Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πραγματοποιείται αύριο στη Ρώμη για τα 60χρονα της ΕΕ

Πραγματοποιείται αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, που θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα γίνουν δεκτοί σήμερα απ' τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό.

Στη Ρώμη βρίσκεται από χτες και ο Αλ. Τσίπρας, όπου θα έχει σήμερα συναντήσεις με κόμματα, οργανώσεις και παράγοντες της ιταλικής πολιτικής σκηνής και θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης», όπου θα γίνει μια ακόμα προσπάθεια να κρατηθούν οι «ισορροπίες» ανάμεσα στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια για τη μελλοντική μορφή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που αποτυπώνονται και στην πρόσφατη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο. Τα διάφορα σενάρια υποδαυλίζονται από τα προβλήματα συνοχής της ΕΕ, πάνω στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας, των δυσκολιών στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ και του καβγά για τον επιμερισμό της «χασούρας». Ταυτόχρονα, στη Σύνοδο αναμένεται να ξεδιπλωθεί μια ακόμα προσπάθεια εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, για να κρυφτεί ο πραγματικός της χαρακτήρας και να στρατευτούν οι λαοί στα σχέδια του κεφαλαίου.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσονται και όλες τις τελευταίες μέρες οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί περί μπλοκαρίσματος της Διακήρυξης αν δεν συμπεριληφθεί αναφορά στο τάχα φιλολαϊκό «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», την ίδια ώρα που για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφωνεί τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Επιπλέον, με άρθρα τους όλο το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, «ξορκίζουν» το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες που σηματοδοτεί η συζήτηση για την «ΕΕ πολλών ταχυτήτων», εστιάζοντας στην προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας να παραμείνει στο «σκληρό πυρήνα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική και τα ζητήματα της Ασφάλειας, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Χτες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Χρυσόγονος σε κοινό τους άρθρο αναπαρήγαγαν την ψευδαίσθηση της «κοινωνικής» Ευρώπης, στο έδαφος του καπιταλισμού, απευθύνοντας κάλεσμα στη σοσιαλδημοκρατία για από κοινού δράση με στόχο και τη λαϊκή χειραγώγηση και επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση για τη μορφή της ΕΕ θα τροφοδοτήσει διεργασίες και στο επίπεδο του αστικού πολιτικού συστήματος. «Η προώθηση των πολιτικών μας προτάσεων απαιτεί στρατηγικές συγκλίσεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Προϋποθέτει διαρκείς ζυμώσεις με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα εργατικά συνδικάτα, απαιτεί σταθερά και οργανωμένα βήματα», αναφέρουν μεταξύ των άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ