ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Προωθείται η συγκρότηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συμβασιούχους εργαζόμενους

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών
Παραπέρα υποβάθμιση και όχι ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) προμηνύει η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, λίγη ώρα πριν αυτό ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ (διαδέχτηκαν τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα μειώθηκαν κατά 1/3), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχωθούν με φτηνό προσωπικό και σε υποτυπώδεις υποδομές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από ένα γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής», έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.

Οσο για τη χρηματοδότησή τους, αναφέρεται ότι οι δαπάνες θα καλύπτονται «από ενωσιακούς πόρους, υπό τους όρους των Κανονισμών για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία». Ετσι, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι θα είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας, «η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος». Οσο για τις αποδοχές, αυτές θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Οι μονάδες που περιγράφονται στην τροπολογία δεν αντιστοιχούν σε αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα Μονάδες Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας. Δεν είναι σύστημα ΠΦΥ, αλλά ένα σκορποχώρι τοπικών «σημείων» Υγείας, που θα παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες τύπου ΠΦΥ και μόνο για ορισμένες ώρες τη μέρα, πέρα από το γεγονός ότι η ανάπτυξη ακόμα και αυτών των μονάδων, ώστε να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, θα γίνει σταδιακά.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την απόσυρσή της. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής (επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας) του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, «με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα όχι απλά μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σήμερα, αλλά και τυπικά τη διαλύει. Μιλάμε για ακρωτηριασμό της έννοιας και της αποστολής της ΠΦΥ. Στην ουσία δεν συμπληρώνεται τώρα, όπως λέτε, το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και αυτό το ελαχιστότατο που υπάρχει το κάνετε ακόμη χειρότερο».

Επισήμανε, επίσης, ότι «ακόμα και αυτό το προσωπικό που θα στελεχώσει τις τοπικές μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ φθηνής, εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας, που εκτός των άλλων θα απαξιώνεται ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Απευθυνόμαστε και στο υπουργείο και την κυβέρνηση: Πάρτε πίσω το αίσχος, την τροπολογία αυτή που φέρατε».

Την τροπολογία ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». Η ΝΔ καταψήφισε όχι επειδή διαφώνησε με το περιεχόμενο, αλλά επειδή, σύμφωνα με τον εισηγητή της, Β. Γιόγιακα, «ξεκινάτε την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν χωρίς να τοποθετηθούν.

Συγκέντρωση και πορεία τυφλών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από στάση στο υπουργείο Εργασίας, κατέληξε η χτεσινή κινητοποίηση των τυφλών, με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, η οποία κατήγγειλε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και ανέδειξε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και στην ΕΣΑμεΑ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης. Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μαζικές περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, την ίδια στιγμή που η «σφαγή» αυτή ήδη κλιμακώνεται στα ΚΕΠΑ και οι Σχολές Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Παράλληλα, δρομολογούνται η κατάργηση των επιδομάτων των ΑμεΑ και των άλλων κοινωνικών επιδομάτων μέσω του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος και η δραστική συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των τυφλών με τον Χρ. Βερναρδάκη, υπουργό Επικρατείας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι περικοπές βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - κουαρτέτου.

Συνεχίζεται το «μακελειό» με το ΕΚΑΣ

Από το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση άρχισε να περικόπτει το ΕΚΑΣ (πέραν αυτών που το έχασαν εντελώς) και φέτος τα ποσά για τους εναπομείναντες δικαιούχους θα είναι τα μισά από αυτά του 2016. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν της ήταν αρκετό. Ετσι, με χτεσινή επείγουσα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας γνωστοποιεί πως επειδή εκκρεμεί σχετικό έργο της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016 δεν θα εξετάζονται μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες και ως εκ τούτου οι όποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να αναμένουν! Η εγκύκλιος αφορά συνταξιούχους που προστίθενται στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ μόνο εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μέχρι 31/5/2016, πριν δηλαδή την ψήφιση του νόμου. Σημειώνεται πάντως πως οι «νέοι» συνταξιούχοι, μετά την ψήφιση του νόμου, δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ, ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τους ήδη συνταξιούχους.

Ο

«ΚΑΣΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ»: Τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και κινητοποίηση στην εταιρεία «ΚΑΣΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ» πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας απαιτώντας την ανάκληση της εκδικητικής, παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης του Κ. Ζεμπίλα. Με αφορμή την απόλυση, το σωματείο αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον κλάδο. Χαρακτηριστικά, ο απολυμένος σε δύο μέρες εργάστηκε 42 ώρες. Την αλληλεγγύη του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΟΚΑΝΑ: Να καταψηφίσουν «τον απολογισμό του συμβιβασμού και της διαχείρισης του απερχόμενου ΔΣ» καλεί τους εργαζόμενους η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, που θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στο 23,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της επίσημης ανεργίας το δ' τρίμηνο του 2016 , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 22,6% του προηγούμενου τριμήνου και 24,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2015. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 28,1% και των ανδρών 19,9%. Η κατηγορία 15 - 24 ετών καταγράφει ανεργία 45,2% και ακολουθεί η κατηγορία 25 - 29 ετών με 33,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 31,2% και στη Δυτική Ελλάδα με 28,9%.

«ELOUNDA BREEZE»: Απολύσεις «μοιράζει» η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Elounda Breeze», λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, στους εργαζόμενους που διεκδίκησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα της προηγούμενης χρονιάς. «Η εργοδοσία πιστεύει πως "ανανεώνοντας" το προσωπικό, μπορεί να ξεμπερδέψει με το Σωματείο μας και τους εργαζόμενους που διεκδικούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο και καταγγέλλει την προσπάθεια του εργοδότη να «παρακάμψει» τη Συλλογική Σύμβαση και να μειώσει τους μισθούς μέσα από ατομικές συμβάσεις.

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΑΟΝ»: Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα των πρώην εργαζομένων στην κλινική «Νέο Αθήναιον» προχωρά σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στην κλινική βρίσκονται «στον αέρα» μετά την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση τον Οκτώβρη του 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ