ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Με κινητοποίηση απαίτησαν μόνιμους διορισμούς

Συγκέντρωση χτες στη Βουλή από εκπαιδευτικούς και φοιτητές, ενάντια στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τους αναπληρωτές

Να αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην Ειδική Αγωγή, συνεχίζοντας το καθεστώς της αδιοριστίας, απαίτησαν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Συγκεντρώθηκαν στη 1 περίπου το μεσημέρι στο Σύνταγμα και πορεύτηκαν στη Βουλή, όπου διαδήλωναν την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο έχει ενταχθεί η επίμαχη τροπολογία. Με αυτήν, αφού ομολογείται ότι μόνιμοι διορισμοί «είναι αδύνατον» να υπάρξουν τουλάχιστον μέχρι το 2019, παγιώνονται όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια με αρνητικές συνέπειες στην Ειδική Αγωγή και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού που εργάζεται σε αυτή.

Εκπαιδευτικοί από μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που εργάζονται στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή, φοιτητές του Συλλόγου Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής που έφτασαν από το Βόλο, με τα συνθήματά τους απαίτησαν να αποσυρθεί η τροπολογία που εντείνει την υποβάθμιση και στρέφεται ενάντια στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ζήτησαν να στελεχωθούν τα σχολεία ώστε να καλύπτονται οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή όπου είναι αναγκαίο να είναι σταθεροί οι εκπαιδευτικοί, καταγγέλλοντας παράλληλα την πολιτική της αδιοριστίας, ενώνοντας τις φωνές στο σύνθημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε πως το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που - στο πλαίσιο της μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο έχει προέλθει τεχνητά από κυβερνητικές αποφάσεις και της πολιτικής των περικοπών - μετακινεί εκπαιδευτικούς χωρίς τα απαραίτητα προσόντα στην Ειδική Αγωγή. Δήλωσε πως το Κόμμα θα βρίσκεται στο πλευρό τους εντός και εκτός Βουλής, τονίζοντας πως ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων είναι αυτός που θα επιβάλει λύσεις προς όφελός τους.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο ανέπτυξε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, απάντησε πως θα τα διαβιβάσει.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων και από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα την εξίσωση των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών. Συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματεία του υπουργείου, ο οποίος σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας. Είπε πως εξετάζονται μια σειρά ζητήματα, όμως καμία δέσμευση δεν έλαβαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οπως επισήμαναν, φάνηκε πως η κυβέρνηση ξέρει καλά να περνά τροπολογίες που καταδικάζουν στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ αρνείται ρυθμίσεις που δίνουν τέλος στην αδικία.

Με επίκεντρο τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες ανάγκες, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν χτες και στη Θεσσαλονίκη, με πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το ΙΚΑ.

  • Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς του χώρου αύριο, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΔΟΕ, σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή και τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα».
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καταγγέλλει την προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ευρωπροπαγάνδας «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

«

Να μη δεχτούν οι εκπαιδευτικοί να γίνουν προπαγανδιστές των σάπιων αξιών της ΕΕ» καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή την έναρξη του νέου προγράμματος ευρωπροπαγάνδας «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για μαθητές Λυκείου.

«Το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού είναι επικίνδυνο και αντιδραστικό», τονίζει η ΑΣΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πέρα από τους ύμνους στην ΕΕ για την 9η Μάη, που συνειδητά τη διαστρεβλώνουν για να σβήσουν από τις συνειδήσεις το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που γιορτάζεται εκείνη τη μέρα, η ιδεολογική ομπρέλα του "σεβασμού στη διαφορετικότητα" είναι, στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού, το στοιχείο που συμβάλλει στην απόκρυψη της ταξικής διαίρεσης της κοινωνίας, που αποτελεί την πραγματική αιτία διαχωρισμού των ανθρώπων, αλλά και τη βάση για την ενότητα των καταπιεσμένων στρωμάτων (...)

Αποτελεί πρόκληση για τους δασκάλους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ και των σάπιων αξιών που πρεσβεύει, στα μάτια των μαθητών.

Αλήθεια, μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα θα μάθουν τα παιδιά ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 27 εκατομμύρια άνεργοι;

Οτι η ΕΕ, από κοινού με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση, τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα, που μένουν χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων;

Θα ενημερώσουν άραγε τους μαθητές ότι η ΕΕ έχει ματοκυλήσει τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Συρίας κ.ά.;

Η νεολαία δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάσει για την Ευρωπαϊκή Ενωση των πολέμων, της προσφυγιάς, της φτώχειας, της ανεργίας, της οικολογικής καταστροφής, της καταστολής, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΣΕ, που καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του:

«Να μη δεχτούν οι δάσκαλοι να γίνουν "παπαγαλάκια" της ΕΕ. Εχουμε υποχρέωση να διδάξουμε την αλήθεια, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για τα "έργα και τις ημέρες" της ΕΕ κι όχι να μπολιάζουμε τους μαθητές μας με τις σάπιες αξίες της. Να μιλήσουν στους μαθητές για το χαρακτήρα της ΕΕ, την αντιδραστική πολιτική της. Υπάρχει γόνιμο έδαφος. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έχουν πείρα, ζουν τα προβλήματα των γονιών τους που δημιουργεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΠΕΜΕΝ
Καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου

Τη διοίκηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου καταδικάζει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) για τη στάση που απέτρεψε την εκδήλωση του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΑΕΝ ενάντια στα ναρκωτικά με ομιλητή τον Γραμματέα του ΕΣΥΝ, που ήταν προγραμματισμένη για προχτές Τρίτη.

Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει: «Ο Σπουδαστικός Σύλλογος εγγράφως είχε ενημερώσει για την εκδήλωση τις υπηρεσίες του ΥΝΑ, τον Διοικητή και τους Διευθυντές της σχολής, ενώ είχε και την έγκριση του Συμβουλίου της σχολής σε συνεδρίασή του στις 23-3-2017.

Στην γραμματεία της σχολής είχε κατατεθεί έγγραφο και από το ΕΣΥΝ, το οποίο "εξαφανίστηκε" λίγη ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να το επικαλεστεί ο Διοικητής εμποδίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης. Σχεδόν 1 ώρα μετά, "εμφανίστηκε" το έγγραφο και ενώ είχαν με την στάση τους διαλύσει την εκδήλωση.

Αποτελεί πρόκληση, πρωτοβουλίες ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών να αντιμετωπίζονται υπονομευτικά από κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος προγραμματίζει την εκδήλωση για την Τρίτη 4 Απρίλη και απαιτούμε από τις υπηρεσίες του ΥΝΑ να λάβουν όλα τα μέτρα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης».

Εκδηλώσεις στην Πάτρα

Oι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ οργανώνουν πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, με σύνθημα «Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός». Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς, στις 13.00, στο ΑΠ6, με θέμα «Κάτι παραπάνω από 20'' καινοτομίας. Μπορεί η καινοτομία και έρευνα να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες». Ομιλητές: Πέτρος Ροντογιάννης, μέλος του ΤΣ ΑΕΙ Πάτρας και Νίκος Ασπράγκαθος, μέλος του ΚΚΕ και καθηγητής του Τμήματος.

-- Στο Βιολογικό, με θέμα «Ερευνα για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Μπορεί να γίνει σήμερα;».

-- Στους Μηχανικούς Η/Υ, με θέμα «Δουλεύω για να ζω ή ζω για να δουλεύω;».

-- Στο Χημικό, στις 13.00, με θέμα «Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Η θέση του ΚΚΕ».

Μαθητικές δραστηριότητες σε Κάλυμνο και Κω

Ενόψει της προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις της στην Κω και την Κάλυμνο προγραμματίζουν διάφορες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα: Η ΟΒ Καλύμνου, το Σάββατο 1 Απρίλη, διοργανώνει στο Δημοτικό Στάδιο τουρνουά μπάσκετ 3on3, με θέμα «Τρίποντο ζωής. Λέμε "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά». Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής 6982324638.

Αντίστοιχα, η ΟΒ Κω, την Κυριακή 2 Απρίλη, προβάλλει την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», στο καφέ «LAB». Επίσης, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη, τουρνουά μπάσκετ 3on3 με θέμα «Βάζουμε καλάθι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τσακίζουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής 6942235758.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 29 Απρίλη στην Κω και στις 30 Απρίλη στην Κάλυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ