ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο οι «δυνατότητες» μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις
Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις
Συνεχίζοντας την παρέλαση υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ, και λίγες μέρες αφότου βρέθηκε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στην αμερικανική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαφημίζοντας τη διαθεσιμότητα και τις ικανότητές της να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, όπως εξάλλου υπαγορεύει και ο στόχος της αστικής τάξης της χώρας για «γεωστρατηγική» της αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, στην Ουάσιγκτον, ο Π. Καμμένος υπερθεμάτισε στην «προβολή» των «πρωτοβουλιών» που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην ευρύτερη περιοχή για το στήσιμο διαφόρων «αξόνων» αλλά και συνολικά το ρόλο της ως «πυλώνα σταθερότητας» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Ηταν μία εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και δείχνοντας τα «χαρτιά» με τα οποία η αστική τάξη της χώρας διαπραγματεύεται τον αναβαθμισμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημείωσε πως στις ΗΠΑ «γνωρίζουν καλά ότι η στενή και η ιστορική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια "γλώσσα" με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλά ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και ως ένα μέρος αυτού που ονομάζουμε "καθ' ημάς Ανατολή"».

«Ενεργός συμμέτοχος»

Αξίζει να προστεθούν, εδώ, οι δηλώσεις που έκανε χτες και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι «αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και ν' αποδείξουμε την εμβέλεια των απόψεων και των προτάσεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σ' αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στο να σταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή και ιδιαίτερα τα κράτη τα οποία ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική, Αίγυπτο και Ισραήλ».

Σηματοδοτώντας εξάλλου το πώς η αστική τάξη και τμήματα του κεφαλαίου βλέπουν μια σειρά από στόχους τους (π.χ. ανάδειξη σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», προσέλκυση επενδύσεων κ.ο.κ., ως στοιχεία της προσπάθειας καπιταλιστικής ανάκαμψης) να «συνδέονται» με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή συμπλήρωσε: «Δεν παρακολουθούμε παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σ' αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίσουμε με τα επιχειρήματά μας. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι πάντα δυνατό. Αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε».

«Ηρεμία» και «μοιρασιές»...

Στενά δεμένη με το προχώρημα των σχεδίων αυτών είναι και η προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της έντασης ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, για να μη διαταραχθούν η «ηρεμία» και οι «ισορροπίες» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, όπως είπε ο Π. Καμμένος, ο Τζ. Μάτις, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, συνέστησε «ηρεμία»: «Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ηδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω διαφόρων διαύλων η Αγκυρα προτείνει στην Αθήνα μια «ίση και δίκαιη μοιρασιά». Οτι η τουρκική πρόταση περιέχει ζητήματα όπως τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τα 12 μίλια, τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, την ΑΟΖ και το Κυπριακό. Οτι η Αγκυρα ζητά από την Αθήνα να εστιάσει την προσοχή της στο γεγονός ότι σε Θράκη, Αιγαίο, οικονομία, εμπόριο, Ενέργεια και Κυπριακό διακυβεύονται σημαντικά τουρκικά συμφέροντα, τα οποία μια «μικρή» χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραγνωρίσει.

Με «χαρτί» τη Σούδα...

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό των προθέσεων της συγκυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών είναι το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας «διαφήμισε» τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας, για την οποία έκανε λόγο για επέκτασή της, ενώ κάλεσε τον Τζ. Μάτις να την επισκεφθεί, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις δυνατότητές της. «Του είπα ότι θα είναι τιμή μας να επισκεφθεί και τη Σούδα. Για τη Σούδα κάναμε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη Συμμαχία», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός.

Για τη βάση κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, όπως επέκταση των ναυτικών της υποδομών, μεταφορά αεροσκαφών στην πίστα της από τη βάση του Ιντσιρλίκ, ή στάθμευση εκεί αμερικανικών drones στα πρότυπα της αντίστοιχης βάσης των ΗΠΑ στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την «Καθημερινή», ο Π. Καμμένος στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο, είπε ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Μάτις «την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια». Εκτιμάται ότι αναφέρεται στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

...και τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού

Η εφημερίδα γράφει και ότι οι Αμερικανοί έχουν προτείνει τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε Carrier Battle Group (Ομάδα πλοίων Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική αστική τάξη έχει δείξει ήδη στην πράξη την πρόθεσή της, αλλά και τις πολεμικές της δυνατότητες, να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αρχές Μάρτη, η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» αποπλέοντας από τον Ναύσταθμο της Κρήτης, εκτέλεσε εν πλω ασκήσεις με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού - Μυρτώου Πελάγους. Στη συνεκπαίδευση μετείχαν από αμερικανικής πλευράς το αεροπλανοφόρο «USS GEORGE H. W. BUSH», που προηγουμένως είχε καταπλεύσει 2 φορές στη Σούδα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ελληνική πλευρά παζαρεύει τη διάθεση πόρων και μέσων (όπως πλοία) από τη μεριά των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την «απελευθέρωση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να παραταχθούν σε άλλα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΝ, Ν. Τσούνη, να δηλώνει πρόσφατα μιλώντας στο περιοδικό «Proceedings» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων των ΗΠΑ: «Οι πόροι δεν είναι σε αφθονία αυτές τις μέρες, ακόμη και για μεγάλες στρατηγικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ (...) Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και να επανδρώσει πρόσθετους υλικούς πόρους, καθώς έχουμε τη ναυτική ψυχή. Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό Ναυτικό θα ενισχύσει ένα σύμμαχο (...) Αυτό θα καθιστούσε δυνατό για το Ναυτικό των ΗΠΑ να απελευθερώσει πόρους για άλλα κρίσιμα θέατρα επιχειρήσεων, καθιστώντας μια τέτοια συνεργασία στρατηγική επένδυση με σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκήσεις στο φόντο στοχεύσεων και εντάσεων

Ξεκίνησε, χτες, η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας της Πολεμικής Αεροπορίας, «Ηνίοχος 2017», η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6/4 και βαθύτερη στόχευση, πέρα από την εκπαίδευση και συνεκπαίδευση με άλλες δυνάμεις, είναι να αναδειχτεί η άσκηση σε «διεθνές γεγονός», αναβαθμίζοντας έτσι και το ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ευρύτερα της αστικής τάξης μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Ταυτόχρονα, στο φόντο εντάσεων ακριβώς στη ζώνη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, από 20 έως 24 Μαρτίου 2017, έλαβε χώρα η άσκηση «ΚΥΜΑ 02/17», κατά την οποία εκτελέστηκε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων σε μια σειρά αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και η ανακατάληψη βραχονησίδας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Σε σχόλιό του, για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η "παρέλαση" υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ συνεχίζονται, αυτήν τη φορά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος συζήτησε, μάλιστα, και για την επέκταση της στρατιωτικής αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο λαός γνωρίζει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη και με την ειρήνη και με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Γι' αυτό και χρειάζεται να βρίσκεται σε επιφυλακή, οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ