ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κοινή παρέμβαση για το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων

Σε γραπτή παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προχώρησαν οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, με αίτημα την παράταση της προθεσμίας για τη λύση των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι Ηλ. Σταμέλος, Β. Σίμος και Μ. Σελέκος (δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου αντίστοιχα) ζητούν αυτή την παράταση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η δυνατότητα να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες στους δημότες.

Αναλυτικά η παρέμβαση των δημάρχων, οι οποίοι ζητούν και συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, αναφέρει:

«Με την παρ. 7 του άρθρου 109 Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 76 του Ν. 4443/2016, παρέχεται στους δήμους η δυνατότητα να προχωρήσουν, έως τις 31 Μαρτίου 2017, σε λύση των δημοτικών τους επιχειρήσεων, μεταφέροντας το υπάρχον προσωπικό τους, με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, στους οικείους δήμους, με την ίδια σχέση εργασίας.

Η θέση μας είναι ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις διαχρονικά λειτούργησαν ως προπομποί για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (χτύπημα της πλήρους απασχόλησης, του οχτάωρου, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, επιβολή ανταποδοτικότητας, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κ.ά.). Για τους λόγους αυτούς, οι δημοτικές επιχειρήσεις (ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους) πρέπει να λυθούν και όλες οι δράσεις και το έργο τους να υλοποιούνται δωρεάν από τις υπηρεσίες των δήμων.

Στους δήμους μας υφίστανται 3 κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, που είχαν συσταθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και σήμερα διεκπεραιώνουν δράσεις κοινωνικών δομών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Είμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτικότητα, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του παραπάνω νόμου για τη λύση των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στους δήμους μας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει χρονική παράταση της ισχύος της παραγράφου 76 του νόμου 1443/2016, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά του συνόλου του προσωπικού των επιχειρήσεων στους δήμους και η δυνατότητα να παρέχουν οι δήμοι απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στους δημότες.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

-- Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν το απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών τους προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου από τους δήμους, ώστε να μη δημιουργούνται δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, κάποιες από τις οποίες δυστυχώς σήμερα πραγματοποιούνται από τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την πρόσληψη εργαζομένων που είχαν ανάγκη οι δήμοι. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αυτοί έμεναν για χρόνια αιχμάλωτοι των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που στήριζαν την πολιτική τους.

-- Σχετικά με τους προσληφθέντες στις δημοτικές επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 3+1, που αφορά σε άτομα ΑμεΑ, χρειάζεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος από τις υπηρεσίες των οικείων δήμων και η δυνατότητα μετατροπής της σχέσης εργασίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου, ως εργαζόμενοι των δήμων πλέον, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και ύστερα από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Να διασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης του νόμου και για τις περιπτώσεις εκείνες που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έλεγχος για τα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων από ορκωτούς λογιστές.

Θεωρούμε ότι, για να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα προαναφερθέντα αιτήματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραταθεί η προθεσμία που θέτει ο σχετικός νόμος και εκπνέει στις 31 Μάρτη.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα, που θα μας επιτρέψουν να προβούμε στη λύση των δημοτικών επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε τόσο τις θέσεις των εργαζόμενων ΑμεΑ, όσο και τη δυνατότητα των δήμων μας να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στους δημότες τους, χωρίς να καταφεύγουν σε ιδιώτες, σε ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλα προγράμματα εργασιακής ζούγκλας, που το θεσμικό πλαίσιο αφήνει συχνά ως τη μοναδική διέξοδο.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση, προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τα ζητήματα στα οποία αναφερόμαστε στην επιστολή μας».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Απέσπασαν δέσμευση για την άμεση έναρξη του έργου επισκευών στα σχολεία

Τη δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ - πρώην ΟΣΚ) ότι την Τετάρτη 5 Απρίλη θα παραδοθεί στη δημοτική αρχή υπογεγραμμένη η σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης για το έργο των επισκευών στα σχολεία της πόλης, και ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά 2017-2018, έλαβαν η Ενωση Γονέων Καισαριανής και η δημοτική αρχή της πόλης.

Η Ενωση Γονέων πραγματοποίησε χτες κινητοποίηση στην ΚΤΥΠ, για την καθυστέρηση της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει το διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου, ύψους 734.000 ευρώ.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, πλήθος μαθητών από τα σχολεία της πόλης, μέλη των Συλλόγων Γονέων, της Ομοσπονδίας Γονέων, καθώς και φορείς της πόλης. Την κινητοποίηση χαιρέτισε και το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι η δέσμευση για άμεση έναρξη των διαδικασιών αποτελεί «θετική εξέλιξη σε έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα καλύψει σειρά σοβαρών αναγκών και προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία της Καισαριανής, ώστε οι μαθητές της Καισαριανής να μπορούν να στεγάζονται σε ασφαλή σχολεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτηση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Να υλοποιήσουν τις ...δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, ζήτησε από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προχτές, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και πως η ΕΕ είναι και παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της. Κι όλα αυτά για μια συμφωνία που κρατά διπλά εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, ενώ τους καταδικάζει να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Καρμέλο Αμπέλα, μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο επίτροπος υποστήριξε πως η διατήρηση και η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας είναι προς όφελος και το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών, εκφράζοντας και την άποψη πως τα κράτη - μέλη πρέπει να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Δεν χρειάζονται άλλα λόγια, χρειάζονται αποτελέσματα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να φτάσουμε τις 3.000 μετεγκαταστάσεις κάθε μήνα από την Ελλάδα και τις 1.500 από την Ιταλία» ανέφερε, ομολογώντας, στην ουσία, την αποτυχία του διετούς προγράμματος μετεγκατάστασης (Σεπτέμβρης 2015 - Σεπτέμβρης 2017), προσθέτοντας πως το Συμβούλιο εργάζεται μαζί με τη μαλτέζικη προεδρία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, κατά τη συνάντηση υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προσπάθειες για τη βελτίωση των επιστροφών από την ΕΕ, δηλαδή το διώξιμο των ανεπιθύμητων ξεριζωμένων από αυτήν. Οπως διευκρίνισε, οι κανόνες σχετικά με τις επιστροφές θα πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Νέα ποινική δίωξη κατά Σώρρα

Ποινική δίωξη κατά του καταζητούμενου Αρτέμη Σώρρα και επτά συνεργατών του άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η αρμόδια εισαγγελέας προχώρησε στις διώξεις για βαρύτατα αδικήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση, ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σε βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, απόπειρες απάτης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση και διέγερση για τη διάπραξη αδικημάτων, κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ψευδορκίες, ξέπλυμα και άλλα.

Πέραν των οκτώ, η Εισαγγελία ασχολήθηκε και με τη δράση επιπλέον δύο ατόμων στενών συνεργατών του Αρτ. Σώρρα, οι οποίοι όμως βρίσκονται στον Καναδά. Ο ανακριτής Διαφθοράς που ανέλαβε την υπόθεση εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας διοργανώνουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αναδεικνύοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα βάρη της Ασφάλισης από τους εργοδότες στους εργαζόμενους. Απαιτούν να παρθεί ξεκάθαρη θέση για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών στο Θέαμα - Ακρόαμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ