ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ
«Μέμος Μακρής - Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934 - 1950»

Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής της θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, εγκαινιάζει την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 8 το βράδυ, την έκθεση «Μέμος Μακρής - Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934 - 1950». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Απρίλη.

Στόχος της έκθεσης είναι να φωτιστεί η πρώιμη καλλιτεχνική δημιουργία του Μέμου Μακρή, της περιόδου μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δηλαδή τη δεκαπενταετία από το 1934, οπότε και ο νεαρός καλλιτέχνης ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έως το 1950, όταν εγκαθίσταται οριστικά στη Βουδαπέστη.

Αφορμή για τη φιλοξενία της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στάθηκε η ανακάλυψη μιας σειράς σχεδίων του Μέμου Μακρή από τη Σχολή Καλών Τεχνών, και κυρίως από την περίοδο της Κατοχής, στα κατάλοιπα της ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου. Η σημασία αυτών των περίπου τριάντα φύλλων είναι κομβική για το έργο του Μακρή, δεδομένου ότι πρόκειται για τα μοναδικά σχέδιά του που σώζονται, αφού δεν μας είναι γνωστές μετέπειτα ζωγραφικές του προσπάθειες. Παράλληλα, με τα λιγοστά σχέδια συγκεντρώνονται στην έκθεση και αρκετά από τα γλυπτικά έργα του Μακρή που χρονολογούνται στα χρόνια αυτά και συγκροτούν την πρώτη φάση της δημιουργίας του.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Πινακοθήκης, «τα γλυπτά του Μέμου Μακρή κλείνουν μέσα τους την καρδιά και τις ελπίδες μας. Τα έργα του παραμένουν σύμβολα, όχι ενός ανθρώπου, αλλά μιας κοινωνικής δύναμης, του ήρωα λαού, που έχει μνήμη και ιδανικά, που μένει πιστός στο νόημα της αντίστασης στη φασιστική βαρβαρότητα και την καταπίεση κάθε παλιάς και νέας μορφής.

Ο Μακρής κατάφερε να εκφράσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Το όραμα αυτό, διεθνές, πανανθρώπινο, χωρίς να γνωρίζει σύνορα και πατρίδες, έγινε για τον γλύπτη γλώσσα καλλιτεχνική, με γνώμονα και μοναδικό θέμα τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο σαν αξία και σαν ιδανικό».

«Βήματα στον Πολιτισμό» στο Ηράκλειο Κρήτης

«Μετά την Βάρκιζα»
«Μετά την Βάρκιζα»
Από 14 Μάρτη μέχρι 4 Απρίλη, στο Κινηματοθέατρο «Αστόρια», στο Ηράκλειο Κρήτης, πραγματοποιείται το Θεατρικό Φεστιβάλ «Βήματα στον Πολιτισμό». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

14/3: «Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ» του Αντώνη Τσιπιανίτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. Με την Κατερίνα Διδασκάλου.

15 - 16/3: «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ», βασισμένο στο σενάριο του Μιχάλη Κακογιάννη. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Ενκε Φεζολλάρι. Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αθηνά Τσιλύρα, Ανδριάνα Χαλκίδη, Σπύρος Ζουπάνος, Αντώνης Φραγκάκης, Στέλιος Τυριακίδης, Αλεξ Κάβδας, Βέφη Ρέδη, Στέφανος Παπατρέχας, Θοδωρής Τσουανάτος, Μαρία - Νεφέλη Δούκα, Ιωάννα Πιταούλη, Νατάσα Σουρλαντζή.

18/3: «FAITH» της Kate Robin. Απόδοση - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης. Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Παναγιώτης Μπουγιούρης.

19/3: «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ» του Γιώργη Παπάζογλου. Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας - Αννα Βαγενά. Παίζει η Αννα Βαγενά.

21/3 «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ» του Μυρώδη Αδαμίδη. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης.

22/3: «ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ», σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Δήμου Αβδελιώδη. Με τον Βασίλη Καραμπούλα στο ρόλο του Σωκράτη και τον Γιάννη Κολόϊ στο ρόλο του Μελήτου.

23/3: «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ» του Μίλος Νίκολιτς. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Εφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος.

4/4: Στη «ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ». Ο Θάνος Μικρούτσικος, μετά από καιρό, συναντά τον Χρήστο Θηβαίο. Μαζί τους η νέα ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Ωρα έναρξης παραστάσεων 9 μ.μ. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2310.257.218, 2810.226.191, 6932.040.527.

Ο Σπύρος Σαμοΐλης παρουσιάζει τις «Γειτονιές του Κόσμου»

Οι «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου ζωντανεύουν μουσικά τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας) με τη συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη.

Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο του πολύπτυχου αφιερώματος Ελληνες Δημιουργοί Εμπνευσμένοι από την Οχτωβριανή Επανάσταση από τη «NEW STAR» και τιμά τον σπουδαίο ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο.

Οι «Γειτονιές του Κόσμου» περιλαμβάνονται στον τόμο «Επικαιρικά». Οπως έχει πει ο ίδιος ο ποιητής, «τα Επικαιρικά είναι η άμεση ανταπόκριση στο γεγονός, ο ύμνος των ηρώων ή τα ημερολογιακά σημειώματα εξορίας. Η εν θερμώ καταγραφή του αγώνα, το χρονικό, μέρα με τη μέρα, με μόνη εξαίρεση τις Γειτονιές του Κόσμου, 1949 - 1951, που εκτείνονται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, ανασυνθέτοντας ολόκληρη τη δεκαετία...». Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τις «Γειτονιές του Κόσμου» όταν ήταν και ο ίδιος εξόριστος, πρώτα στη Μακρόνησο και στη συνέχεια στον Αϊ-Στράτη.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Σπύρος Σαμοΐλης και θα ερμηνεύσουν τραγούδια του οι Ελένη Βιτάλη, Νίκος Θεοδωράκης, Αγγελική Καββαδία, Στέλιος Αλεξανδράκης και Δημήτρης Καλογερόπουλος. Συμμετέχουν η Χορωδία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Ο Αϊ - Μαθιάς» Κέρκυρας, με μαέστρο τον Μιχάλη Καποδίστρια, καθώς και Λαϊκή ορχήστρα από τους Βασίλη Θαλασσινό στο μπουζούκι, Μαρία Παχνιστή στο φλάουτο, Φίλιππο Παχνιστή στο πιάνο, Μπάμπη Παγιάτη στην κιθάρα, Σταύρο Καβαλιεράτο στο μπάσο και Σταμάτη Γατσούλη στα ντραμς.

Για τρία ακόμη Σάββατα

Υστερα από 6 επιτυχημένες, sold out παραστάσεις, και ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε, η Γιώτα Νέγκα συνεχίζει για τρία ακόμη Σάββατα στο «Σταυρό του Νότου Plus» (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9226975), στις 11, 18 και 25 Μάρτη. Στην πιο προσωπική της εμφάνιση, «χτίζει» ένα μουσικό σύμπαν με τη δική της σφραγίδα. Η ίδια λέει μεταξύ άλλων για τις παραστάσεις της: «Οι καιροί που πέρασαν, οι δίσκοι που ήρθαν ως "δώρα" από τους δημιουργούς, το "Καινούριο Φιλί", ο "Τελευταίος Εαυτός", οι συνεργασίες που με προίκισαν, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Goran Bregovic... Τα τραγούδια που λες... Η φωνή του πατέρα μου, η ανάμνηση από την πρώτη μου ηχογράφηση, οι άνθρωποί μου, τα βήματα που μετρώ μέχρι σήμερα και όσα λαχταρώ να κάνω ξεκινώντας από το επόμενο δευτερόλεπτο».

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Οι μουσικοί: Παύλος Καλτουρουμίδης - πιάνο, Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι, Δημήτρης Κουζής - βιολί, Αλέξανδρος Τράμπας - μπάσο, Νίκος Καρατζάς - κρουστά. Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης.

Η «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» στην Πάτρα

Η «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» του Στέφεν Τίμπερλεϊ με πρωταγωνιστές τους Nαταλία Τσαλίκη και Προμηθέα Αλειφερόπουλο, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», καλεσμένη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για δύο μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μάρτη 2017, στις 21.00.

Μια σπουδή πάνω στο ανέφικτο ιδεώδες της μουσικής, της τυραννίας του «σωστού» και του «λάθους»... «H τέχνη δεν μπορεί να κυβερνιέται από την περίσκεψη και τη σύνεση». Αυτό ισχυρίζεται η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, η διασημότερη φάλτσα σοπράνο στην ανθρώπινη ιστορία, προκειμένου να δικαιολογήσει την εμμονή της να τραγουδά δημοσίως, και μάλιστα Μότσαρτ. Πολλά χρόνια μετά το θάνατό της, ο ακομπανιατέρ της στο πιάνο, ένας διαλυμένος ψυχολογικά μουσικός, ο Κόσμε Μακ Μουν, προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει το φαινόμενο Τζένκινς.

Ενα φανταστικό ενθύμιο της Αμερικής των χρόνων 1929 - 1944, όπου δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, που ο καθένας κουβαλά το δικό του στίγμα, συναντιούνται και ενώνονται μέσα στη μουσική, βρίσκοντας καταφύγιο μακριά από το φόβο και την αποδοκιμασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ