ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΙΝ-ΜΑΙΝΤ»
Απεργούν κόντρα στους εκβιασμούς της εργοδοσίας

Συνεχίζουν και σήμερα, με νέα 24ωρη απεργία, ενάντια στις δύο εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων τους

Στα δικαστήρια συνεχίστηκε η κινητοποίηση των εργαζομένων
Στα δικαστήρια συνεχίστηκε η κινητοποίηση των εργαζομένων
Κόντρα στην εργοδοσία που επιστρατεύει κάθε μέσο για να σταματήσει τον αγώνα τους, συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην «IΝ-ΜΑΙΝΤ» (θυγατρική της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» του ομίλου «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»). Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες στην πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες που αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, διεκδικώντας την ανάκληση των δύο εκδικητικών απολύσεων. Η εργοδοσία απάντησε με προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών και αγωγές ενάντια στο σωματείο προκειμένου να βγάλει την απεργία παράνομη.

Στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι έκαναν χτες συγκέντρωση και πορεία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Παιανία, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για τις δύο απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, θέτοντας στο στόχαστρο συναδέλφους τους λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Οι απολύσεις ακολούθησαν μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν την καταβολή της μισθοδοσίας του Φλεβάρη που καθυστερούσε η εργοδοσία. Ακολούθησαν προκλητικές δηλώσεις του διευθυντή της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» που, λίγο - πολύ, κάλεσε όποιον δεν είναι ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας, να περάσει από το γραφείο του για να παραλάβει την απόλυσή του.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας εκφράστηκαν στη συνέχεια με τις αγωγές, με τις οποίες επιδιώκει να βγάλει την απεργία παράνομη. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συγκέντρωση των εργαζομένων στα δικαστήρια.

Επιχείρηση της εργοδοσίας να παρέμβει στη λειτουργία του σωματείου

Να σημειωθεί πως μέσα από τις αγωγές η εργοδοσία επιχειρεί να παρέμβει στη λειτουργία του σωματείου, κάνοντας «πρόβα» τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο συνδικαλιστικό νόμο. Ετσι, ισχυρίζεται πως το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» είναι... ομιλικό και δεν καλύπτει τους εργαζόμενους στην «ΙΝ-ΜΑΙΝΤ». Ακόμα παραπέρα, αξιώνει οι απεργίες να αποφασίζονται μέσα από Γενική Συνέλευση του πανελλαδικού σωματείου (!), αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν απεργία.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε χτες στο πλευρό των εργαζομένων. Το Συνδικάτο καλεί τα σωματεία του κλάδου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για την ακύρωση των δύο απολύσεων.

Την ανάκληση των απολύσεων απαιτούν και η ΕΣΑΚ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο οποίο δουλεύουν τεχνικοί μέσα από την εταιρεία, καθώς και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μια γροθιά οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση»

Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕΗ). Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από τις πύλες του εργοστασίου, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, που θέλει να ξεζουμίζει τους εργάτες για ακόμα περισσότερα κέρδη, αθετώντας ακόμη και τις βασικές της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση του αγώνα με διάφορες μορφές πάλης το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εκπρόσωποι της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησαν, μετά τον πολύμηνο αγώνα που έδωσαν πέρσι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, επέστρεψαν στη δουλειά νικητές. Η εργοδοσία, όμως, συνεχίζει την προσπάθεια να εντατικοποιήσει την εργασία και να διασπάσει την ενότητά τους. Τους προηγούμενους μήνες απέλυσε δύο εργαζόμενους, ενώ παίρνει μέτρα τρομοκράτησης, με προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις για απόλυση εργαζομένων και συνδικαλιστών. «Λέμε στην εταιρεία ότι δεν θα δεχτούμε την προσπάθεια τρομοκράτησης με τις έγγραφες παρατηρήσεις που ανοίγουν το δρόμο για νέες απολύσεις. Να τις πάρει πίσω τώρα!», υπογράμμισαν.

Κατήγγειλαν ακόμα ότι η εργοδοσία συνεχίζει να διαχωρίζει μισθολογικά τους εργαζόμενους σε «νέους» και «παλιούς» και καταστρατηγεί το 6ήμερο - 40ωρο. Περιέγραψαν πως δουλεύουν μέσα σε άσχημες συνθήκες για την ασφάλειά τους, με τη μάζα των προς ανακύκλωση υλικών να έχει αυξηθεί κατά 17%, όπως υπολογίζει ο δήμος Ηρακλείου.

«Εχουμε συμφέρον οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της "Ανακύκλωσης" να κατανοήσουν τη δύναμή τους, να αντιληφθούν ότι ο εχθρός είναι ενιαίος, αρά και η απάντησή μας πρέπει να είναι ενιαία» υπογράμμισαν, τονίζοντας ότι απαίτησή τους είναι «να μπει ένα τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών που βάζει συνεχώς σε ανασφάλεια τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όρους εργασίας κατοχυρωμένα μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, εντείνεται η αλληλεγγύη

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», στον αγώνα για τα δεδουλευμένα τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει ενάντια στο παιχνίδι που παίζουν στις πλάτες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παίρνουν και λειτουργούν τα πρώην καταστήματα της «Καρυπίδης», χωρίς όμως να προσλαμβάνουν και τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε αυτά.

Θυμίζουμε ότι το ΠΔ 178/2002 προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος για το συγκεκριμένο ΠΔ και αναμενόταν να σταλεί στις Επιθεωρήσεις Εργασίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζει τους εργαζόμενους, αφού, όπως καταγγέλλουν, η Επιθεώρηση Εργασίας, παρότι ενημερώθηκε, αρνήθηκε να παρέμβει όταν χτες η «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» γέμιζε με εμπορεύματα για να λειτουργήσει το πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης» στον Αλμυρό Βόλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενημερώσουν πλατιά το λαό και τη νεολαία για τον πολύμηνο αγώνα τους, στελέχη του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) επισκέφθηκαν χτες την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και συζήτησαν με τους φοιτητές.

Η δε Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων της «Καρυπίδης», προγραμματίζει συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 24/3, στις 6 μ.μ., στο κέντρο της Περαίας.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι του "Καρυπίδη" δεν μας είναι άγνωστοι. Είναι οι άνθρωποι που μας εξυπηρετούν όταν πάμε να ψωνίσουμε. Είναι τα άνεργα αδέλφια μας ή τα παιδιά μας, τα παιδιά τους πάνε στο ίδιο σχολείο με τα δικά μας. (...) Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι του καταστήματος της Περαίας κατοικούν στο δήμο μας, ενώ αρκετοί συντοπίτες δουλεύουν σε καταστήματα άλλων περιοχών. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι. Και τώρα έχουν ανάγκη την ενεργό συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού καλεί όλους τους συντοπίτες και τις συντοπίτισσες να σταθούν δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων του "Καρυπίδη". Να σταθούμε όλοι στο πλευρό τους και στην περιφρούρηση του αγώνα τους. Να συμμετέχουμε όλοι στην καμπάνια αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση χρημάτων, ειδών διατροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Για τις 20/2/2018 αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια δίωξη - παρωδία, για την κινητοποίηση που είχαν διοργανώσει ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας στις 30/1/2013. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Στο χώρο των δικαστηρίων έδωσαν το «παρών» δεκάδες εκπρόσωποι Σωματείων και Ομοσπονδιών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους συνδικαλιστές και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΠΣΟ, αποτελούμενη από τον γγ, Γιώργο Μαυρίκο, τον αντιπρόεδρο Βαλεντίν Πάντσο, και τον Ντιβαμίντον Περέιρα, γραμματέα διεθνών σχέσεων της ΠΣΟ και αναπληρωτή γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Βραζιλίας (CTB), σε συνέχεια του κύματος αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με μηνύματα που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες από πολλές χώρες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως οι 35 συνδικαλιστές έχουν ήδη δικαστεί και αθωωθεί, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20/12/2013, για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας». Η δίωξη ωστόσο συνεχίζεται, καθώς αυτή τη φορά δικάζονται για την κατηγορία των «απρόκλητων φθορών», που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για κατηγορία που είχε καταρρεύσει και κατά την πρώτη δίκη, καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας ρωτήθηκαν σχετικά με τις ζημιές που υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει οι συνδικαλιστές στο γραφείο του υπουργού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσουν στο ελάχιστο τις σχετικές κατηγορίες.

Καταγγέλλοντας τη νέα δίωξη, το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «ανάμεσα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, βασική πλευρά της νέας συμφωνίας είναι το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία. Με την επαναφορά μιας δίκης - παρωδίας θέλουν να στείλουν μήνυμα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να στρώσουν το έδαφος για τη νέα επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ