ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ακατάπαυστες διεργασίες με σημείο αναφοράς τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Από παλιότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη σχέση αυτή στην προσπάθεια διαμόρφωσης «εναλλακτικών» σχημάτων για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Από παλιότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη σχέση αυτή στην προσπάθεια διαμόρφωσης «εναλλακτικών» σχημάτων για το κεφάλαιο
Ο προβληματισμός για το πώς το αστικό πολιτικό σύστημα θα βάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, με δοσμένα τα ζόρια που αυτή η προσπάθεια παρουσιάζει, διαπερνά τις διεργασίες που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του.

Κάπως έτσι άνοιξε όλες τις προηγούμενες μέρες η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού και για το ενδεχόμενο τη θέση των ΑΝΕΛ να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στην «Εφ. των Συντακτών») είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εξαρτάται απολύτως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», θυμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αξιόπιστη συμμαχική δύναμη» και διερωτώμενος «γιατί να μην υπάρξει και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη συμμαχία;».

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, μιλώντας στο ΑΠΕ συνέστησε ...υπομονή σε όσους αναπαράγουν τα σχετικά σενάρια, ώστε να μην κάψουν εναλλακτικές αναγκαίες στο κεφάλαιο για το μέλλον, λέγοντας πως στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ρωγμή και πως «το ζήτημα άλλων πολιτικών προσεγγίσεων δεν πρέπει να το "κάψουμε" και να το καταναλώσουμε στο σήμερα»...

Ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι διεργασίες και οι πολιτικές παρεμβάσεις υπαγορεύονται από την ανάγκη «σταθερότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσθεσε πως «το πολιτικό περιβάλλον ανασυντέθηκε με ταχύτητα και ορμή μέσα σε δραματικές ανακατατάξεις στην οικονομία και την κοινωνία. Η κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής, η εξισορρόπηση και η οικονομική ανάκαμψη θα αποκαταστήσουν τον προγραμματικό διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων. Θρυαλλίδα των μετατοπίσεων αυτών θα αποτελέσει η εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 η παρούσα κυβέρνηση, από τις μεθεπόμενες εκλογές».

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες συνολικά της αστικής τάξης και ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε (ρ/σ Alpha και «Αθήνα 9.84») πως «ο διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς και του κέντρου ... κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», αλλά και πως «χρειαζόμαστε κυβερνήσεις συνεργασίας και διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε σοβαρό διάλογο π.χ. ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, για τα θέματα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, για την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Την ίδια ώρα, στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απορρίπτουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας την επανασυσπείρωση σκόρπιων δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας γύρω απ' αυτήν, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, δήλωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ... εκφραστές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς είμαστε εμείς». Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης («Παρασκήνιο») ανέφερε «στο "φλερτ" τους απαντάμε με "χυλόπιτα"», ενώ σε άλλη του συνέντευξη επανέλαβε «το κάλεσμα προς όλες τις όμορες ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις ή συλλογικότητες ... χωρίς προαπαιτούμενα, να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Συμπαράταξης».

Από το Ποτάμι, πάντως, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», επέμεινε στο «όχι» στην πρόταση αυτή και στη «συμμαχία» με Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη.

Δηλωτικές του προβληματισμού είναι και οι δηλώσεις (στο «Βήμα») του Β. Κοντογιαννόπουλου, πρώην στελέχους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κάλεσε Σημίτη και Καραμανλή να σχηματίσουν κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» και πρότεινε αυτοδιάλυση των σημερινών κομμάτων, «...Ενα λυτρωτικό Big Bang, μια "δημιουργική καταστροφή" του σημερινού πολιτικού συστήματος» και «εθνικό "restart"» με «μεταρρυθμίσεις τσουνάμι», όπως ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας υπήρξαν και δημοσιεύματα για επιχείρηση «πολιτικής αγιοποίησης» του Κ. Καραμανλή, που αποδίδουν θέληση σε διάφορους κύκλους αξιοποίησής του στη θέση του ΠτΔ. Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για κόντρες «φατριών» στο εσωτερικό της ΝΔ.


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Συνεχίστηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του μάρτυρα Seck Khadim από τη Σενεγάλη που διατηρούσε παντοπωλείο στην Πλατεία Αμερικής, στο πλαίσιο της εξέτασης της τρίτης από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις.

Σημειωτέον ότι για αυτήν την υπόθεση, το Β' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο έχει κρίνει ήδη ενόχους τους συμμετέχοντες στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Αμερικής, Γιώργο Περρή και Νίκο Παπαβασιλείου, για τον εμπρησμό στις 13/5/2013, του καφέ-bar «Cointreau», που ανήκε σε Αφρικανό μετανάστη από το Καμερούν. Επιπρόσθετα, έκανε δεκτή και την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του ΠΚ για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κ.λπ.», με αποτέλεσμα η ποινή να μην αναστέλλεται.

Σύμφωνα με όσα είχαν δει τη δημοσιότητα και από την ακροαματική διαδικασία του παραπάνω δικαστηρίου, οι Παπαβασιλείου - Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έβαλαν φωτιά στο «Cointreau», αν και γνώριζαν πως στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχε εύφλεκτο υλικό και απειλήθηκε, έτσι, να τιναχτεί μια πολυκατοικία στον αέρα. Ακόμα, σε φωτογραφίες που έχουν δει τη δημοσιότητα, εμφανίζεται σε τάγμα εφόδου με μπλουζάκι της Χρυσής Αυγής ο Παπαβασιλείου, με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Ο Περρής είχε αναγνωριστεί από μέλη της Τανζανικής κοινότητας τον Σεπτέμβρη του 2012 ως μέλος ομάδας που έσπασε τα γραφεία της. Οι Παπαβασιλείου και Περρής στις απολογίες τους ομολόγησαν την εγκληματική δράση τους στα τάγματα εφόδου την οποία εμφάνισαν ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης των κατοίκων...

Χτες, στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας Seck Khadim επανέλαβε στο δικαστήριο όσα είπε και στην προηγούμενη δικάσιμο για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης, όπου συμμετείχαν οι Παπαβασιλείου - Περρής, στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής. Οπως κατέθεσε πραγματοποιούσαν «περιπολίες» τρομοκρατώντας και απειλώντας μετανάστες, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες καταστημάτων μεταναστών ζητώντας χρηματικό αντίτιμο «για να μη σας κλείσουμε το μαγαζί» - όπως έκαναν στον ιδιοκτήτη του «Cointreau» πριν του κάψουν το κατάστημα. «Φορούσαν στολή τάγματος εφόδου, παντελόνι σαν του στρατού και μαύρη μπλούζα με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί μιλάει για περιπολία ανέφερε: «Μπαίνουν σε ένα μαγαζί, σε ένα μπαρ μετανάστη (...) λένε "θα μας δώσεις λεφτά και μετά θα σε αφήσουμε να είσαι ήσυχος να δουλέψεις". Εχουν σταματήσει Μπαγκλαντέζο μπροστά μου και ζητήσανε χαρτιά σαν να είναι αστυνομικοί(...)».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο φίλος του (σ.σ. ο Καμερουνέζος ιδιοκτήτης του «Cointreau») του έλεγε πως δεν βγαίνει άκρη με τις μηνύσεις, γιατί πήγαινε ο Παναγιώταρος, που ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής, στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα για να βγάλει τους δικούς του και του έλεγαν «ότι άμα κάνει μήνυση θα του κάνουν κι αυτοί. Και αυτοί θα βγουν αλλά αυτός θα μείνει εκεί».

Προκλητικοί ήταν, για ακόμη μια φορά, χθες οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών που έφτασαν να εξακοντίσουν ακόμα και ευθείες ρατσιστικές βολές. Χαρακτηριστική η ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης όταν ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή: «Δεν μας θέλουν γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Δε θέλουν τους ομοφυλόφιλους, τους μαύρους, τους άθεους. Νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς» και η συνήγορος ρώτησε «Δεν είναι;»...

Νωρίτερα χτες, το δικαστήριο με πρόταση και της εισαγγελέα απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη δικάσιμο, για να αποβληθεί συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αλλά και να κηρυχθεί άκυρη (!) όλη η μέχρι τώρα διαδικασία της δίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ