ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ - ΑΣΓΜΕ
Καταδικάζουν τη νέα δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής

Τη δολοφονική επίθεση σε βάρος 24χρονου φοιτητή από μέλη της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουν με ψήφισμά τους Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ. Οι Σύλλογοι Φοιτητών Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, Γερμανικού, Ψυχολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Χημικού, Γεωλογικού, ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού, Νομικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών, με το ψήφισμά τους, καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, να την απομονώνουν και αυτή καθώς και λογικές ανοχής προς την εγκληματική της δράση, στο όνομα του ότι είναι «κοινοβουλευτικά εκλεγμένο κόμμα». Να πετάξουν έξω τους φασίστες από τις σχολές.

Οπως σημειώνουν, «χρειάζεται οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον κοινό τους αγώνα με το εργατικό κίνημα, να πρωτοστατήσουν στην αποκάλυψη του ρόλου της μέσα στις σχολές και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να απομονωθεί στη συνείδηση κάθε νέου και νέας! Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο κοινός αγώνας μαθητών, εργαζομένων, φοιτητών και εκπαιδευτικών που οργανώθηκε μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, για να γίνουν ασπίδα προστασίας στα προσφυγόπουλα και να τσακίσουν το ρατσιστικό δηλητήριο της ΧΑ, για να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες κατηγορίες στον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας Κ. Πελετίδη, που αρνήθηκε να δώσει χώρο στους φασίστες, δείχνουν τη δύναμη που έχει το οργανωμένο κίνημα για να απομονώσει το φασισμό».

Την επίθεση καταδικάζει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι γνωστή η δράση τους και στα σχολεία όπου έχουν επιλεγεί να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα και οι αντιδραστικές τους ενέργειες και προσπάθειες ώστε να μη συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΑΣΓΜΕ που καλεί τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να καταδικάσουν τη δολοφονική επίθεση στον φοιτητή, να αποκαλύπτουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και να απομονώσουν αντιδραστικές φωνές και πράξεις στα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.

Ακόμα, την επίθεση καταδικάζουν με ανακοινώσεις η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το ΣΕΤΗΠ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς νερό

Συνάντηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ για ζητήματα υδροδότησης του δήμου

Από τη χτεσινή συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ
Από τη χτεσινή συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ
Tη σταθερή θέση της δημοτικής αρχής Πάτρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αγαθού του νερού που μεθοδεύεται, επανέλαβε ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Α. Παπανικήτα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον σχεδιασμό των έργων που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο Α. Παπανικήτας προσέφερε στον δήμαρχο και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής ένα μπουκάλι νερού της ΔΕΥΑΠ, διαβεβαιώνοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση για την ποιότητα του νερού του οργανισμού. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «άφοβα μπορούν οι καταναλωτές να το γεμίζουν με νερό της ΔΕΥΑΠ, που είναι άριστης ποιότητας, ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα πάνω από τις προβλεπόμενες διατάξεις. Στόχος μας είναι να δίνουμε άφθονο φτηνό και καλής ποιότητας νερό. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αγώνες μας για το νερό που συλλέγεται στο φράγμα Πείρου - Παράπειρου. Να φτάνει το νερό στις βρύσες των Πατρινών δωρεάν, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Γι' αυτό κι εμείς διεκδικούμε ο φορέας που θα το διαχειρίζεται να είναι κρατικός, να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φράγματος». Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ενημέρωσε τον δήμαρχο για την άμεση έναρξη των εργασιών υδροδότησης της περιοχής του πρώην δήμου Ρίου από τις πηγές της Πιτίτσας, τις οποίες θα αξιοποιήσει πλήρως ένα μεγάλο έργο, που είχε κατασκευαστεί από τη ΔΕΥΑ Ρίου, είχε κοστίσει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ και παρέμενε ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Κ. Πελετίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ για το συμβολικό του δώρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υδροδότηση του Ρίου και τόνισε: «Χαιρόμαστε που η ΔΕΥΑΠ κάνει πρόοδο σε όλα τα ζητήματα υδροδότησης του δήμου μας. Είναι σημαντικό το έργο το οποίο γίνεται. Ολοι μαζί, δήμος και ΔΕΥΑΠ, προσπαθούμε στην κατεύθυνση να έχουν όλα τα σπίτια φτηνό και καλό νερό, άλλοι όμως βλέπουν την υδροδότηση σαν ευκαιρία για κέρδος και πλουτισμό, και γι' αυτό θέλουν το φράγμα Πείρου - Παραπείρου να γίνει εμπόρευμα, να το πουλήσουν και να μεταφερθεί έτσι ένα τεράστιο κόστος, στις τσέπες του λαού της πόλης μας. Το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Στο να ξεπουλήσουν το αγαθό του νερού.

Η δημοτική αρχή, μαζί με το λαό της πόλης, πρέπει να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού, που σχεδιάζουν μέσα από τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα (επιχείρησης), που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, γιατί "θα πούμε το νερό νεράκι". Η δική μας σταθερή επιλογή είναι: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς νερό.

Θα αγωνιστούμε η διαχείριση του φράγματος Πείρου - Παράπειρου να γίνει από εθνικό, δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και θα μπορεί να εξασφαλίζει χωρίς νέες επιβαρύνσεις νερό με επάρκεια, φτηνό και υγιεινό για όλους».

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την καύση αποβλήτων της ΑΓΕΤ

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους κατοίκους του Βόλου η απάντηση «περί ανέμων και υδάτων» που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, με την οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να πει αν θα ακυρώσει το περιβαλλοντικό «έγκλημα» που ετοιμάζεται με την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ για καύση απορριμματικών αποβλήτων.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής, πρόκειται για περιβαλλοντική βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος των κατοίκων αφού στο Βόλο καίγονται απόβλητα 1.737.000 τόνων ανά έτος. Από αυτά οι 1.015.000 τόνοι ως απορριμματικά καύσιμα και οι 722.000 τόνοι ως απορριμματική πρώτη ύλη. Αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ίδιου του αστικού κράτους ότι η χρήση αυτών των «καυσίμων» στις χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνους ανά έτος, στο Βόλο θα καίγονται τόσα συγκεντρωμένα «εναλλακτικά» απορριμματικά καύσιμα όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της ΕΕ!

Σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο, παρά τις επισημάνσεις του ΚΚΕ και επιστημονικών φορέων, που δείχνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, «στις 24 Φλεβάρη 2017 ανάρτησε την 9999/24-2-2017 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που είναι η τέταρτη από το 2014 περιβαλλοντική αδειοδότηση καύσης αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ». Και τόνισε: «Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σήμερα η ΑΓΕΤ καίει ετησίως πάνω από 150 χιλ. τόνους pet coke, επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιβαλλοντική βόμβα για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα για το pet coke δεν γίνεται πλέον καμία κουβέντα, ενώ πρόκειται για άκρως επικίνδυνο υλικό, είναι τοξικό παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου».

Ο Σ. Φάμελλος αντί να απαντήσει με σαφήνεια για το τι θα πράξει η κυβέρνηση, άρχισε τη «διάλεξη» για το πώς πρέπει να «αξιοποιούνται» η βιομάζα, τα βιορευστά και βιοαέρια, πώς θα πρέπει να είναι το «σύστημα του αυστηρού ελέγχου που θα πρέπει να έχουμε σε κάθε περιοχή», τις αρμοδιότητες που έχουν ως προς αυτό «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες» και άλλα τέτοια. Οσο για το διά ταύτα, άφησε το όλο θέμα στην ...καλή διάθεση της ΑΓΕΤ λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να αλλάξει τα καύσιμά της».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μηδενική απορρόφηση σε έργα που αφορούν λαϊκές ανάγκες

Ο σαφής προσανατολισμός της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών, αναδείχθηκε εκ νέου κατά την προχτεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2016. Τα στοιχεία δείχνουν χαμηλή έως και μηδενική απορροφητικότητα ακόμα και σε αυτά τα λίγα έργα που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και αφορούσαν στην ικανοποίηση ζωτικών λαϊκών αναγκών, σε αντίθεση με άλλα που αφορούν ανάγκες του κεφαλαίου.

Τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς έχει ως προσανατολισμό και προτεραιότητα τις ανάγκες του κεφαλαίου, επανέλαβε η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλ. Μπαλού. Η ίδια στηλίτευσε τη χαμηλή απορροφητικότητα σε έργα που αφορούν το λαό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τα περίπου 7 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο πλαίσιο του επισιτιστικού προγράμματος του ΤΕΒΑ, δεν έχει δοθεί σχεδόν τίποτα. Το πρόγραμμα βοήθειας στα σχολεία του Περάματος, επίσης δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Από τα περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν για δαπάνες για την προστασία από ναρκωτικά, δόθηκαν μόνο 195.000 ευρώ. Ενώ από τα περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογιζόταν να δοθούν σε δαπάνες για πολιτικές σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών, δόθηκαν μόνο 347.000 ευρώ. Τέλος, από το κονδύλι των περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ για βελτίωση και ανακαίνιση παιδικών χαρών, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, όταν μάλιστα αυτές, σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς λειτουργίας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Περιφέρεια Αττικής απένταξε από τα εκτελεστέα έργα της τη Μελέτη Αποκατάστασης Κτιρίου Στέγασης Πολιτικών Προσφύγων, στο Λαύριο, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Σε εφαρμογή η τροποποίηση της Σένγκεν

Σε εφαρμογή τέθηκε από χτες η τροποποίηση (2017/458) του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (2016/399). Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο, και στους πολίτες της ΕΕ. Ο κανονισμός υιοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες από το Συμβούλιο των υπουργών. Η τροπολογία υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να ενεργούν συστηματικούς ελέγχους έναντι των σχετικών βάσεων δεδομένων σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, δηλαδή των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους που δεν είναι πολίτες της ΕΕ, κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ