ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια εν μέσω συριακών καταγγελιών για το ρόλο γειτονικών χωρών...

...και πληροφορίες του CNN πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά μεταξύ άλλων και σχέδιο αποστολής «συμβατικών» στρατευμάτων στη βόρεια Συρία...

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ στη Βόννη

Copyright 2017 The Associated

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ στη Βόννη
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη συγκρότηση μόνιμης τριμερούς Ομάδας Επαφής για τη διατήρηση και ενίσχυση της εκεχειρίας που εφαρμόζεται, σε γενικές γραμμές, στη Συρία από τις 30 Δεκέμβρη, αποφάσισαν χτες στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Οσον αφορά στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα. Αντίθετα, βγήκε στη φόρα η οργή της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας για το «διπλό παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία, η οποία, από τη μία, πραγματοποιεί χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία από τις 24 Αυγούστου με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και, από την άλλη, δηλώνει «παρούσα» στα διπλωματικά παζάρια για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία...

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας (και πρέσβης της χώρας του στον ΟΗΕ), Μπασάρ Τζααφάρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αστάνα του Καζακστάν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, κατήγγειλε την Τουρκία πως παραβιάζει τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος και υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η Τουρκία δεν μπορεί να ανάβει φωτιές και μετά να τις σβήνει», είπε ο Τζααφάρι, καλώντας την Αγκυρα να σταματήσει τη στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος και να διευκολύνει την είσοδο στη Συρία «δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων». Τόνισε ότι οι χτεσινές διαβουλεύσεις έληξαν δίχως αποτέλεσμα λόγω σκόπιμης αργοπορίας της τουρκικής αντιπροσωπείας και της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης...

Ο Τζααφάρι κατήγγειλε το ρόλο της Ιορδανίας, που τις τελευταίες μέρες συμμετέχει στις διαβουλεύσεις Ρώσων, Τούρκων και Ιρανών αξιωματούχων στην Αστάνα. Κατήγγειλε την Ιορδανία πως είναι «σπόνσορας» οκτώ ένοπλων ομάδων αντικαθεστωτικών που τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη Νταράα, εκτοξεύοντας, όπως σημείωσε, μπαράζ βλημάτων σε βάρος αμάχων.

Στη Γενεύη ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Γιαν Εγκπλαντ, κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Στη Βόννη, συναντήθηκαν χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία επιμένει στη συμμετοχή των εκπροσώπων της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Γενεύη, δίχως να διευκρινίσει εάν σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται π.χ. οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας που θεωρούνται για την Αγκυρα «κόκκινο πανί»... Ο ντε Μιστούρα σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις στην Αστάνα «θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία» και στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες της 23ης Φλεβάρη στη Γενεύη της Ελβετίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειες Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας για εξεύρεση λύσης.

Σχέδια για αποστολή αμερικανικών «συμβατικών» στρατευμάτων στη Συρία

Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι μία από τις προτάσεις που μελετούνται στην κυβέρνηση είναι η αποστολή περισσότερων αμερικανικών «συμβατικών» στρατευμάτων στη βόρεια Συρία, πέρα από τις μερικές εκατοντάδες Αμερικανούς κομάντος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με απόφαση της προηγούμενης απόφασης του Προέδρου Ομπάμα.

Επίσης, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πανκουρδική συνδιάσκεψη με αφορμή τη 18η επέτειο από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) από τη Συρία, η «Πατρική Ενωση Κουρδιστάν» (PUK), το «Κουρδικό Κόμμα Ελεύθερη Ζωή» (PJAK), το τουρκικό φιλοκουρδικό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (HDP), η «Κουρδική Ισλαμική Ενωση» (IUK). Προσκεκλημένο ήταν επίσης το «Δημοκρατικό Κόμμα Ιρανικού Κουρδιστάν», εκπρόσωπος του οποίου δεν κατάφερε τελικά να μεταβεί στη συνδιάσκεψη, αλλά έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ σήμερα στην Αγκυρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα ο επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, με στόχο να συζητήσει (σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Φίκρι Ισίκ) ενδεχόμενη συμμετοχή των τουρκικών στρατευμάτων «σε κοινή επιχείρηση με τους Αμερικανούς» για την ανακατάληψη της Ράκα. Πόλη που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την οποία ήδη πολιορκούν Αραβες και Κούρδοι μαχητές με τη βοήθεια των ΗΠΑ...

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Αντιδράσεις υπέρ λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών

ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τις έντονες αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Παλαιστίνιων αξιωματούχων και του αρχηγού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» προκαλεί η διαφαινόμενη σύμπλευση της ηγεσίας ΗΠΑ και Ισραήλ για την πιθανή εγκατάλειψη της προοπτικής εξεύρεσης λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, που διαφάνηκε μετά την προχτεσινή συνάντηση των ηγετών Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας χτες στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για την επίλυση της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών από εκείνη των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε επίσης την πιθανότητα εγκατάλειψης διαπραγματεύσεων, με στόχο τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών «με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Προέβλεψε γενική «έκρηξη» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ...

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Ρώσος διπλωμάτης, Νικολάι Μλαντένοφ, απηύθυνε έκκληση να μην επιτραπεί να κυλήσει η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη «στην άβυσσο του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού που σαρώνει την περιοχή». Σημείωσε ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσαν την περασμένη βδομάδα τζιχαντιστές από τη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ «είναι ανατριχιαστική υπενθύμιση της ανάγκης να συνεργαστούν οι χώρες της περιοχής και να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον τρόμο».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «πάντα θα στηρίζει την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Οι αντιδράσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, που την Τρίτη είχε συναντηθεί στη Ραμάλα με τον νέο διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωσε «αφοσιωμένος» στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του για συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώην επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε πως θα προτιμούσε να ακούσει για την πολιτική των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό «άμεσα από Αμερικανούς αξιωματούχους και όχι από ρεπορτάζ των ΜΜΕ». Υπογράμμισε επίσης ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων κρατών, επισημαίνοντας ότι δεν είναι «λύση του 21ου αιώνα» ένα σχέδιο «λύσης» για τη δημιουργία ενός ρατσιστικού κράτους, τύπου απαρτχάιντ, με δύο καθεστώτα.

Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) είδε τη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ σαν σημείο καμπής που τερματίζει τους παλαιστινιακούς στόχους και σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής που συνιστά παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση των σχεδίων ΗΠΑ - Ισραήλ, μεταξύ των οποίων είναι η απόρριψη της πολιτικής ΗΠΑ - Ισραήλ από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, η απόσυρση της αναγνώρισης του Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Αρχή, η σύγκληση έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων και οργανώσεων για την προετοιμασία εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης των επικείμενων προκλήσεων και τερματισμό των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ μπορούν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Απειλές Νασράλα για επίθεση στον ισραηλινό πυρηνικό σταθμό

Η προκλητική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για υπό όρους «άμεσες διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστίνιους, πιθανή εγκατάλειψη της εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών και απειλές για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στο Ιράν δείχνει να ανεβάζει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, κάλεσε το Ισραήλ να διαλύσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει στην πόλη Ντιμόνα (κοντά στην έρημο Νεγκέβ), επισημαίνοντας ότι η ύπαρξή του απειλεί το Ισραήλ «σε περίπτωση που χτυπηθεί από κάποιον πύραυλο της οργάνωσης»! Σημείωσε ότι η προκλητική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ενθαρρύνεται από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν μας φοβίζει η εκλογή του ακόμη και εάν βγουν αληθινές οι φήμες πως θα δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου για να ξεκινήσει πόλεμο στο Λίβανο».

Αντιπαράθεση Τραμπ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Τάρεκ ελ Αϊσαμί, με την κατηγορία ότι διευκόλυνε διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορία που την απέρριψε ως άθλια προβοκάτσια, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε με παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Ζήτησε την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, και συναντήθηκε με την γυναίκα του, Λίλιαν Τιντόρι, μέσω του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντέλσι Ροντρίγκες, να δηλώνει ότι «ο Τραμπ υπερασπίζεται και ζητάει την απελευθέρωση ενός διοργανωτή αιματηρών αντισυνταγματικών δραστηριοτήτων το 2014, που οδήγησαν στο θάνατο 43 ανθρώπους και στον τραυματισμό πάνω από 800. Για αυτές τις πράξεις έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω της αρμόδιας αρχής Τηλεπικοινωνιών προχώρησε στην απαγόρευση στο αμερικανικό κανάλι CNN στα ισπανικά να μεταδίδει σήμα για 30 μέρες και προχωράει σε δικαστική διερεύνηση, γιατί το τελευταίο διάστημα το κανάλι, πέρα από τη σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, προχώρησε σε ρεπορτάζ που καλούν σε βίαιες ενέργειες, ενώ εμφανίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο σε πλάνα με αιματοβαμμένες σημαίες της χώρας και αίματα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την αρχή των Τηλεπικοινωνιών, αυτό αντιβαίνει στο σύνταγμα, που διώκει όσους επιδιώκουν το μίσος και την προτροπή στη βία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ