Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εξασφαλίζονται και νέες κερδοφόρες δράσεις για εγχώρια και ευρωπαϊκά μονοπώλια

Η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ανάμεσά τους και των εγχώριων, είναι το πρώτο ζητούμενο της «Κύρωσης Συμφωνίας - Πλαισίου για εταιρική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της αφενός και της Μογγολίας αφετέρου», που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών και επικύρωσαν χτες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και άλλα αστικά κόμματα, στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα, επιδιώκεται η γεωπολιτική και πολιτική επιρροή της ΕΕ σε μία περιοχή που συνορεύει με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της, Ρωσία και Κίνα.

«Πρόκειται για λεόντειες, "ετεροβαρείς" για τους λαούς, συμφωνίες, που έχουν ως βασικό στόχο να περιορίσουν διοικητικά, οικονομικά κι άλλα εμπόδια στη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, στις χώρες αυτές, καταργώντας κάθε προστατευτικό και ρυθμιστικό μέτρο», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα άρθρα 19 και 20, όπου προδιαγράφοντας την έφοδο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και κεφαλαίων σε αυτή τη χώρα, αναφέρεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ροή επενδύσεων με την ανάπτυξη ελκυστικού και σταθερού περιβάλλοντος», «τη διερεύνηση διοικητικών μηχανισμών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών και την προώθηση σταθερών, διαφανών, ανοιχτών και χωρίς διακρίσεις κανόνων για τους επενδυτές». Ακόμα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με αντι-ανταγωνιστική πρακτική, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο», να «διευκολύνουν την κίνηση κεφαλαίων» κ.ο.κ.

Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, το κεφάλαιο της ΕΕ ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Μογγολίας και προβλέπεται η διευκόλυνσή του μέσω των δημοσίων επενδύσεων, για τη διείσδυσή του σε τομείς που αφορούν την Ενέργεια, το νερό, συνολικά σε κάθε κερδοφόρα δράση. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομίας της Μογγολίας και των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ, η Μογγολία - πρόσθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ - παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ΕΕ από γεωπολιτικής άποψης, δηλαδή τη γεωστρατηγική σημασία της θέσης της. Η Μογγολία συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα. Η ΕΕ ενδιαφέρεται να βάλει "πόδι" στη χώρα αυτή, ενισχύοντας τη γεωπολιτική επιρροή της στην περιοχή, στα πλαίσια της σφοδρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία ή και με την Κίνα. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν και τα σχετικά κεφάλαια της συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας κ.λπ., τα οποία η ΕΕ χρησιμοποιεί όπως την συμφέρουν, για την άσκηση πολιτικών πιέσεων, εκβιασμών και επεμβάσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να κρύψει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωένωσης αλλά και την ουσία της συμφωνίας, μίλησε για συμφωνία που «αναδεικνύει το ρόλο της ΕΕ στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την προσπάθειά της να αναδειχθεί σαν μια softpower δύναμη» και πρόσθεσε ότι «ορθά αναφέρθηκαν για τη στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία».

Ηταν τέτοια η σύμπνοια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέναντι στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, που ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κουκοδήμος έκανε μία πολύ σύντομη τοποθέτηση, γιατί, όπως είπε, «με έχει καλύψει πλήρως ο εκλεκτός συνάδελφος», που ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ... Η Χρυσή Αυγή, αν και καταψήφισε, ο ειδικός της αγορητής Ν. Κούζηλος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε «μια συμφωνία, που υπεγράφη 30 Απριλίου 2013» και «γιατί καθυστερούν όλες οι κυρώσεις πάντα;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ