ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εξασφαλίζονται και νέες κερδοφόρες δράσεις για εγχώρια και ευρωπαϊκά μονοπώλια

Η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ανάμεσά τους και των εγχώριων, είναι το πρώτο ζητούμενο της «Κύρωσης Συμφωνίας - Πλαισίου για εταιρική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της αφενός και της Μογγολίας αφετέρου», που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών και επικύρωσαν χτες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και άλλα αστικά κόμματα, στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα, επιδιώκεται η γεωπολιτική και πολιτική επιρροή της ΕΕ σε μία περιοχή που συνορεύει με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της, Ρωσία και Κίνα.

«Πρόκειται για λεόντειες, "ετεροβαρείς" για τους λαούς, συμφωνίες, που έχουν ως βασικό στόχο να περιορίσουν διοικητικά, οικονομικά κι άλλα εμπόδια στη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, στις χώρες αυτές, καταργώντας κάθε προστατευτικό και ρυθμιστικό μέτρο», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα άρθρα 19 και 20, όπου προδιαγράφοντας την έφοδο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και κεφαλαίων σε αυτή τη χώρα, αναφέρεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ροή επενδύσεων με την ανάπτυξη ελκυστικού και σταθερού περιβάλλοντος», «τη διερεύνηση διοικητικών μηχανισμών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών και την προώθηση σταθερών, διαφανών, ανοιχτών και χωρίς διακρίσεις κανόνων για τους επενδυτές». Ακόμα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με αντι-ανταγωνιστική πρακτική, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο», να «διευκολύνουν την κίνηση κεφαλαίων» κ.ο.κ.

Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, το κεφάλαιο της ΕΕ ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Μογγολίας και προβλέπεται η διευκόλυνσή του μέσω των δημοσίων επενδύσεων, για τη διείσδυσή του σε τομείς που αφορούν την Ενέργεια, το νερό, συνολικά σε κάθε κερδοφόρα δράση. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομίας της Μογγολίας και των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ, η Μογγολία - πρόσθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ - παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ΕΕ από γεωπολιτικής άποψης, δηλαδή τη γεωστρατηγική σημασία της θέσης της. Η Μογγολία συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα. Η ΕΕ ενδιαφέρεται να βάλει "πόδι" στη χώρα αυτή, ενισχύοντας τη γεωπολιτική επιρροή της στην περιοχή, στα πλαίσια της σφοδρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ή και με την Κίνα. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν και τα σχετικά κεφάλαια της συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας κ.λπ., τα οποία η ΕΕ χρησιμοποιεί όπως την συμφέρουν, για την άσκηση πολιτικών πιέσεων, εκβιασμών και επεμβάσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να κρύψει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωένωσης αλλά και την ουσία της συμφωνίας, μίλησε για συμφωνία που «αναδεικνύει το ρόλο της ΕΕ στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την προσπάθειά της να αναδειχθεί σαν μια softpower δύναμη» και πρόσθεσε ότι «ορθά αναφέρθηκαν για τη στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία».

Ηταν τέτοια η σύμπνοια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέναντι στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, που ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κουκοδήμος έκανε μία πολύ σύντομη τοποθέτηση, γιατί, όπως είπε, «με έχει καλύψει πλήρως ο εκλεκτός συνάδελφος», που ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ... Η Χρυσή Αυγή, αν και καταψήφισε, ο ειδικός της αγορητής Ν. Κούζηλος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε «μια συμφωνία, που υπεγράφη 30 Απριλίου 2013» και «γιατί καθυστερούν όλες οι κυρώσεις πάντα;»...

ΑΙΓΑΙΟ
Αδιάσπαστος κρίκος των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Ο ΝΑΤΟικός χάρτης
Ο ΝΑΤΟικός χάρτης
Το γεγονός ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο εδώ και ένα χρόνο, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αφορά το Προσφυγικό, αλλά υλοποιεί ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το ΝΑΤΟ, αποτυπώνοντας μάλιστα τους τέτοιους σχεδιασμούς και σε χάρτη του.

Οπως παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», το ΝΑΤΟ σε χάρτη του προπαγανδίζει την ανάπτυξη των 4 μόνιμων αρμάδων του σε Ατλαντικό, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ως εγγύηση για τη θαλάσσια ασφάλεια, στην πραγματικότητα για έλεγχο θαλασσίων ζωνών και διαύλων, προς εξασφάλιση θέσεων και προνομίων μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Οπως φαίνεται και από το χάρτη του ΝΑΤΟ, 5 πλοία της SNMG2, δυο ισπανικά, ένα καναδέζικο, ένα τουρκικό και ένα ιταλικό, αποκολλήθηκαν, συνέστησαν υποομάδα της αρμάδας και βρίσκονται ανεπτυγμένα στην Κεντρική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη δύναμη της SNMG2, αποτελούμενη από ένα γερμανικό, ένα αλβανικό, ένα τουρκικό και 3 ελληνικά πλοία, περιπολεί στο Αιγαίο, που αποδεικνύεται αδιάσπαστος και στρατηγικός κρίκος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και ναυτικών δυνάμεων, όπως απλώνονται σε όλο το τόξο από τον Ατλαντικό (οι SNMG1 και SNCMG1) στη Μεσόγειο (η SNMG2 και η υπο-ομάδα της) μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στη θαλάσσια συνοριογραμμή με τη Μόσχα (η SNCMG2).

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί τον κύριο όγκο δυνάμεων της SNMG2 στο Αιγαίο σηματοδοτεί και την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να υπηρετήσει τους τέτοιους, επικίνδυνους για το λαό, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, βυθίζοντας βαθύτερα το λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Να θυμίσουμε, εδώ, ότι το Φλεβάρη πλοία της SNMG2 είχαν αποκολληθεί και τότε από τον κύριο όγκο της δύναμης στο Αιγαίο, για να ανοιχτούν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μετείχαν σε «γυμνάσια» με άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ. Κατά την παραμονή τους εκεί, κινήθηκαν σε όλο τον άξονα από Κωστάντζα και Βάρνα μέχρι Σαμψούντα.

Σημειωτέον, ανάπτυξη πλοίων της SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα είχε γίνει και πέρυσι το χειμώνα, δείχνοντας ήδη από τότε πόση αξία είχε, ή έχει, η κυβερνητική προπαγάνδα ότι αποστολή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο είναι η διαχείριση του Προσφυγικού.

Το επιπλέον στοιχείο στην τωρινή ανάπτυξη, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο, είναι ότι συνοδεύεται από αντίστοιχες αποφάσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πρόσφατα, στις 15 - 16/2 , στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου πάρθηκε απόφαση για παράταση παραμονής της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η δύναμη στην πραγματικότητα «κοιτάζει» και σε άλλα μέτωπα...

ΥΠΕΞ
Παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές μπίζνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζεται η τοποθέτηση κεφαλαίων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Ενέργεια, κομμάτι από τη λεία της οποίας διεκδικούν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε ένα πλέγμα οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα μερίδια της μοιρασιάς. Ανταγωνισμοί που εκφράζονται και με τη συγκέντρωση σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, «ο μεγάλος ενεργειακός όμιλος "British Petroleum" (BP) προτίθεται έως τα τέλη Απρίλη να παράξει 600 εκατ. κ.π. φυσικού αερίου ημερησίως από τα κοιτάσματα "Taurus" και "Libra" στα ανοιχτά βορείως της Αλεξάνδρειας, καταβάλλοντας παράλληλα αντίτιμο 30 σεντς ανά εκατ. κ.π. επεξεργασμένου αερίου στον ιδιοκτήτη της μονάδας κατεργασίας, που είναι ο επίσης μεγάλος όμιλος "Royal Dutch Shell". Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρότζεκτ στα βόρεια της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 5 κοιτασμάτων, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τα 2 προαναφερθέντα και τη σύνδεσή τους με τις μονάδες κατεργασίας στην περιοχή Burullus εντός του 2ου τριμήνου 2017».

Η πρεσβεία ενημερώνει, επίσης, ότι «η BP αναμένεται να συνδέσει επίσης, εντός του 3ου τριμήνου 2019, τα κοιτάσματα αερίου "Giza" και "Fayoum", χρησιμοποιώντας τις μονάδες κατεργασίας στην περιοχή Rasheed». Ακόμα, ότι «η κρατική εταιρεία αερίου (EGAS) έχει από τις αρχές του τρέχοντος έτους περικόψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στα επίπεδα των 700 εκατ. κ.π. ημερησίως - μέσω λήψης 5 φορτίων μηνιαίως - έναντι εισαγωγών 800 εκατ. κ.π. ημερησίως - μέσω λήψης 8 φορτίων μηνιαίως - που πραγματοποιούσε προηγουμένως. Η εν λόγω περικοπή εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη άνοδο της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με εγχώριες κλαδικές εκτιμήσεις».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, ανέφερε εστιάζοντας στο Ενεργειακό: «Υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που επενδύουν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η στροφή εταιριών, όπως η "Ενεργειακή Αιγαίου", προς το Ισραήλ, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, όχι εξαίρεση αλλά πρόλογο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η καλύτερη πύλη προς την Ευρώπη για το Ισραήλ», συμπλήρωνε, προβάλλοντας εκ μέρους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων τα πλεονεκτήματά τους προκειμένου να επιλεγούν για κομπρεμί από άλλα κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά τον διπλανό Λίβανο, η ενημέρωση που έχει το ΥΠΕΞ είναι ότι από τον Απρίλη 2013 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία προεπιλογής των εταιρειών που έχουν αγοράσει γεωφυσικά δεδομένα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναπτύξουν υποθαλάσσια εξερευνητική δραστηριότητα στον τομέα υδρογονανθράκων στον Λίβανο, το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων ανέβαλε 5 φορές το διαγωνισμό για την υποβολή προσφορών από τις προεπιλεγείσες 46 διεθνείς κοινοπραξίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων. Η πρεσβεία στη Βυρηττό αναφέρει ότι αυτό οφείλεται και «στις εντάσεις με το Ισραήλ (οι δύο χώρες διαφωνούν σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων οικοπέδων)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ