ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεράσπιση του αντεργατικού «κεκτημένου» με κάθε ευκαιρία

Για το «κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης» και την ανάγκη να «προφυλαχθεί» έκανε λόγο, για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τους γνωστούς, χρεοκοπημένους μύθους περί επιστροφής στις «ιδρυτικές αρχές» της ένωσης του κεφαλαίου, σαν να είναι αυτές κάτι διαφορετικό από τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων με ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Μετά τους λεονταρισμούς περί ενδεχόμενου «μπλοκαρίσματος» του περιεχομένου της Διακήρυξης, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι δεν ψηφίζει «εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα», την ώρα που η κυβέρνησή του, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, εφαρμόζει κατά γράμμα όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου και διαπραγματεύεται και νέα στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Παρόλα αυτά, συνεχίζοντας την προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε πως πήρε «καταφατική απάντηση» στο ερώτημα που έθεσε στους ομολόγους του, για το αν «το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...».

Οι δηλώσεις υπεράσπισης της ΕΕ έρχονταν την ίδια ώρα που όλα τα στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αγωνίζονται για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» κι ενώ είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα σηματοδοτήσει νέα κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους για να ανακάμψει το κεφάλαιο (βλέπε και ρεπορτάζ σελίδα 3).

Προτάσεις για αποτελεσματικότερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσαν χτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι Χρ. Βερναδάκης, Αν. Δημητρόπουλος, Κ. Ζώρας, Γ. Κατρούγκαλος, Ηλ. Νικολόπουλος, Κ. Χρυσόγονος. Στο εισαγωγικό τους σημείωμα δεν κρύβουν την πρόθεση να συνδράμουν στην επιδίωξη να ενισχυθεί η «αξιοπιστία» του αστικού πολιτικού συστήματος και, με το σχέδιο που εισηγούνται, κάνουν καθαρό ότι επιδιώκεται «η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής πρακτικής στο νέο πολιτικό περιβάλλον». Δηλαδή, η εξασφάλιση της αναγκαίας πολιτικής σταθερότητας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, σε συνθήκες που δύσκολα επιτυγχάνεται αυτοδυναμία από ένα κόμμα. Οι άξονες στους οποίους βασίζεται η πρόταση είναι: «1. Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, 2. Διακριτότητα Κράτους - Εκκλησίας, 3. Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, 4. Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, 5. Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών».

ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
«Διαφοροποιήσεις», δηλώσεις και «παρασκήνιο»

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί όσο κανείς μέχρι σήμερα το «άνοιγμα» των εγχώριων αγορών Ενέργειας, στο πλαίσιο και της «ενιαίας αγοράς» της ΕΕ, και ετοιμάζεται για το «επόμενο βήμα» της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χτες με «διαφορετικές» αντιλήψεις στο ζήτημα του κατάλληλου «μείγματος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα (στον ΣΚΑΪ), να κάνει λόγο περί «πολύ ισχυρής παράδοσης κρατισμού» που υπάρχει σε όλα τα κόμματα και την οποία «πρέπει να υπερβούμε», και τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, με διπλή παρέμβαση - άρθρο στην «Εφ.Συν.» και συνέντευξη στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ - να καλεί την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ» και στην προσπάθεια για πώληση μονάδων «σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα». Ο τελευταίος διευκρινίζει βέβαια πως δεν είναι «οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας (...) Ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών...».

Ταυτόχρονα, πληροφορίες έκαναν λόγο για αναμενόμενη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Σταθάκη, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις «ενδιαφερόμενες» περιοχές για να τους ενημερώσει σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε χτες και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «υπηρετεί εκ των πραγμάτων τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ», χαρακτηρίζοντας το μοντέλο δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος «δωρεάν ιδιωτικοποίηση» και «μοντέλο Φρανκενστάιν, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Τα παραπάνω κάνουν φανερό, ανάμεσα σε άλλα, ότι στο παρασκήνιο μαίνεται άγρια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο για τον έλεγχο των κερδοφόρων κομματιών της ΔΕΗ, όσο φυσικά και για το «μοντέλο λειτουργίας» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, επίσης κρίσιμο ζήτημα για μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου.

Παραιτήθηκε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Την παραίτησή της υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, με επιστολή προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου αναφέρει ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στο βωμό συμφερόντων, ενώ μιλά για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και συμφέροντα στο χώρο του Φαρμάκου. Δηλώνει, επίσης, ότι αισθάνεται απροστάτευτη θεσμικά, στοχοποιημένη και συκοφαντημένη, από «παράκεντρα εξουσίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορμή για την παραίτηση είναι η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση της «Novartis». Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, η εισαγγελέας αναφέρει ότι την ώρα που έφτασαν στα χέρια της αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος της «Novartis» στοχοποιείται από συγκεκριμένο ΜΜΕ (αναφορά στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο») ότι επιχείρησε να συγκαλύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο «για εύλογα ερωτηματικά που προκαλεί η υποβολή παραίτησης, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας». Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως «εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους», ενώ ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αλώσει το χώρο της Δικαιοσύνης.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε χτες, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η δικογραφία για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Για την υπόθεση ζητείται από τις δικαστικές αρχές να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών, στελεχών της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάκη Βορίδη. Στη δικογραφία έχει επισυναφθεί όλος ο φάκελος της ποινικής έρευνας, όπως τη διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής τότε την Ελένη Ράικου. Τη μέχρι τώρα έρευνα έχει κάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Α. Ελευθεριάνος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πρωθυπουργός αναζητά άλλοθι για τον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί εργασιακού μεσαίωνα:

«Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι "δεν ψηφίζει εργασιακό μεσαίωνα" θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών, αφού αυτόν τον μεσαίωνα εφαρμόζει εδώ και δυο χρόνια ως κυβέρνηση.

Οχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανένα νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχει επανειλημμένως απορρίψει τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, των απωλειών σε κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.ά., αλλά έχει κάνει αυτούς τους νόμους ακόμα χειρότερους.

Οσο δε για το "κοινωνικό κεκτημένο" της ΕΕ είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού με βάση αυτό το "κεκτημένο" σφαγιάζονται τα εργατικά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο κ. Τσίπρας αναζητά άλλοθι για τον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να προετοιμάσουν τη δική τους απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ