ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» απ' άκρη σ' άκρη ενεργειακά σχέδια και στρατιωτικές «συνεργασίες»

Στο Ισραήλ αναμένεται να βρεθούν, σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επ' αφορμή τελετή στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Λέγεται ότι στο παρασκήνιο της μετάβασής τους εκεί θα επιδιώξουν και επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, στο πλαίσιο πάντα της οικοδόμησης του «άξονα» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Στην ίδια λογική, οικοδόμησης και ισχυροποίησης του εν λόγω άξονα, εντάσσεται και η ομιλία, σήμερα το απόγευμα, του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου.

Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαιώνουν και μια σειρά από εξελίξεις, η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα επικίνδυνα σχέδια, στους ανταγωνισμούς και τις προσωρινές ή μη συμμαχίες μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων με επίδικο τη μοιρασιά στις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, μεγαλώνει τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Συμφωνία με την Τουρκία έως το καλοκαίρι βλέπει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας

Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, με δηλώσεις του στο «Bloomberg» ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά η λεγόμενη «στρατηγική» συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το υπεράκτιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Τουρκία, λέγοντας πως «σκοπός είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι μία διακυβερνητική συμφωνία για έναν αγωγό που θα εκτείνεται από το Ισραήλ στην Τουρκία, με σκοπό την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και γειτονικές χώρες στην Τουρκία».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά, υποβαθμίζει περαιτέρω το θεωρούμενο ανταγωνιστικό σενάριο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ιταλία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, πάντως, ενόψει και της συνάντησης που θα γίνει με τους ομολόγους του Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, στις αρχές Απρίλη για το θέμα, να σημειώνει ότι «το όραμά μου είναι σε τρία χρόνια από τώρα να μπορούμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στην Τουρκία και σε έξι χρόνια από τώρα να ολοκληρώσουμε τον αγωγό που θα διασχίζει τη Μεσόγειο μέχρι την Ιταλία».

Σημείωσε ακόμα ότι η Ιορδανία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ, αξίας 10 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή αερίου σε εγκαταστάσεις υγροποίησης της Αιγύπτου.

Το δημοσίευμα του «Bloomberg» σχολίαζε ότι η επιδίωξη του Ισραήλ να συνδεθεί η Ανατολική Μεσόγειος με αγωγούς, μια περιοχή που σπαράσσεται από «παλιές διαμάχες», θα τραβήξει σε μάκρος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυσκολία που θα έχει το εγχείρημα κατασκευής αγωγού μέχρι την Τουρκία, αφού θα πρέπει να περνάει από την Κύπρο... Για το αντίστοιχο σχέδιο μέσω Ελλάδας, σημείωνε τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και το μεγάλο κόστος του, γεγονός που «ενδεχομένως να απαιτεί την ανεύρεση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου για να γίνει εμπορικά βιώσιμο».

Οσο για το τι διακυβεύεται για τα μονοπώλια στην περιοχή, ο Γ. ΣτάΙνιτς ήταν αποκαλυπτικός: «Η βασική ιδέα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ίσως και του Λιβάνου, στο μέλλον να ενοποιηθούν, αντικαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τη Βόρεια Θάλασσα»...

Χέρι χέρι μπίζνες και επικίνδυνα στρατιωτικά σχέδια

Οι προσπάθειες για μπίζνες πάνε χέρι χέρι με κινήσεις ενίσχυσης και της στρατιωτικής συνεργασίας. Σε αυτήν τη βάση, τη Δευτέρα υπογράφτηκε στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας έτους 2017 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Περιλαμβάνει συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και Ειδικών Δυνάμεων.

Προς υλοποίηση των παραπάνω, ξεκινά οσονούπω η κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ υπό την κωδική ονομασία «Noble Dina», η οποία θα εκκινήσει από την Ελλάδα και μέσα Απρίλη θα καταλήξει στη Χάιφα. Κατά πληροφορίες, στην άσκηση θα εμπλακούν πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, με σενάρια εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Συμβολική συμμετοχή θα έχει και η Κύπρος, υπό καθεστώς «παρατηρητή».

Με δηλώσεις του ο υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, Assaf Boneh, τόνισε πως «είναι μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις μας, που μας επιτρέπει να εξασκηθούμε σε πολύ σύνθετα σενάρια. Θα υπάρξει εκπαίδευση σε μια τεράστια περιοχή από την Ελλάδα έως το Ισραήλ, και αυτό μας δίνει πολλά περιθώρια για την άσκηση πολλαπλών σεναρίων που απαιτούν συνεργασία».

Μάλιστα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος δε δίστασε να παρουσιάσει την τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, με επίκεντρο τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο στην περιοχή, ως... «ευκαιρία», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στη Συρία κάνει αυτή την περιοχή πολύ ενδιαφέρουσα για πολλές ναυτικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ το γαλλικό ναυτικό, τους Ιταλούς, τους Βρετανούς και πολλούς άλλους, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς λιμένες για ανάπαυση, εκπαίδευση και ανεφοδιασμό. Ολα αυτά μας δίνουν καλές ευκαιρίες για να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και πέρα από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι μακράν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος εταίρος μας».

Στο φόντο δε των προαναφερόμενων σχεδίων για ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου ότι «δεδομένου ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις επιστρέφουν στην ομαλότητα, ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις καθιερωμένες μας ασκήσεις».

Ο Boneh ταυτόχρονα απέρριψε το ενδεχόμενο 4μερών ασκήσεων, με συμμετοχή δηλαδή Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ισραηλινές διαρροές τελευταίως διαβεβαιώνουν ότι υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν ξεχωριστοί «μηχανισμοί» που θα οδηγούν σε χωριστές ελληνο-ισραηλινές και τουρκο-ισραηλινές ασκήσεις.

Λίβανος: Προωθεί έρευνες σε «γκριζαρισμένα» κοιτάσματα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων «Globes.co.il» έγραψε χτες πως η κυβέρνηση του Λιβάνου, μετά από χρόνια, προωθεί το ζήτημα των υποθαλάσσιων ερευνών για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε τουλάχιστον τρία οικόπεδα που εκτείνονται σε διαφιλονικούμενη από το Ισραήλ περιοχή έκτασης 800 τ.χλμ., ανακοινώνοντας, πιθανώς την επόμενη βδομάδα, τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις προκαταρκτικές έρευνες. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, ευελπιστεί πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού η τελική διαδικασία ανάθεσης των βασικών ερευνών για γεωτρήσεις στις περιοχές με ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ζήτημα αυτό οξύνει τους ανταγωνισμούς με το Ισραήλ, του οποίου αξιωματούχοι φαίνεται να ασκούν έντονες πιέσεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ για να πείσουν τις αρχές του Λιβάνου να μην πραγματοποιήσουν έρευνες. Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, που συμμετείχαν την περασμένη βδομάδα σε Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τους χώρους των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα από άλλους σύνεδρους, αρνήθηκαν ότι οι έρευνες θα γίνουν σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούνται από το Ισραήλ.

  • Νέες τουρκικές παραβιάσεις έγιναν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Τέσσερα οπλισμένα μαχητικά και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προχώρησαν σε 4 παραβάσεις και 33 παραβιάσεις (οι 31 από τα ναυτικής συνεργασίας) ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Συνεχίζονται τα «παζάρια» για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε εκτάκτως χτες το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, προκειμένου σήμερα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για το κρίσιμο ζήτημα των Ενεργειακών, το οποίο πλέον αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικά θέματα που εμποδίζουν το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Αν και η πλευρά του υπουργείου συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «δεν συζητά πώληση μονάδων της ΔΕΗ», οι διαρροές των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επιτακτική θέση που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών ως προς αυτό το ζήτημα, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «δεσπόζουσα θέση» του κρατικού μονοπωλίου στην εγχώρια αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού, εξαιτίας της αποκλειστικής του πρόσβασης στα λιγνιτικά αποθέματα.

Πλέον, όπως όλα δείχνουν, η πλευρά των δανειστών έχει θέσει σε δεύτερο πλάνο το ζήτημα των ΝΟΜΕ αλλά και των προτάσεων για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ή της πώλησης θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης στη λιανική, και απαιτεί πιο «ριζικές» λύσεις, στα πρότυπα του σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», με δεδομένες βέβαια τις χρόνιες πιέσεις επιχειρηματιών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να βάλουν «στο χέρι» τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά και να αξιοποιήσει το «βολικό» επιχείρημα του «διμερούς ζητήματος» μεταξύ ΔΕΗ και Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, εμμένοντας στα εναλλακτικά σχέδια ιδιωτικοποίησης, μέσω των ΝΟΜΕ, της πώλησης θυγατρικών ή των συμπράξεων με ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν ο Γ. Σταθάκης μεταβεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες, βρισκόταν στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Εκεί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση σε ένα «νέο ενεργειακό μείγμα», το οποίο περιλαμβάνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα - «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για τους «ενεργειακούς συνεταιρισμούς» και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

  • Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΔΕΗ διέψευδε χτες ότι υφίσταται θέμα καταβολής μισθών για τον Ιούνη, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε στο Εκτακτο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, για το κατά πόσο η ΔΕΗ θα μπορεί «να πληρώσει μισθούς του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνη, εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει». Προβλήματα που τα χρέωσε στο ότι η κυβέρνηση «έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές»...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ