Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συζήτησε για το μέλλον της ΕΕ και την παρουσία της όπου την καλούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε χτες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, όπου στα τέλη Μάρτη θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια απ' την ίδρυση της ΕΕ, στο φόντο των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της, που αποτυπώνονται και στη συζήτηση για τη μελλοντική της μορφή και τα σενάρια περί «πολλών ταχυτήτων».

«Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το κοινό μας μέλλον, η οποία επικεντρώθηκε στο ποια θα πρέπει να είναι τα κύρια στοιχεία της Δήλωσης της Ρώμης», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μετά το πέρας των εργασιών.

Σημειώνοντας ότι τόσο η «Λευκή Βίβλος» της Κομισιόν, με τα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, όσο και οι απόψεις που έχουν ήδη εκφωνηθεί από σειρά κρατών - μελών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι το σενάριο της ΕΕ των «πολλών ταχυτήτων» θα είναι μέρος της συζήτησης μπροστά στη Ρώμη, πρόσθεσε πως «κάποιοι περιμένουν συστημικές αλλαγές που θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και θα ενισχύσουν το ρόλο των εθνών σε σχέση με την κοινότητα. Αλλοι, αντίθετα, αναζητούν νέες, βαθύτερες διαστάσεις της ολοκλήρωσης, ακόμη κι αν αυτό θα ισχύει μόνο για ορισμένα κράτη - μέλη. Η δυνατότητα αυτή πράγματι προβλέπεται από τις Συνθήκες που ισχύουν σήμερα».

Την ίδια ώρα που η σχετική συζήτηση δείχνει τις βαθιές ρωγμές που γεννάνε στην ιμπεριαλιστική ένωση τα διαφορετικά συμφέροντα καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, έσπευσε να συμπληρώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη (...) τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, προέτρεψα τους πάντες να καταβάλουν προσπάθεια για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας...» και ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι «η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ενότητας» και ότι τάχα η συζήτηση απέδειξε ότι «όλοι συμφωνούν με το στόχο αυτό».

Την αντικομμουνιστική θεωρία του «σιδηρούν παραπετάσματος» ανέσυρε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου, παλεύοντας έτσι να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες καπιταλιστικών κρατών για τα σενάρια της ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» και λέγοντας ότι δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», αλλά ότι το σενάριο αυτό ήδη ισχύει στην ΕΕ.

Βλέπουν «εσωτερικές και εξωτερικές» παρεμβάσεις στα Βαλκάνια

Ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη δηλαδή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που ιεραρχεί η λυκοσυμμαχία, προφανώς καθώς διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων. Οπως είπε, «είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Δεν είμαστε αφελείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Εκφράσαμε επίσης την πλήρη δέσμευσή μας για στήριξη μεταρρυθμίσεων και έργων. Ελπίζω ότι αυτό το θετικό μήνυμα από την ΕΕ θα ακουστεί στην περιοχή».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επίσης συζητήσει ζητήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, επικροτώντας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αποτύπωμά τους στην ανάκαμψη του κεφαλαίου και δίνοντας σήμα για συνέχισή τους.

Για την ασφάλεια και την άμυνα επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ΕΕ για δράση ακόμα και στρατιωτική, εφόσον το απαιτήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στο πλαίσιο αυτό για ενισχυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, επιβεβαίωσε την προσήλωσή της σε μέτρα καταστολής και αξιοποίησης των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών σαν πρόσχημα για να πατήσει «πόδι» σε περιοχές, τον πλούτο των οποίων ορέγονται τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, κυρίως της Αφρικής.

Τέλος, συζήτησε το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ