ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφτασαν στην Πάτρα οι πρόσφυγες που κινδύνεψαν να πνιγούν

Ο δήμαρχος Πατρέων υποδέχτηκε αυτούς τους ανθρώπους και δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή θα κάνει τα πάντα για να τους στηρίξει

Στο λιμάνι της Πάτρας έφτασαν οι πρόσφυγες
Στο λιμάνι της Πάτρας έφτασαν οι πρόσφυγες
Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε χτες το πρωί εμπορικό πλοίο που μετέφερε 113 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους περισυνέλεξε φορτηγό πλοίο το απόγευμα της Τρίτης από θαλάσσια περιοχή, ανοικτά των Παξών. Πρόκειται για ανθρώπους ξεριζωμένους από την πατρίδα τους, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολεμικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχουν γυναίκες και παιδιά κάτω των δέκα χρόνων αλλά ορισμένοι έφηβοι 15 - 17 χρόνων, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, όπου τους δόθηκε φαγητό και νερό.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μελάς και Διονύσης Πλέσσας υποδέχθηκαν νωρίς χτες το πρωί, στο λιμάνι της Πάτρας, τους 113 ξεριζωμένους που κινδύνεψαν να πνιγούν μέσα στο ακυβέρνητο δουλεμπορικό σκάφος. Η δημοτική Αρχή εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους μετανάστες, που νηστικοί, ξυπόλητοι και καταπονημένοι έφτασαν στην πόλη. Ο δήμαρχος Πατρέων διαβεβαίωσε τους μετανάστες και τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται ότι οι υπηρεσίες και οι δομές του δήμου τίθενται στη διάθεσή τους και είναι σε ετοιμότητα, για να στηρίξουν έμπρακτα και να παράσχουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Πατρέων δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε αυτή τη στιγμή έναν πόλεμο οικονομικό και φυσικό, που δημιουργεί θύματα. Αυτά τα θύματα ήρθαν στην πόλη μας κι εμείς ως δήμος ήρθαμε να δώσουμε τη βοήθειά μας, για να είναι η σύντομη διαμονή τους εδώ κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Περιμένουμε και από την κυβέρνηση να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να κάνει το χρέος της. Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν αιτία και δεν είναι άλλη από το ότι κάποιοι που θέλουν να πλουτίσουν, δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα, οδηγώντας ανθρώπινες ψυχές στην προσφυγιά. Αρα, πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να τονίσουμε για μια ακόμα φορά, εδώ από την Πάτρα, που σήμερα είναι χώρος υποδοχής των μεταναστών - προσφύγων, ότι πρέπει να πάνε στις χώρες προορισμού τους, στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους, αφού ο τελικός τους προορισμός δεν ήταν η Ελλάδα. Οσο καιρό όμως μείνουν στη χώρα μας, πρέπει να ζουν σε χώρους αξιοπρεπείς και με ανθρώπινες συνθήκες».

Ο Δήμος Πατρέων πρότεινε να διαθέσει για μία ή δύο μέρες τους κλειστούς χώρους του Παμπελοποννησιακού Σταδίου για να φιλοξενηθούν οι ξεριζωμένοι, καθώς επίσης και να τους προσφέρει φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης πρότεινε, εάν η προσωρινή παραμονή τους εξελιχθεί σε πολυήμερη, να ενοικιαστεί, με χρήματα του δήμου, ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και διατροφή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Φρένο» στη χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους

Στην απόφαση ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «δεν υποχρεούνται, βάσει του δικαίου της Ενωσης, να χορηγούν θεώρηση για ανθρωπιστικούς λόγους στα πρόσωπα που επιθυμούν να μεταβούν στο έδαφός τους προκειμένου να ζητήσουν άσυλο», κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με προχτεσινή του ανακοίνωση. Πρόκειται για απόφαση που εντείνει την κατάσταση εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, ενώ προσθέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους να βρουν καταφύγιο σε χώρες της ΕΕ.

Η απόφαση αφορά την αντιδικία του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Μετανάστευσης, Τεό Φράνκεν, με οικογένεια Σύρων, η οποία υποστήριζε ότι αντιμετώπισε διώξεις λόγω θρησκείας και ζητούσε από τις βελγικές αρχές βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να μεταβεί στο Βέλγιο και να υποβάλει αίτηση ασύλου. Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρέχουν ανθρωπιστική βίζα για τους αιτούντες άσυλο, εφόσον δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «διατηρούν την ευχέρεια να χορηγήσουν τη θεώρηση βάσει του εθνικού τους δικαίου». Τέλος, η ανακοίνωση του Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «το δίκαιο της Ενωσης θεσπίζει μόνο τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις χορηγήσεως θεωρήσεων για διέλευση από ή σκοπούμενη παραμονή στο έδαφος των κρατών - μελών, για διάρκεια που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες».

Επίσης, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν χρειάζεται να εκδώσουν άδειες εισόδου σε άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, όπως έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκλείοντας, με αυτόν τον τρόπο, έναν πιθανό τρόπο εισόδου για τους πρόσφυγες σε χώρες της ΕΕ. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αντίθετη στην πρόταση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα ότι τέτοιου είδους άδειες εισόδου πρέπει να εκδίδονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την υπόθεση οικογένειας Σύρων από το Χαλέπι που έκαναν αίτηση για βίζα προκειμένου να μείνουν με γνωστούς τους στο Βέλγιο τον Οκτώβρη. Οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας, οδηγώντας σε δικαστική διαμάχη.

Συντηρείται η τεχνητή ένταση ΚΕΔΕ - κυβέρνησης

Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει πλέον η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πάνω στο ζήτημα των επικείμενων αλλαγών στον «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν στη βασική στρατηγική, που θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες να υπηρετούν αποτελεσματικότερα το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Ωστόσο, λόγω μικροκομματικών εκατέρωθεν σκοπιμοτήτων προβάλλονται δήθεν διαφοροποιήσεις σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί ένα κλίμα αντιπαλότητας.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη, να καταγγέλλει τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ότι δεν θέλει το διάλογο και γενικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη». Είχαν προηγηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών αντίστοιχες εκφράσεις περί υποκινούμενης - από τη ΝΔ - ΚΕΔΕ, η οποία αποχώρησε από την Επιτροπή του υπουργείου για τις σχετικές αλλαγές. «Μπαίνουμε σε περίοδο μάχης», είπε ο Γ. Πατούλης. Στο πλαίσιο αυτής της «μάχης», λοιπόν, ο Π. Σκουρλέτης έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με δήμους και περιφέρειες της χώρας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ενώ το ίδιο θα κάνει και η ΚΕΔΕ, καθώς χτες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων των δημάρχων για το θέμα.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η ΚΕΔΕ έχει αποδείξει ότι τις κομματικές της ταυτότητες τις έχει βάλει στην άκρη γιατί ακριβώς υπερασπίζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας, τη στρατηγική επιλογή του συστήματος. Στηρίζει με νύχια και με δόντια το σύστημα». Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελπ. Παντελάκη είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις θέσεις της ΚΕΔΕ, όπως και η ΚΕΔΕ συζήτησε τις κατευθύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής και των τεχνοκρατών με τους οποίους συμμετείχε. Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι προθέσεις, ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι δεδομένα, όχι μέσα από φιλοσοφία συζήτησης, αλλά μέσα από την ίδια πρακτική, διαχρονικά, των κυβερνήσεων. Και αυτή η κυβέρνηση - είπε - έχει μια συγκεκριμένη πολιτική που έχει επιπτώσεις σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διάλυση δομών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας σε ορισμένους δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιωτικούς.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή και δημάρχων από όλη τη χώρα, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σχετική μείωση.

Κανονισμός τροποποίησης της Σένγκεν

Κανονισμό για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι μέσω των σχετικών βάσεων δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων πολιτών, υιοθέτησε προχτές το Συμβούλιο των υπουργών. Η τροπολογία υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να ενεργούν συστηματικούς ελέγχους έναντι των σχετικών βάσεων δεδομένων σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, δηλαδή των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων.

«Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας. Συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα θα μας δώσουν και τα μέσα για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τίθενται από ξένους τρομοκράτες επαναπατριζόμενους μαχητές» υποστήριξε ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.

Περιοδεία στη Λέσβο

Σήμερα, Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, θα επισκεφτεί τη Λέσβο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του είναι:

-- Στις 9:30 π.μ. περιοδεία στο αεροδρόμιο και συζήτηση με τους εργαζόμενους του χώρου.

-- Στις 10:30 π.μ. θα επισκεφτεί το «hot spot» της Μόριας.

-- Στις 12 μ. θα επισκεφτεί το κέντρο κράτησης προσφύγων του Καρά-Τεπέ.

-- Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (πλατεία Σαπφούς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ