσίασαν 1.200 χορευτές, ηλικίας από 5 ετών και πάνω, του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Οι χορευτές παρουσίασαν χορούς απ' όλη την Ελλάδα, χωρισμένους σε επτά ενότητες, με ζωντάνια και κέφι. Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών επιβράβευσε τις προσπάθειες μικρών και μεγάλων, που δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που κράτησε για τρεις ώρες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, που σημείωσε ότι η δουλειά του χορευτικού είναι κατάθεση ψυχής στην υπόθεση του λαϊκού πολιτισμού. Παράλληλα, μίλησε και ο υπεύθυνος του χορευτικού, Χ. Γιαννόπουλος, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δικαστική δίωξη του δημάρχου από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι το χορευτικό του δήμου Πάτρας και οι άνθρωποί του είναι αντιφασιστικό μετερίζι, που μέσα σ' αυτό δεν έχουν θέση εθνικιστικές απόψεις, απόψεις ρατσισμού και μίσους για τον άνθρωπο. Στο κάλεσμα δε προς τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η δίωξη του δήμαρχου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική.

«Ανεμοδαρμένα Υψη»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 11 Φλεβάρη, το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και εκδίκησης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Τα «Ανεμοδαρμένα Υψη», το μοναδικό έργο της Εμιλι Μπροντέ, το οποίο έγραψε όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια του παγκοσμίου ρεπερτορίου. Ηρωες τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Εναν έρωτα που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή και των δύο σπιτιών.

Mετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Δραματολόγος παράστασης: Αντώνης Σολωμού. Βοηθός σκηνοθέτης- Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη. Σκηνικά: Γιάννης Θαβώρης. Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου. Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.

Διανομή: Γιώργος Γλάστρας (Χίθκλιφ), Αίγλη Κατσίκη (Ισαβέλλα), Γιώργος Κολοβός (Εντγκαρ), Αγγελική Νοέα (Φράνσις), Ορέστης Παλιαδέλης (Ιωσήφ), Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Χίντλεϊ), Κωστής Ραμπαβίλας (Ερτον), Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθι), Εφη Σταμούλη (Νέλι), Ορέστης Χαλκιάς (Λίντον).

Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη- Παρασκευή - Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 19.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ