ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσουμε μαζί τη λαϊκή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Συνεντεύξεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη, όπως επίσης και στην εφημερίδα «Επένδυση» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, έδωσε το Σαββατοκύριακο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Ανάμεσα στα άλλα οι ερωτήσεις αφορούσαν τις θέσεις του ΚΚΕ λίγες μέρες πριν την έναρξη του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος, τη θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο και των σχετικών σχεδίων για «ΕΕ πολλών ταχυτήτων», καθώς επίσης και τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως και τις πολιτικές εξελίξεις στο φόντο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τα σχετικά αποσπάσματα από τις δύο συνεντεύξεις.


Να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα το «φτάνει πια»

Σχετικά με τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών και το αν καλύτερη λύση είναι οι εκλογές ή να κλείσει με όποιο τρόπο η «αξιολόγηση», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση»:

«Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και για να μη γίνουν χειρότερα, η λύση για το λαό δεν βρίσκεται ούτε στο να περιμένει την "αξιολόγηση" και τα νέα μέτρα, ούτε να περιμένει εκλογές για μια ακόμα μνημονιακή κυβερνητική εναλλαγή, σαν αυτές που έχουμε γνωρίσει τα χρόνια της κρίσης. Η λύση θα δοθεί μόνο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, για να εμποδίσουμε το νέο αντιλαϊκό πακέτο και για να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Κι όλα αυτά βασικό στοιχείο τους έχουν να δυναμώσει σημαντικά και ολόπλευρα το ΚΚΕ».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σθεναρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Η κριτική μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και στις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αφορούσε ποτέ, στο πώς παζαρεύουν, αλλά για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύονται! Κι αυτό που κάνουν όλοι τους είναι να διαπραγματεύονται για το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των ομίλων. Με το λαό να περιμένει να πέσει κανένα ψίχουλο από το τραπέζι της κερδοφορίας τους. Για παράδειγμα, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης "μέτρα και αντίμετρα" είναι "σου παίρνω εκατό και σου επιστρέφω τριάντα", αλλά "περασμένα - ξεχασμένα" τα υπόλοιπα εβδομήντα. Τόσο απλά... και δίκαια!».

Στήνουν παγίδες για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας

Σε αντίστοιχη ερώτηση του ΑΠΕ για το πώς εκτιμάει το ΚΚΕ τις εξελίξεις σχετικά με την «αξιολόγηση», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Και παρά τα όσα λέγονται για το πότε αυτά θα νομοθετηθούν, το σίγουρο είναι ότι φορτώνονται στις πλάτες του λαού πολλά δισ. ευρώ με νέα μέτρα. Μαζί φυσικά με τις νέες ανατροπές στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Βέβαια, μπροστά στην "αξιολόγηση" στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, για να αποσπάσουν την ανοχή του στα μέτρα, στις μεταρρυθμίσεις, για να τον πείσουν να υπογράψει λευκή επιταγή που θα εξαργυρώσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "σκληρή διαπραγμάτευση", τα "αντισταθμιστικά", τη "δίκαιη ανάπτυξη" εξαπατά το λαό. Και η ΝΔ με "την αξιολόγηση που καθυστερεί", "τις αναδιαρθρώσεις που δεν γίνονται", εκβιάζει και πιέζει. Και οι δύο κινούνται στις ίδιες ράγες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών εταίρων τους. Κι επειδή ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, τώρα πρέπει με μια φωνή να εκφραστεί μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά αυτό που ο καθένας πλέον λέει: "Φτάνει πια"».

Απαντώντας, εξάλλου, στο ΑΠΕ για το πώς το ΚΚΕ εκτιμά το ζήτημα της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Παρακολουθούμε τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα που είναι σε εξέλιξη, με κύριο στόχο βέβαια να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από τη μια είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με τα δύο κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, και από την άλλη η προσπάθεια να πλασαριστεί ανάμεσα στο δίπολο η λεγόμενη κεντροαριστερά. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να ανασυγκροτηθούν, να τα βρουν, γιατί τους έχει φάει το ψωμί ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και γιατί δεν έχουν καταλήξει σε ποιον από τους δύο πόλους θα ακουμπήσουν. Βέβαια, στην προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία προσπαθεί να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού».

Ερωτώμενος, τέλος, για το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες. Σήμερα, η θέση όλων όσοι αισθάνονται αριστεροί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μπορούν να βρουν την πραγματική θέση τους μόνο εδώ, μέσα στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα έχει στόχο και κατεύθυνση την πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό».


Ο λαός να παλέψει για αποδέσμευση από κάθε συμμαχία του κεφαλαίου

Σε ερώτηση για το τι θα σημάνει μια ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» για τη χώρα, ο Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας στο ΑΠΕ, τόνισε:

«Η συζήτηση για την ΕΕ των "πολλών ταχυτήτων" επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η συνοχή της ΕΕ - Ευρωζώνης, η οποία δεν είναι δεδομένη, θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό απορρέει από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία παρά τα όσα παραμύθιαζαν τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, των οποίων οι αντιθέσεις οξύνονται λόγω της κρίσης, της ανισομετρίας, της αλλαγής στο συσχετισμό δύναμης. Γι' αυτό ακριβώς ενισχύεται το ρεύμα και του εθνικισμού, του προστατευτισμού και του ευρωσκεπτικισμού ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ιταλία αλλά και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, που εκφράζει και τις επιλογές τμημάτων του κεφαλαίου σ' αυτές τις χώρες. Αρα το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό είναι να μην εγκλωβιστεί σ' αυτές τις επιλογές - παγίδες, να βαδίσει το δικό του δρόμο».

Απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται το τελευταίο διάστημα από ορισμένες πλευρές για το αν συμφέρει τη χώρα η παραμονή στην Ευρωζώνη, ακόμα και στην ΕΕ τόνισε:

«Ποιος αλήθεια ωφελήθηκε από την ΕΕ, οι λαοί της ή τα μονοπώλια; Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν τα εκατομμύρια των ανέργων σε όλη την ΕΕ, των φτωχών, των άστεγων. Και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν μεγάλη αρνητική πείρα από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ένταξη στην ΟΝΕ. Ο λαός μας έχει πείρα και πρέπει αυτήν να αξιοποιήσει. Σήμερα μία είναι η επιλογή, ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων. Κι αυτή η επιλογή είναι τώρα να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση του πλούτου, παίρνοντας στα χέρια μας τις μεγάλες και υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Είναι η επιλογή που βοηθά τον λαό μας να αντιμετωπίσει και εκβιασμούς και απειλές που σίγουρα θα κάνουν οι ισχυροί σε βάρος του, να θέσει τελικά στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Εξάλλου, ο Δ. Κουτσούμπας σε ερώτηση στην εφημερίδα «Επένδυση» για το αν το ΚΚΕ θέτει τώρα θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη αλλά και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, απάντησε πως:

«Εμείς και τώρα και πάντα λέμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, από κάθε συμμαχία του κεφαλαίου, να έρθει ο ίδιος ο λαός στην εξουσία. Να δεθεί αυτή η προοπτική με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Αυτή η επιλογή θα έχει ως συνέπεια να μπει επιτέλους στο επίκεντρο η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Κάθε άλλη προοπτική μέσα στον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα, άσχετα με το νόμισμα, οδηγεί μόνο στη χρεοκοπία του λαού».

Επικίνδυνο κλίμα που εκφράζει τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου

Ερωτώμενος, στην εφημερίδα «Επένδυση», για το αν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν η Τουρκία και η Ελλάδα για το Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θερμό επεισόδιο, αλλά και το πώς αξιολογεί το ΚΚΕ την τακτική που ακολουθεί ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Οι "υψηλοί τόνοι" σε Ελλάδα και Τουρκία δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα πολεμικής προετοιμασίας. Εκφράζουν τον ανταγωνισμό της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, σε μια περιοχή όπου "έχουν βγει τα μαχαίρια", ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, γύρω από διάφορα σχέδια επενδύσεων, στη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σ' αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί μερίδιο από τη λεία για λογαριασμό τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, που διασυνδέεται φυσικά και με ξένα κεφάλαια. Κι αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν οι κορόνες του Καμμένου για δήθεν "εθνική ομοψυχία". Η Ελλάδα και η Τουρκία επιπλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο "γκριζάρει" το Αιγαίο, βάζει τη σφραγίδα του στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, προετοιμάζει το έδαφος για "θερμά" πολεμικά επεισόδια, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο».

Σε αντίστοιχη ερώτηση του ΑΠΕ, σχετικά και με την ανησυχία για εμπλοκή χωρών των Βαλκανίων στους ανταγωνισμούς αυτούς, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τη δούμε ενταγμένη στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» και ότι «οξύνεται ο ανταγωνισμός Ελλάδας - Τουρκίας, ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, με τη δεύτερη να αναπτύσσει στενές σχέσεις και να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία και άλλες. Μ' αυτή την έννοια οι συνεχείς εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να πυροδοτήσουν γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων».


Στο επίκεντρο η ισχυροποίηση του Κόμματος, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας

Σχετικά με το ποιο είναι το βασικό καθήκον που θα συζητήσει το ΚΚΕ στο 20ό Συνέδριό του, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, απάντησε στο ΑΠΕ:

«Το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου, "Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα, κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό", αποτυπώνει με δυο λόγια και το βασικό περιεχόμενό του. Και πραγματικά από όλη την προσυνεδριακή συζήτηση που προηγήθηκε μέσα στο Κόμμα, στο δημόσιο διάλογο και στις ανοιχτές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα αναδείχτηκε το πώς θα δυναμώσει το Κόμμα μας για να μπορέσει να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση, για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την εργατική εξουσία. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο τα μέλη του, αλλά τον ίδιο το λαό και τη δυνατότητά του να προετοιμαστεί για να αναμετρηθεί με τους εκμεταλλευτές του. Ολη αυτή η συζήτηση, που θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες, πραγματοποιείται στο έδαφος των σημερινών εκτιμήσεών μας για την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, την πορεία της κρίσης, τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα, τον κίνδυνο γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε και τα οποία επεξεργάστηκε το ΚΚΕ στο διάστημα που μεσολάβησε από το 19ο Συνέδριο έως σήμερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ως εξής:

«Μια από τις σημαντικότερες προσφορές του ΚΚΕ στον τόπο μας, στο λαό μας, αυτή ειδικά την τετραετία, είναι η αποκάλυψη του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ, που, και ως κυβέρνηση πλέον, λειτουργεί ως "γάγγραινα" που υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα και κυρίως τα ίδια τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού, για όλα όσα έδωσαν τη ζωή τους ακόμα γενιές και γενιές αγωνιστών και ηρώων του λαού μας, με την παραχάραξη της αγωνιστικής ιστορικής μνήμης, το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μια διακυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και το κεφάλαιο επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι "μένουμε ακόμα ζωντανοί", σαν λαός, σαν εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι μεγάλη, μοναδική θα έλεγα, η συνεισφορά του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα, αυτά τα χρόνια, δώσαμε βάρος στη διαμόρφωση στόχων πάλης ενάντια στις πολιτικές που μας έφεραν το 2ο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και το 3ο (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) μνημόνιο, τα συνεχή αντεργατικά μέτρα που γονατίζουν το λαό μας και στην οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος για το εισόδημά του, τις σχέσεις εργασίας του, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το κοινωνικο-ασφαλιστικό του σύστημα, τα ζητήματα Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ. Μελετήσαμε την πρότασή μας για το ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο, για την Ερευνα, για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση κ.λπ. Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας πλατιά μέσα στο λαό και τη νεολαία. Μελετήσαμε και συμβάλαμε στην πάλη του λαού ενάντια στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, στην πολύπλευρη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική προετοιμασία του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη πραγματικά λύση στο Κυπριακό, για την αλληλεγγύη των λαών, του διεθνούς κινήματος. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να προβάλουμε τον Πολιτισμό μας, την Τέχνη, αναδειχθήκαμε ως η δύναμη που μπορεί να δέσει τον αγώνα των εργατών, της νεολαίας, του λαού, με τις πρωτοπόρες ιδέες, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, όλες τις μορφές της Τέχνης. Μας απασχολεί, όμως, κυρίαρχα η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας. Ετσι μπορεί να ανοίξει πραγματικά ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το σύνολο του λαού μας».

Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του ώστε το κίνημα να βρεθεί σε φάση ανάτασης και αντεπίθεσης

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε για το αν στον προσυνεδριακό διάλογο συζητήθηκε το ζήτημα της μη ενδυνάμωσης του Κόμματος παρά την οικονομική κρίση και τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση έχει ως εξής:

«Στον προσυνεδριακό διάλογο το περιεχόμενο της ισχυροποίησης αφορά κυρίως στο πώς ολόπλευρα το Κόμμα μας θα δυναμώσει, ώστε να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, ώστε περισσότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα. Αλλωστε, σε συνθήκες δυσμενούς εσωτερικού και διεθνούς συσχετισμού δύναμης, το κύρος του ΚΚΕ στο λαό ευρύτερα δεν αποτυπώνεται πάντα και κάθε φορά στα εκλογικά ποσοστά. Παρ' όλα αυτά, όμως, εάν με την ερώτησή σας ως ενδυνάμωση εννοείτε στα εκλογικά ποσοστά, μένει στον ελληνικό λαό να δείξει τη δύναμή του, αυτήν τη φορά με πιο μαζική υπερψήφιση του Κόμματος, ώστε να αντιστοιχηθεί περισσότερο το μεγάλο κύρος του και σε ψήφους».

Ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε: «Αν το ΚΚΕ δεν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του σε μία τέτοια κατάσταση, πότε θα συμβεί; Εννοώ, δηλαδή, μήπως κάτι φταίει στη "γραμμή";». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα όποια εκλογικά ποσοστά επιβεβαιώνουν και τη σωστή "γραμμή" ενός κόμματος, εάν αυτή είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Είναι σα να μου λέτε ότι τα κόμματα που έχουν μεγαλύτερη δύναμη από το ΚΚΕ έχουν και σωστή πολιτική υπέρ του λαού. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Εμείς δουλεύουμε ώστε σε μία τέτοια κατάσταση, όπως τη λέτε, οι εργάτες, ο λαός να πάψει πλέον να ακολουθεί τα αστικά - νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά - κόμματα, να συμπορευτεί μαζικά με το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, να παίρνει τη θέση του στον αγώνα, στο σωματείο, στο σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα, εκεί που μπορεί η γραμμή της ρήξης να βάλει εμπόδια, να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης και να ανοίξει το δρόμο της λαϊκής ευημερίας. Να περάσει το κίνημα σε φάση ανάτασης και αντεπίθεσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις».


65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Τη Δευτέρα 27 Μάρτη τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, θα δημοσιεύσει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη

Στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, θα γίνουν τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», το οποίο θα στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, και το οποίο έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ηλιδας (Αμαλιάδας). Η εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος γίνεται υπό την αιγίδα της Βουλής, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό της, Ν. Βούτση, ο οποίος και θα χαιρετίσει. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Στα εγκαίνια του Μουσείου θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το Μουσείο θα φιλοξενεί πλήθος υλικών που προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μετά τη δημοσίευση των σημειώσεων που κρατούσε ο Νίκος Μπελογιάννης στη διάρκεια της δίκης του, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που θα κυκλοφορήσει στις 25 Μάρτη, θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια παρακολουθώντας τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη από τον καιρό ακόμα της δικτατορίας του Μεταξά.

Μέσα από τους φακέλους και σε γλώσσα «εωράκαμαν τους ληστάς», βλέπουμε έναν χαφιέ να ενημερώνει τη χωροφυλακή σε σχέση με τον Μπελογιάννη για ένα «άλλο κάθαρμα (...) που κατόρθωσε με ένα καλόν γάμο λόγω της ομορφιάς του να μπει σ' ένα σπίτι εθνικιστών για να καλύπτονται» και ζητά «να βρήτε το νήμα του κουβαριού των Κουκουέδων που πάντα επιπλέουν και επειδή και μέσα στο γραφείο σας έχουν τους κατασκόπους των είναι δαίμονες». Σε έγγραφο του 1938 μαθαίνουμε ότι «συνελήφθη ο εν περιλήψει αναφερόμενος κομμουνιστής» από χωροφύλακες που τον είδαν «περιφερόμενον υπόπτως εις τους αγρούς».

Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Σ' ένα από τα συνοπτικά σημειώματα του φακέλου, αναφέρεται ότι «εις τον κομμουνισμόν εμυήθη το έτος 1932 (...) μετά δε την Συμφωνίαν της Βάρκιζας (...) επεδόθη εις την οργάνωσιν του συμμοριτισμού». Ενώ, με άλλο έγγραφο εντέλλεται η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής Αμαλιάδας να «κατάσχητε πάσαν επιστολήν η οποία έχει σχέσιν με την προκείμενην υπόθεσιν» (από το σπίτι της μάνας του Νίκου Μπελογιάννη, Βασιλικής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ