Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντηρείται η τεχνητή ένταση ΚΕΔΕ - κυβέρνησης

Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει πλέον η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πάνω στο ζήτημα των επικείμενων αλλαγών στον «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν στη βασική στρατηγική, που θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες να υπηρετούν αποτελεσματικότερα το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Ωστόσο, λόγω μικροκομματικών εκατέρωθεν σκοπιμοτήτων προβάλλονται δήθεν διαφοροποιήσεις σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί ένα κλίμα αντιπαλότητας.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη, να καταγγέλλει τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ότι δεν θέλει το διάλογο και γενικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη». Είχαν προηγηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών αντίστοιχες εκφράσεις περί υποκινούμενης - από τη ΝΔ - ΚΕΔΕ, η οποία αποχώρησε από την Επιτροπή του υπουργείου για τις σχετικές αλλαγές. «Μπαίνουμε σε περίοδο μάχης», είπε ο Γ. Πατούλης. Στο πλαίσιο αυτής της «μάχης», λοιπόν, ο Π. Σκουρλέτης έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με δήμους και περιφέρειες της χώρας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ενώ το ίδιο θα κάνει και η ΚΕΔΕ, καθώς χτες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων των δημάρχων για το θέμα.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η ΚΕΔΕ έχει αποδείξει ότι τις κομματικές της ταυτότητες τις έχει βάλει στην άκρη γιατί ακριβώς υπερασπίζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας, τη στρατηγική επιλογή του συστήματος. Στηρίζει με νύχια και με δόντια το σύστημα». Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελπ. Παντελάκη είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις θέσεις της ΚΕΔΕ, όπως και η ΚΕΔΕ συζήτησε τις κατευθύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής και των τεχνοκρατών με τους οποίους συμμετείχε. Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι προθέσεις, ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι δεδομένα, όχι μέσα από φιλοσοφία συζήτησης, αλλά μέσα από την ίδια πρακτική, διαχρονικά, των κυβερνήσεων. Και αυτή η κυβέρνηση - είπε - έχει μια συγκεκριμένη πολιτική που έχει επιπτώσεις σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διάλυση δομών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας σε ορισμένους δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιωτικούς.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή και δημάρχων από όλη τη χώρα, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σχετική μείωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ