ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου

Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της μονής, Εφραίμ, αλλά και ο μοναχός Αρσένιος, που κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων κρατικών φορέων σε σχέση με τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιες εκτάσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγήθηκε σε απαλλακτική κρίση και για τους 14 εμπλεκόμενους κάνοντας δεκτή και τη σχετική εισαγγελική πρόταση της Β. Κρίνα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν είναι η συμβολαιογράφος Κ. Πελέκη (σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη), ο αδελφός της Δ. Πελέκης και ο πατέρας της Διονύσιος (δικηγόροι), στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κ.ά.

Η υπόθεση, ως γνωστόν, αφορά στις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με το Ελληνικό Δημόσιο, που την εποχή που αποκαλύφτηκαν, πριν από 10 περίπου χρόνια, είχαν πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, ενώ αργότερα είχαν προκαλέσει και τη σύσταση σχετικών εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή. Για την «ιστορία» αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι διεκδικήσεις δημόσιων εκτάσεων δεν έχουν σχέση μόνο με τη μονή Βατοπεδίου. Στην περιοχή της Χαλκιδικής μοναστήρια διεκδικούν 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα... Οι δε διαδικασίες νομιμοποίησης ξεκίνησαν με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν με ανταλλαγές εκτάσεων. Μάλιστα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου σε σχετική συνέντευξή του σε εφημερίδα, εκείνη την εποχή, είχε δηλώσει σχετικά: «Ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άρχισαν ευτυχώς οι υπουργοί μετά από γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβουλίων του κράτους να αποδέχονται αυτές τις γνωμοδοτήσεις που ήταν αληθείς κι αρχίσαμε έτσι να γίνεται μία συμφωνία για την περιουσία της μονής, αυτό κάναμε»... Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε ποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν προσυπογράψει, ανέφερε ότι «ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Δρυς και μάλιστα είναι τρεις κι όχι δύο υπογραφές των δύο υπουργών»... Πρόσθεσε ότι επίσης προσυπέγραψαν «ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Δούκας της κυβέρνησης της ΝΔ και φτάσαμε στο τέλος»...

Να σημειωθεί ότι η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου αναγνώρισε πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη αστικές δίκες για το θέμα.

Μετά τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με δήλωσή του κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για απόφαση της Δικαιοσύνης που αποκαλύπτει «τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία». Στόχος, κατά τη δήλωσή του, «να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση». Για «συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις» που «κατέπεσαν» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αν τώρα ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του στην πολιτική, απάντησε «ίδωμεν»...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Εξασφαλίζει παραπέρα κερδοφορία στους μονοπωλιακούς ομίλους

Με τη διαδικασία του επείγοντος επικυρώθηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία από τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών - Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέδειξε ο ειδικός του αγορητής Γιάννης Δελής, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «περίσσεψε η συναίνεση εδώ μέσα». Το νομοσχέδιο, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «θα συνεχίσει την εκτίναξη του κόστους για τα λαϊκά στρώματα που θα επιβαρυνθούν για την εγκατάσταση νέων δικτύων», αλλά και την επέκταση των εργασιακών σχέσεων ζούγκλας.

Οπως ανέφερε, το κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι αποτελεί συνέχεια του μνημονιακού νόμου 4070/2012 και προωθεί την «παραπέρα εμβάθυνση και εφαρμογή της "απελευθέρωσης" του κρίσιμου βιομηχανικού κλάδου των Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο».

Σημείωσε ότι δύο είναι οι άξονες του νομοσχεδίου. Ο πρώτος περιέχει διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται να ρυθμιστεί η αγορά των Τηλεπικοινωνιών, «αν μπορεί βέβαια να γίνει αυτό στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στο κυνηγητό του κέρδους», ενώ ο δεύτερος αφορά στην προώθηση των νέων επενδύσεων και δικτύων στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών. Προβλέπεται ακόμα η «αξιοποίηση» υποδομών κοινόχρηστων χώρων και κατοικιών, συγκροτημάτων κ.ά., για την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των ομίλων των τηλεπικοινωνιών ενσύρματου και ασύρματου εξοπλισμού των δικτύων τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Σημείωσε ότι επιπλέον η «προώθηση ασύρματων δικτύων» νέας γενιάς «δεν γίνεται με απόλυτη διασφάλιση για μη επικινδυνότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα, νέες πηγές ακτινοβολίας, ίσως μικρότερης ισχύος αλλά άλλων συχνοτήτων και σε πολύ μικρότερη απόσταση, θα εγκατασταθούν πολύ ευκολότερα με το παρόν νομοσχέδιο. Και από πάνω οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με επιπλέον δαπάνες για υποχρεωτική ενσωμάτωση μέσα στις οικοδομές και κατασκευές στοιχείων συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων».

ΝΔ, Ποτάμι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν λόγω κάποιων επιμέρους άρθρων, ενώ χαρακτήρισαν θετικό το κύριο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, παρ' ότι σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Β. Καρακώστα, «δεν είναι αντίθετη με την προσέλκυση ιδιωτών επιχειρηματιών» σε αυτό τον τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Ενεργειακά στα Βαλκάνια

Επισταμένα παρακολουθούν οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες τις εξελίξεις στους κλάδους της Ενέργειας και των Μεταφορών (και) στις βαλκανικές χώρες, που συνδέονται και με το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο».

Σε αυτή τη λογική, η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στην Αθήνα, αναφέροντας ότι η βουλγαρική κρατική εταιρεία «Bulgarian Energy Holding» (BEH), μέτοχος (50%) μαζί με τη ΔΕΠΑ και την ιταλική «Edison» της κοινοπραξίας ICGB, που έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην ολομέλεια των μετόχων της ICGB την αντικατάσταση της εκτελεστικής διευθύντριας, Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, με τον νέο εκτελεστικό διευθυντή, Βαλεντίν Χαμπαρλίεφ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται, όπως αναφέρει η πρεσβεία, με την πρόθεση της ΒΕΗ «ο ρυθμός υλοποίησης του αγωγού να επιταχυνθεί σημαντικά, στόχο που εκτιμάται ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα ο Χαμπαρλίεφ, ο οποίος, όπως αναφέρει η BEH, έχει εκτεταμένη εμπειρία στην υλοποίηση έργων υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου».

Στη σχετική ανακοίνωση της BEH αναφέρεται επίσης ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα αποτελεί «σημαντική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της βουλγαρικής κυβέρνησης». Αλλωστε, όπως θυμίζει η ελληνική πρεσβεία, και κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 23/2, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Παβλόφ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται εντατικά ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και η κατασκευή του αγωγού να ξεκινήσει στις αρχές του 2018. «Στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι ο IGB να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020. Τυχόν μη έγκαιρη λειτουργία του IGB διακινδυνεύει την ομαλή εφαρμογή της σύμβασης Βουλγαρίας - Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού», καταλήγει η πρεσβεία.

Λίγο δυτικότερα, στα Σκόπια, το Γραφείο Συνδέσμου που λειτουργεί εκεί το ΥΠΕΞ απέστειλε σημείωμα με θέμα τη διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης από το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ υπό τον τίτλο «Ασφάλεια στην προμήθεια πετρελαιοειδών και άλλων προϊόντων - δυνατότητες και εναλλακτικές». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών «ΟΚΤΑ» (θυγατρικής των ΕΛΠΕ), ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργειακών Εταιρειών και ο πρόεδρος της Ενωσης Μεταφορέων της ΠΓΔΜ.

«Aπό τη διεξαχθείσα συζήτηση εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα», αναφέρει η ελληνική διπλωματική αποστολή:

«(α) Ο λιμένας Θεσσαλονίκης και ο "Διάδρομος Χ" (σ.σ: διάδρομος μεταφορών που συνδέει οδικά Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστη) αποτελούν την πλέον συμφέρουσα και ασφαλή επιλογή για το εμπόριο και την οικονομία της ΠΓΔΜ. Γι' αυτό το λόγο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη και να καταστεί πλήρως λειτουργικός ο "Διάδρομος Χ".

(β) Η χορήγηση άδειας λειτουργίας στον αγωγό πετρελαιοειδών Θεσσαλονίκης - Σκοπίων για τη μεταφορά ντίζελ δύναται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΠΓΔΜ, καθώς και στην αποσυμφόρηση της συνοριακής διόδου Ευζώνων - Μπογκορόντιτσα και του οδικού δικτύου, προς γενικότερο όφελος των εμπορικών ροών».

ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ
Στην Ιταλία για «επενδυτικές ευκαιρίες»

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Ελλάδα στους τομείς της Ενέργειας, της ναυτιλίας και των υποδομών παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, σε εκπροσώπους ιταλικών μονοπωλίων κατά την επίσκεψή του στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του ενεργειακού μονοπωλίου της «ENEL Group», τους προέδρους της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Εφοπλιστών και της Ιταλικής Ενωσης Λιμένων, εκπροσώπους των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων (οι οποίοι έχουν εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), τον πρόεδρο της κατασκευαστικής «Anas S.p.A» και τέλος τον αντιπρόεδρο της «Eni S.p.A.», της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δέκα δέματα με πυρίτιδα ανακάλυψε η αστυνομία

Δέκα ήταν τα δέματα με πυρίτιδα που είχαν σταλεί προς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μετά από εκείνα που έφτασαν στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε, το τελευταίο τετραήμερο, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι άλλα οκτώ δέματα με πυρίτιδα και παραλήπτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον ESM, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφορους οικονομικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολυεθνικές εταιρείες. Ως αποστολείς εμφανίζονταν πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι, προκειμένου να δίνεται η αναγκαία «πειστικότητα» αλλά και ο συμβολισμός στην αποστολή των δεμάτων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στο Κρυονέρι έγινε με βάση τα δεδομένα που είχαν προκύψει το Νοέμβρη του 2010, όταν η αυτοαποκαλούμενη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε στείλει 14 δέματα - βόμβες προς Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και ξένες πρεσβείες στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής, για ένα από τα πακέτα, του οποίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία προχτές το βράδυ, προκύπτει ότι είναι ίδιο με αυτά που εστάλησαν στον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αυτό που εξερράγη, με συνέπεια τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ