ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4 αγνοούνται, όταν σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο Αιγαίο στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, εφτά άνθρωποι διασώθηκαν. Το πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του Κουσάντασι. Στο μεταξύ, δύο μετανάστες από την Αλγερία να προσπαθούν κολυμπώντας να φτάσουν στις ακτές της Χίου εντόπισε χτες το πρωί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ανοιχτά από τον κεντρικό λιμένα του νησιού. Οι λιμενικοί οδήγησαν τους δύο μετανάστες στο λιμάνι και από 'κει στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών, αφού εμφάνιζαν συμπτώματα κόπωσης και υποθερμίας. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο μετανάστες, ηλικίας 31 χρόνων, ξεκίνησαν από τα παράλια του Τσεσμέ στις δέκα το βράδυ της Κυριακής, με στόχο να φτάσουν στο νησί, αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τα κυκλώματα των διακινητών για να τους περάσουν στις ελληνικές ακτές.

Φέτος, 3.629 πρόσφυγες έχουν διασχίσει το Αιγαίο για να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ περίπου 60 πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα. Συνολικά, το 2016 έφτασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 173.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι. «Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας. Θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στο Δουβλίνο», είπε σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής του Δουβλίνου (επαναπροώθηση όλων των προσφύγων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου από άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, δηλαδή ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία), απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων».

Στην Κω θα λειτουργήσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης για μετανάστες, ένα μέτρο που προβλέπεται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε αυτά τα κέντρα κράτησης θα τοποθετούνται μετανάστες που θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Ο χώρος, χωρητικότητας 150 ατόμων, έχει κατασκευαστεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχει στην Κω. Στόχος είναι να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Κέντρα κράτησης θα κατασκευαστούν και στα υπόλοιπα νησιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απλήρωτοι και με την απειλή της απόλυσης οι συμβασιούχοι στους δήμους

Tο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους που δεν πληρώνονται ή απειλούνται με απόλυση και τον εμπαιγμό που υφίστανται και από τη σημερινή κυβέρνηση, φέρνει, με Ερώτησή του, στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σημειώνουν χαρακτηριστικά:

«Πανελλαδικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο οι Επίτροποι να μην υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους, στις υπηρεσίες καθαριότητας να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους και να απειλούνται και με απόλυση, παρά την παράταση της εργασίας τους έως 31/12/2017.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Επίτροπο του νομού Ηρακλείου Κρήτης που κοινοποίησε την ΠΡΑΞΗ 42/2017 (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου) στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και άλλους Επιτρόπους που δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα και οι εργαζόμενοι και σε άλλους δήμους της χώρας παραμένουν απλήρωτοι, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης, στους δήμους Δυτικής Θεσσαλονίκης (Εύοσμος, Δέλτα, Ωραιόκαστρο, Αμπελοκήπων - Μενεμένης), στους δήμους των νομών Πιερίας, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, κ.λπ. Σειρά επίσης δημάρχων δεν ανανεώνει τις συμβάσεις π.χ. σε Κόρινθο και άλλοι. Η τροπολογία της κυβέρνησης που παρατείνει απλά τις συμβάσεις των 8μηνιτών μέχρι τις 31-12-2017 δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η παράταση των συμβάσεων από μόνη της δεν απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων όπως η καθαριότητα. Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση για παράταση των συμβάσεων ήταν για να κερδίσει χρόνο, να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, να μη διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη σταθερή δουλειά. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει έγκαιρα καταθέσει σχετική τροπολογία, διασφαλίζοντας την αυτοδίκαιη μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η κυβέρνηση τότε, δεν την έκανε δεκτή και είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη που σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι είτε βρίσκονται απλήρωτοι είτε κάποιοι από αυτούς ήδη απολυμένοι και ακόμη περισσότεροι υπό την απειλή της απόλυσης.

Οι εξελίξεις με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το λεγόμενο συνταγματικό κώλυμα του 24μηνου είναι πρόκληση για εκατοντάδες μακροχρόνια ανέργους που βρήκαν δουλειά στους δήμους μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, τη στιγμή που το άτεγκτο για τους εργαζόμενους αστικό κράτος είναι πάντα πρόθυμο και κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Αποκαλύπτει το αντεργατικό - αντιλαϊκό πρόσωπο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες και κρατά ομήρους και απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους σε Δήμους και ΦΟΣΔΑ, μπαλάκι των ελεγκτικών μηχανισμών, μερίδας δημάρχων. Κανείς από τους υπευθύνους, με πρώτη την ευθύνη στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να καμώνεται πως πασχίζει να δώσει λύση. Με τις ενέργειές τους, χλευάζουν το δικαίωμα των εργαζομένων στο μεροκάματο, αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, επιδιώκουν να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, όπως είναι η καθαριότητα, να τσακίσουν εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα».

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους υπουργούς τι άμεσα μέτρα θα πάρουν, έτσι ώστε:

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν - με κρατική χρηματοδότηση - όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Σοβαρό πρόβλημα με μονάδα επεξεργασίας κρεάτων

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών
Αντιμέτωποι μ' ένα σοβαρότατο πρόβλημα - απειλή για τη δημόσια υγεία βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Αγ. Θεόδωροι Λεχαινών: Καταμεσής του κάμπου ένα σφαγείο και μια μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος αφήνουν σε ανοιχτό χώρο «μεγάλες ποσότητες των προς επεξεργασία υλικών (...) εκτός ψυγείων με έντονη εμφάνιση σήψης», όπως αναφέρει πόρισμα ελέγχου επιθεωρητών περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, πέρα από το ζήτημα της έντονης δυσοσμίας που απλώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι παλεύουν κοντά έξι χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η βιομηχανία φαίνεται πως έχει γερές πλάτες σε διάφορες κρατικές αρχές. Το χωριό επισκέφθηκε χτες ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που βρέθηκε στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μουσείου «Ν. Μπελογιάννης» και έγινε δέκτης των έντονων παραπόνων των κατοίκων. Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση αυτού του οξυμένου προβλήματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών

Για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την ώρα που οι 27 συνεδριάζουν στη Ρώμη γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, μια νέα τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αιγαίο με θύματα νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες.

Το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας, ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εντείνει τα μέτρα καταστολής απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, επιβάλλει κανένας λαός να μη δεχτεί το Αιγαίο, η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Η οργή να στραφεί ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι φτώχεια, πολέμους και ανείπωτη βαρβαρότητα».

Απαγχονισμένος Σύρος πρόσφυγας

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε περαστικός χτες στις 4 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε3, όταν εντόπισε έναν νεαρό άνδρα απαγχονισμένο. Αμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, ιατροδικαστής και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο άτυχος άνδρας ήταν ένας νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία.

Ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ποινική δίωξη σε βάρος τριών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τη μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και Κ.Τζαβάρας, με αφορμή διαγωνισμό που αφορούσε την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Η Εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βάρος των υπαλλήλων και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τα αδικήματα της απάτης από κοινού, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου, και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε ανακριτή Διαφθοράς.

Ο φάκελος ως προς τα πολιτικά πρόσωπα έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Ιούλη του 2016. Οι βουλευτές της ΝΔ στρέφονταν κατά του υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού, Π. Πολάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων κ.ά. Οι Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Τζαβάρας είχαν καταγγείλει ότι ο Π. Πολάκης επεξεργάστηκε αυθαίρετα - στο πλαίσιο του διαγωνισμού - τις αιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και αντικατέστησε τη λίστα επιτυχόντων που είχε εκδώσει η ειδική επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ με τη δική του. Το υπουργείο είχε απαντήσει ότι η επεξεργασία αφορούσε τη «διόρθωση» λαθών στη μοριοδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ