Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ψηλά στην ατζέντα ασφάλεια, Προσφυγικό και μείγμα διαχείρισης

Τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πρ. πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποδέχτηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε, στον απόηχο και της προχτεσινής επίθεσης στο Λονδίνο:

«Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία και τους άλλους εταίρους στην ΕΕ για ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας εδώ, στη Μεσόγειο και, ιδίως, στο Αιγαίο. Τούτο σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη και την εν γένει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την διασφάλιση του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και, φυσικά, τον σεβασμό της Συνθήκης της Λοζάνης. Στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας, ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «σημαντικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συνόρων μας, τα θέματα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας». «Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως και το θέμα της εγκληματικότητας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σ' αυτό το πλαίσιο όμως και η κοινωνική ασφάλεια παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε, εξ ου και προέταξε την ανάγκη για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης.

Αργότερα το μεσημέρι, ο Γκάμπριελ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Κοτζιά, ο οποίος, προηγουμένως, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt», ξόρκισε το ενδεχόμενο να επιστραφούν πρόσφυγες, από τη Βόρεια Ευρώπη στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα «έχει φτάσει στα έσχατα όρια των δυνατοτήτων της». Ζήτησε, εξάλλου, «μεγαλύτερη υποστήριξη από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση». «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη στο θέμα της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου είναι ένα μόνον κλάσμα των όσων μας υποσχέθηκαν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι δεν έχει στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων. Κοινές αποφάσεις, όπως αυτή της κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες - μέλη, θα πρέπει και να εφαρμόζονται από κοινού».

Ο δε Γκάμπριελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να διατηρηθούν: «Οσον αφορά στην Τουρκία σίγουρα δεν είμαστε λίγο πριν την ένταξή της (σ.σ.: στην ΕΕ), αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και αν τα πράγματα παραμένουν δύσκολα». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι συζητήσεις με την Τουρκία να είναι «αποτελεσματικότερες». Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος από τη συμφωνία με την ΕΕ στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι σε ένα δυσμενές σενάριο, π.χ. η Τουρκία να ανοίξει δρόμους για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, «η Ελλάδα θα επωμιστεί τις επιπτώσεις».

Νωρίτερα, ο Γκάμπριελ είχε συνάντηση και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, η οποία είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις «για το μέλλον της Ευρώπης» και πώς «θα βάλουν τέλος στις πολιτικές λιτότητας». Ζήτησε, εξάλλου, «η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρώπη συνολικά να επιδείξουν την υψηλότερη δυνατή ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος». Ζήτησε, επίσης, «η ΕΕ να επιδείξει σθεναρή στάση απέναντι στην προκλητική στάση και τις απειλές της τουρκικής ηγεσίας».

Τέλος, μιλώντας σε κλειστό «Working Breakfast» που διοργάνωσε χτες το πρωί το λεγόμενο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (πρόεδρός του η Αννα Διαμαντοπούλου), ο Γκάμπριελ εμφανίστηκε ...συγκρατημένα θετικός απέναντι στο ελληνικό αίτημα στόχευσης σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ