ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συζήτησε για το μέλλον της ΕΕ και την παρουσία της όπου την καλούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε χτες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, όπου στα τέλη Μάρτη θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια απ' την ίδρυση της ΕΕ, στο φόντο των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της, που αποτυπώνονται και στη συζήτηση για τη μελλοντική της μορφή και τα σενάρια περί «πολλών ταχυτήτων».

«Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το κοινό μας μέλλον, η οποία επικεντρώθηκε στο ποια θα πρέπει να είναι τα κύρια στοιχεία της Δήλωσης της Ρώμης», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μετά το πέρας των εργασιών.

Σημειώνοντας ότι τόσο η «Λευκή Βίβλος» της Κομισιόν, με τα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, όσο και οι απόψεις που έχουν ήδη εκφωνηθεί από σειρά κρατών - μελών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι το σενάριο της ΕΕ των «πολλών ταχυτήτων» θα είναι μέρος της συζήτησης μπροστά στη Ρώμη, πρόσθεσε πως «κάποιοι περιμένουν συστημικές αλλαγές που θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και θα ενισχύσουν το ρόλο των εθνών σε σχέση με την κοινότητα. Αλλοι, αντίθετα, αναζητούν νέες, βαθύτερες διαστάσεις της ολοκλήρωσης, ακόμη κι αν αυτό θα ισχύει μόνο για ορισμένα κράτη - μέλη. Η δυνατότητα αυτή πράγματι προβλέπεται από τις Συνθήκες που ισχύουν σήμερα».

Την ίδια ώρα που η σχετική συζήτηση δείχνει τις βαθιές ρωγμές που γεννάνε στην ιμπεριαλιστική ένωση τα διαφορετικά συμφέροντα καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, έσπευσε να συμπληρώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη (...) τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, προέτρεψα τους πάντες να καταβάλουν προσπάθεια για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας...» και ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι «η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ενότητας» και ότι τάχα η συζήτηση απέδειξε ότι «όλοι συμφωνούν με το στόχο αυτό».

Την αντικομμουνιστική θεωρία του «σιδηρούν παραπετάσματος» ανέσυρε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου, παλεύοντας έτσι να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες καπιταλιστικών κρατών για τα σενάρια της ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» και λέγοντας ότι δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», αλλά ότι το σενάριο αυτό ήδη ισχύει στην ΕΕ.

Βλέπουν «εσωτερικές και εξωτερικές» παρεμβάσεις στα Βαλκάνια

Ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη δηλαδή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που ιεραρχεί η λυκοσυμμαχία, προφανώς καθώς διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων. Οπως είπε, «είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Δεν είμαστε αφελείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Εκφράσαμε επίσης την πλήρη δέσμευσή μας για στήριξη μεταρρυθμίσεων και έργων. Ελπίζω ότι αυτό το θετικό μήνυμα από την ΕΕ θα ακουστεί στην περιοχή».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επίσης συζητήσει ζητήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, επικροτώντας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αποτύπωμά τους στην ανάκαμψη του κεφαλαίου και δίνοντας σήμα για συνέχισή τους.

Για την ασφάλεια και την άμυνα επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ΕΕ για δράση ακόμα και στρατιωτική, εφόσον το απαιτήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στο πλαίσιο αυτό για ενισχυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, επιβεβαίωσε την προσήλωσή της σε μέτρα καταστολής και αξιοποίησης των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών σαν πρόσχημα για να πατήσει «πόδι» σε περιοχές, τον πλούτο των οποίων ορέγονται τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, κυρίως της Αφρικής.

Τέλος, συζήτησε το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πασχίζει εντός και εκτός για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την προσπάθειά του να αποτυπωθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (παρότι το μπλόκαρε τελικώς η Πολωνία) η ανάγκη μεγαλύτερης ακόμα στήριξης της προσπάθειας ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα, παρουσίασε, χτες, ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με εξειδίκευση των μέτρων για ελάφρυνση του χρέους και αναγνωρίζοντας ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης» είναι να διαμορφώσει το πλαίσιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «σαν αυτό που ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργικό συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε «αισιόδοξος» για την «πρόοδο» στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», αναφέροντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Μάρτη και μια συνολική μέσα στον Απρίλη και επιβεβαίωσε ότι ζήτησε απ' την Κ. Λαγκάρντ την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να βάλει πλάτη στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους, που μαζί με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα υπέδειξε σαν το «σήμα» στην επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μέχρι τα μπούνια στους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς με σκοπό την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών, στη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ επικρότησε την ανάληψη δράσης από πλευράς ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα την ανάσχεση των ροών απ' την Αφρική προς την Ευρώπη. Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη έμπρακτης βοήθειας προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Για το ζήτημα της ασφάλειας επικρότησε την παραπέρα ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕ, επικαλούμενος την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, επιδίωξη άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση του ρόλου των μονοπωλίων της σε περιοχές των οποίων τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ορέγονται.

Ειδικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού, τις διεθνοτικές εντάσεις και τις πολιτικές κρίσεις καθώς και «για την ενίσχυση της επιρροής τρίτων χωρών», όπως είπε, υπερασπιζόμενος στο όνομα της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων τη διεύρυνση της δράσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και την ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, παρότι τέτοια φαινόμενα υποδαύλισε η ίδια η ΕΕ στο παρελθόν για να διασφαλίσει την ενισχυμένη παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της ρητορικής και στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο γνωστό πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», διατηρεί ανοιχτούς διαύλους για διάλογο και συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι ζήτησε απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το μήνυμα προς την Τουρκία, που την χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο για την ΕΕ, να είναι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «δεν έχει χαθεί η ελπίδα», και απέδωσε τη στάση της Τουρκίας στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και με το «άγχος» της ντόπιας αστικής τάξης, υπερασπίστηκε μια «ΕΕ πολλών επιλογών», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι όραμά μας μια συντηρητική αντίληψη περί Ευρώπης του σκληρού πυρήνα και κάποιων που θα ακολουθούν», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε όσοι επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση συνεργασίας μας να μένουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη».

ΥΠΕΞ
Για «μπίζνες» και στην Αρμενία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Αρμενία, όπου, όπως και στην προηγούμενη στη Γεωργία, διαφάνηκε η πρεμούρα για διεύρυνση των μπίζνες μεταξύ κεφαλαίων των δύο χωρών. Οπως είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αρμένιο ομόλογό του, «οι οικονομικές μας σχέσεις εξακολουθούν να μένουν πίσω». Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων υπάρχουν πολλές δυνατότητες», οπότε συμφώνησαν να διοργανωθεί, στο τέλος του τρέχοντος έτους, ένα «Επιχειρηματικό Φόρουμ», στο Ερεβάν, όπου θα μεταβούν Ελληνες επιχειρηματίες με σκοπό «να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, κ.λπ.», όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην ανάγκη για «εμβάθυνση» της διμερούς «συνεργασίας» στον τουριστικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ