Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Εθνική υπόθεση» για την τουρκική αστική τάξη το Αιγαίο

«Εθνική υπόθεση» για την Τουρκία χαρακτήρισε τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ιεραρχώντας ψηλά στις προτεραιότητες της Αγκυρας τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι μετά από το περιλάλητο δημοψήφισμα της 16/4, θα συναντηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ζήτημα, προκειμένου να υπάρχει μία «ενιαία στάση» της τουρκικής πλευράς στα ζητήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για «απρόσεκτες δηλώσεις» του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, κατηγορώντας τον ότι είναι αρχηγός ρατσιστικού κόμματος και «κακομαθημένο παιδί», και ότι η ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αποκλιμακώθηκε μόνο όταν παρενέβη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κάνοντας συστάσεις στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τις «εχθρικές του αναφορές εναντίον της Τουρκίας».

Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες (διαδικασία που «τρέχει» μέσω των υπουργείων Εξωτερικών) για να καταγραφούν οι διαφορές τους στο Αιγαίο, καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους. Την ίδια ώρα, βέβαια, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε νέα άσκηση, από 10 μέχρι 17/3 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Σταθερά στη γραμμή του εφησυχασμού και της ευρωΝΑΤΟικής εμπλοκής η κυβέρνηση

Στην Αθήνα, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στη σταθερή γραμμή «εφησυχασμού», μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», είπε ότι «το να παραμένουμε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης, δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία και δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, αναγνώριζε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ρόλο θεματοφύλακα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων: «Οσο ταχύτερα κατανοήσουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας και οι άλλοι σύμμαχοί μας, αλλά πρώτα και κύρια οι Ευρωπαίοι, δηλαδή κατανοήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο φροντίσουν να πέσει η ένταση, τόσο το καλύτερο για όλους». Και επίσης: «Η αποστολή του ΝΑΤΟ (σ.σ. η αρμάδα SNMG2) στο Αιγαίο (...) ήταν πολύ ωφέλιμη, για την εικόνα, σε σχέση με την Ελλάδα, που διαμορφώνεται σε διεθνές πλαίσιο, παρά για την Τουρκία».

Ολα αυτά ενώ η τουρκική προκλητικότητα εκφράζεται πάνω και στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, μην αναγνωρίζοντας σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του, ακολουθεί δε αυστηρά την περιλάλητη γραμμή της «μη ανάμειξης», προσεγγίζοντας τα Ελληνοτουρκικά ως διμερείς διαφορές, για την επίλυση των οποίων καλεί τα δύο κράτη - μέλη του σε «ψυχραιμία και σύνεση».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, που τα ελληνικά δίκαια στην πράξη εξομοιώνονται με τις διεκδικήσεις του τουρκικού κεφαλαίου, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, μιλώντας στο Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την προώθηση των θεμάτων Ελλάδος - Κύπρου, είπε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι διπλωματικοί δίαυλοι που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αποκλιμάκωση της έντασης όταν υφίσταται θέμα έντασης στην περιοχή». Υποστήριξε πως αυτοί οι δίαυλοι έχουν προφανώς χρησιμοποιηθεί και γι' αυτό καταγράφηκε «σχετική αποκλιμάκωση». Τόνισε, μάλιστα, πως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι συγκρουσιακές...

Σε κάθε περίπτωση, και δείχνοντας ότι στην κλιμάκωση της έντασης όπως παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες και παραπέρα όξυνσης της κατάστασης, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, είπε ότι «από την πλευρά μας παίρνουμε τα μέτρα μας», «έχουμε σενάρια για τα πάντα», «έχουμε πληροφορίες για πολλά πράγματα και έχουμε και σενάρια για όλες τις καταστάσεις», και για θερμό επεισόδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ