ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Ψήνονται» νέα προνόμια και «ζεστό χρήμα» για τους ακτοπλόους εφοπλιστές

Eurokinissi

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εξασφάλιση νέων κονδυλίων, δηλαδή «ζεστό χρήμα», για τους εφοπλιστές, με πρόσχημα αυτήν τη φορά τη «νησιωτικότητα», σκιαγράφησαν χτες τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, όσο και ο υφυπουργός, Ν. Σαντορινιός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Παράλληλα, και χτες ο Π. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους εφοπλιστές ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική ναυτιλία», στέλνοντας μήνυμα ότι «ψήνονται» νέα προνόμια και για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν με παραπέρα σφαγιασμό στα δικαιώματά τους οι ναυτεργάτες και συνολικά ο λαός.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στη Βαλέτα της Μάλτας, επισήμανε, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τέθηκε η «ανάγκη για ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία» απέναντι στους ανταγωνιστές της με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία ότι λήφθηκε «ομόφωνη απόφαση για τη νησιωτικότητα», δηλαδή, όπως ανέφερε, την «αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών» που στην πράξη σημαίνει ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων της ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας, τουρισμού κ.ά., ενώ εκδόθηκε και σχετική διακήρυξη.

Ο υφυπουργός, δίνοντας κάποιες διευκρινίσεις παραπάνω, πρόσθεσε ότι «από εδώ και πέρα με όπλο αυτήν τη διακήρυξη θα διεκδικήσουμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τη σύνδεση των νησιών. Μέχρι τώρα ήταν για βασικά δίκτυα και όχι τα επιμέρους ακτοπλοϊκά δίκτυα».

Με μπούσουλα τις απαιτήσεις των εφοπλιστών

Από την πλευρά τους, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός τους, Μ. Σακέλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), την περασμένη Τρίτη, έχουν ήδη θέσει προς την κυβέρνηση και νέες απαιτήσεις για:

  • «Μείωση του λειτουργικού κόστους» των πλοίων, στο οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνονται οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων (αριθμός ναυτεργατών και ειδικότητες) όπως και οι μισθοί.
  • «Περαιτέρω απελευθέρωση των υπηρεσιών με πρότυπο τις γραμμές της Αδριατικής», δηλαδή την κατάργηση του ΠΔ 177/74 για τις συνθέσεις των πλοίων. Με άλλα λόγια, την κατάργηση του ελάχιστου αριθμού ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και τις ανάγκες των πλοίων να καλύπτονται με ανασφάλιστους ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
  • «Απαλλαγή των εταιρειών» τους «από την επιβολή υποχρεώσεων Δημόσιας υπηρεσίας», δηλαδή από κάποιες ψευτοεκπτώσεις σε πολύτεκνες οικογένειες ΑμΕΑ, συνταξιούχους ναυτεργάτες, όπως και την «παροχή ευελιξίας στη διαχείριση δρομολογίων» που σημαίνει να δρομολογούν τα πλοία όποτε θέλουν για όποιον προορισμό τους συμφέρει.

Ολα αυτά στο φόντο της κερδοφορίας που κατέγραψαν για το 2016 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ενδεικτικά, οι «Μινωικές Γραμμές» «έκλεισαν» τον ισολογισμό τους με κέρδη 20 εκατ. ευρώ από 17 το 2015. Τα καθαρά κέρδη της HSW από 4 εκατομμύρια το 2015 έφτασαν τα 6,5 εκατομμύρια για το 2016. H «Attica Group» (μητρική της ΜΠΛΟΥΣΤΑΡ) έκλεισε το 9μηνο του 2016 με καθαρά κέρδη 26,5 εκατ. ευρώ και πάει λέγοντας. Να σημειωθεί ότι από το 2002 έως και φέτος οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν εισπράξει επιδότηση με το «κόλπο» των άγονων γραμμών κοντά 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ισπανικό ενδιαφέρον για εγχώρια κοιτάσματα

Την παραχώρηση στην ισπανική «Repsol» του 60% των δικαιωμάτων της σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας (χερσαία οικόπεδα συνολικής έκτασης 8.547 τετρ. χιλιομέτρων) ανακοίνωσε χτες η εγχώρια «Energean Oil & Gas». Η «Repsol» θα αναλάβει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών κατά την επόμενη διετία, στις δύο αυτές περιοχές που χαρακτηρίζονται από εκπροσώπους της «Energean» ως «νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για το χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» στη χώρα μας. Τέλος, η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και στην υπογραφή της τελικής Σύμβασης Παραχώρησης του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την «Energean».

ΤΑΙΠΕΔ
Επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων

Την άμεση πρόσληψη συμβούλων για την αναζήτηση «βέλτιστων τρόπων αξιοποίησης» των μεριδίων που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε κρατικές επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ ανακοίνωσε χτες το Ταμείο. Πρόκειται για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35,5% των ΕΛΠΕ, το 74% της ΕΥΑΘ, το 27,3% της ΕΥΔΑΠ και το 6% του ΟΤΕ, επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της «Εγνατίας Οδού», ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Υποδομών για την κατάρτιση του νέου συστήματος «αναλογικών» διοδίων του αυτοκινητόδρομου.

Και νέα ποινική δίωξη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για να δικαστούν, ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος και 11 ακόμα άτομα για την υπόθεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» το 2003.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα αδικήματα είναι κατά περίπτωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν (η δίωξη έχει απαγγελθεί από την εισαγγελία Διαφθοράς) και τα αντιμετωπίζουν πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθώς και ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, ο οποίος φέρεται να καρπώνεται περί τα 25 εκατ. ευρώ. Οπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα αυτά τα χρήματα ο επιχειρηματίας τα χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες συμφερόντων του.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για την προσφορά της Τσαριτσάνης στην Εθνική Αντίσταση και στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Τσαριτσάνης. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θ. Σερδένης, μέλος της ΤΕ Πόλης Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Δώμα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι αλλαγές στην Ιατρική Ειδικότητα. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ιατρική Εκπαίδευση». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ειδικευόμενος ιατρός.
  • Εκδήλωση συζήτηση, με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;», διοργανώνει η ΚΟΒ Πληροφορικής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 8 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), η ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 - Εκτιμήσεις και συμπεράσματα». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Το Σάββατο 8 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Καματερό, στο Κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ», η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος - μετανάστευση - προσφυγιά». Θα μιλήσει η Σπυρέττα Παναγή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, από την Παρασκευή 12 Μάη έως τη Δευτέρα 15 Μάη, με διανυκτέρευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πάτρα. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ιστορικές τοποθεσίες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε Τρίπολη, Μονοδένδρι, Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Στυμφαλία. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λαϊκό γλέντι στο Περιστέρι

Λαϊκό γλέντι με καλή μουσική, άφθονο φαγητό και κρασί διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, σήμερα Σάββατο, στις 9.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ανοιξη» (Λάρνακος 16, Αλσος Περιστερίου - δίπλα στην Πυροσβεστική).

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κορινθίας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στον συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» (Αδειμάντου 12, Κόρινθος), με θέμα «Οι εξελίξεις από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, οι κίνδυνοι για τους λαούς και η απάντηση του λαϊκού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβας - Νέου Κόσμου - Παγκρατίου), αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., καλεί στο θέατρο «Δ. Ροντήρης» (Φρυνίχου 10 Αθήνα), στη θεατρική παράσταση «Το σύμπαν του Αϊνστάιν», του Θανάση Θεολόγη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καλεί την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Σμύρνης (2ας Μαΐου 8) σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει την Πέμπτη 6 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάρπου 38 & Βουλιαγμένης), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ